9/9/14

Δήλωση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή αναφορικά με τη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Κακοπετριάς

Δήλωση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
αναφορικά με τη λειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Κακοπετριάς


Επισκέφτηκα σήμερα το Περιφερειακό Δημοτικό Σχολείο Κακοπετριάς, με στόχο να δω από κοντά και να συζητήσω με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς - τους εκπαιδευτικούς, τη σχολική εφορεία, το σύνδεσμο γονέων, τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών οργανώσεων -, τα προβλήματα που πρόσφατα εντοπίστηκαν στο κτίριο του σχολείου. Αφού μελετήθηκαν όλα τα δεδομένα, οι ανησυχίες των κατοίκων και, πρώτιστα, τα θέματα που συνδέονται με την ασφάλεια των παιδιών και των εκπαιδευτικών, αποφασίστηκε η απομόνωση της περιοχής του κτιρίου που παρουσιάζει το πρόβλημα καθώς και η διενέργεια όλων των απαραίτητων εργασιών διόρθωσής του. Οι εργασίες αποκατάστασης θα διενεργούνται τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα κατά τρόπο που δεν θα επηρεάζεται η ασφαλής λειτουργία του σχολείου. Υπολογίζεται ότι σε ένα μήνα περίπου το σχολείο θα μπορεί να λειτουργεί πλήρως, με όλες του τις αίθουσες στη διάθεση των παιδιών. Η λύση αυτή ικανοποίησε τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση.

Θα ήθελα να σημειώσω ότι το εν λόγω σχολείο ελέγχθηκε επανειλημμένα από τις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και τη Σχολική Εφορεία. Είναι χάρη στους ελέγχους αυτούς που εντοπίστηκαν τα προβλήματα στην οροφή του και κρίθηκε απαραίτητη η άμεση διόρθωσή τους. Με αφορμή το περιστατικό αυτό, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι τα σχολεία είναι δυναμικοί οργανισμοί στους οποίους μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να παρουσιαστούν προβλήματα. Δική μας αποστολή είναι να τα εντοπίζουμε έγκαιρα και να τα αντιμετωπίζουμε στη ρίζα τους για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών μας.

Στη σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκε, επίσης, να διενεργηθεί μελέτη στατικότητας και αντοχής του κτιρίου, ούτως ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις σε σχέση με την μακροπρόθεσμη λειτουργία του ή την ανάγκη λειτουργίας άλλου σχολείου στην περιοχή. Στη βάση των αποτελεσμάτων αυτής της μελέτης θα διερευνηθούν όλα τα δεδομένα και ενδεχόμενα, με στόχο την ικανοποίηση των εκπαιδευτικών αναγκών της ευρύτερης περιοχής κατά τα επόμενα χρόνια.
________________