23/9/14

Παρέμβαση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας στη Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή, Νέα Υόρκη

Παρέμβαση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας
στη Σύνοδο Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή, Νέα Υόρκη


Επιτρέψτε μου πρώτα να εκφράσω την εκτίμησή μου προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι Μουν για τη διοργάνωση αυτής της σημαντικής Συνόδου Κορυφής.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι, δυστυχώς, πολύ καλά γνωστές. Μόνο αν η διεθνής κοινότητα αποφασίσει να αναλάβει συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα υπάρχει μέλλον για την ανθρωπότητα στη γη.

Η Κύπρος είναι στη Μεσόγειο, μια περιοχή που βιώνει ήδη τις πρώτες σοβαρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, αυξημένες θερμοκρασίες, αποψίλωση των δασών και σπάνιων οικοσυστημάτων. Δυστυχώς, η Κύπρος καλείται να διαμορφώσει μια εθνική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εν μέσω της οικονομικής κρίσης, και τις δυσκολίες που προκαλεί στην εφαρμογή των περιβαλλοντικών πολιτικών η στρατιωτική κατοχή μέρους της χώρας μου.

Η Κύπρος εδώ και καιρό έχει αναλάβει δράση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και εφαρμόζει κατάλληλες πολιτικές και μέτρα σε αυτό το πλαίσιο. Μέχρι το τέλος του έτους η εθνική στρατηγική προσαρμογής μας θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. Επιπλέον η Κύπρος εφαρμόζει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και το σχετικό κοινοτικό κεκτημένο και συμμετέχει ενεργά στις σχετικές περιφερειακές και διεθνείς πρωτοβουλίες.

Αγαπητοί φίλοι,

Είναι σημαντικό όλα τα κράτη να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε στη Βαρσοβία. Οι μεγάλες και αναδυόμενες οικονομίες πρέπει να ανοίξουν το δρόμο και να υποβάλουν τις προτιθέμενες, εθνικά καθορισμένες συνεισφορές τους κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, μαζί με άλλα κράτη που είναι έτοιμα να το πράξουν. Η Κύπρος και τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το πακέτο 2030 του κλίματος και της ενέργειας που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επί του οποίου θα πρέπει να ληφθεί η τελική απόφαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου 2014. Το προτεινόμενο πλαίσιο της ΕΕ 2030 είναι μια συνεκτική δέσμη μέτρων, που βασίζεται σε μια δεσμευτική εγχώρια μείωση 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η Κύπρος συμμετέχει ενεργά και παραγωγικά, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με αυτήν την φιλόδοξη δέσμη μέτρων που θα συμβάλει σημαντικά στη συνολική προσπάθεια μας.

Σε διεθνές επίπεδο, θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την επίτευξη των στόχων της Σύμβασης. Στο πλαίσιο της ΕΕ, η Κύπρος επιβεβαιώνει το στόχο της για μείωση των εκπομπών από 80 σε 95% μέχρι το 2050, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι χώρες θα συμβάλουν με το μερίδιο τους. Πρέπει να δράσουμε τώρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την αντικατάσταση της υπάρχουσας υποδομής με σύγχρονες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, με έξυπνο και βιώσιμο τρόπο.

Κυρίες και κύριοι,

Ο χρόνος πιέζει. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα είναι σύντομα καταστροφικές και μη αναστρέψιμες. Είναι ζωτικής σημασίας, στους επόμενους μήνες, να συμφωνηθεί ένα σύστημα στο οποίο όλα τα έθνη θα δεσμευτούν και θα συνεισφέρουν. Μέχρι το τέλος του 2014 θα πρέπει να έχουμε σημειώσει πρόοδο σχετικά με τον τρόπο επιτάχυνσης της μείωσης των εκπομπών πέρα από τις τρέχουσες υποχρεώσεις.

Η Κύπρος σκοπεύει να συμβάλει στην υιοθέτηση μιας ενιαίας, παγκόσμιας, νομικά δεσμευτικής συμφωνίας, κατά προτίμηση με τη μορφή ενός νέου πρωτοκόλλου, που θα ισχύει για όλους, και θα εξασφαλίζει ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας παραμένει κάτω από 2 βαθμούς κελσίου. Επιπλέον, η συμφωνία αυτή θα πρέπει να ενθαρρύνει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο φιλοδοξίας από όλες τις χώρες με τρόπο που να είναι δίκαιη, αποτελεσματική και διαφανής. Εμείς, ως διεθνής κοινότητα, θα πρέπει να στηρίξουμε τη δέσμευση και τη δράση και να παρέχουμε αλληλεγγύη προς τους ευάλωτους και αυτούς που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.

Σας ευχαριστώ.
_______________