29/9/14

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ



Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην εκπομπή
«Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ


Σε ανασκόπηση των αποτελεσμάτων των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, στη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε παρέμβασή του στην πρωινή εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε σε ερωτήσεις ως εξής:

Ερώτηση: Επειδή λέει ο κ. Eide ότι θα φέρει ουσιαστικά γεφυρωτικές προτάσεις για το Κυπριακό στη νέα φάση στην οποία εισερχόμαστε, να ρωτήσουμε εσάς τι φέρνετε στις αποσκευές σας. Αντιλαμβανόμαστε ότι συζητείται και ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις ΗΠΑ για ζητήματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή τώρα και με τις εντάσεις που επικρατούν.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Γενικότερα, οι επαφές τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του Υπουργού Εξωτερικών στο περιθώριο τη Γενικής Συνέλευσης είχαν πολύ θετικά αποτελέσματα.

Να ξεκινήσω από το Κυπριακό, ήταν ιδιαιτέρως σημαντικό ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για επίλυση του Κυπριακού, σε μια περίοδο που αντιλαμβάνεστε τα φώτα δεν είναι στραμμένα στην Κύπρο, αλλά σε μια περιοχή πολύ κοντά στην Κύπρο, όπου υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα.

Ερώτηση: Κατά έμμεσο τρόπο είναι στραμμένα, δεδομένου και του γεγονότος ότι έχουμε να επιτελέσουμε έναν ρόλο στην περιοχή.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ακριβώς. Το γεγονός αυτό στρέφει την προσοχή στην Κύπρο. Είναι ένα πολύ σημαντικό δεδομένο η γεωγραφία που βρίσκεται η χώρα μας και τα πλεονεκτήματα τα οποία προσφέρει. Στόχος είναι να τα αξιοποιήσουμε αυτά τα πλεονεκτήματα, για να πετύχουμε και τον κύριο στόχο μας που είναι η επίλυση του Κυπριακού.

Πέρα όμως από το Κυπριακό, υπήρξαν αρκετές επαφές με αρχηγούς Κρατών και Κυβερνήσεων της περιοχής. Η συνάντηση για παράδειγμα με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου ήταν πολύ σημαντική, σε σχέση τόσο με τα γεγονότα που βρίσκονται τώρα υπό εξέλιξη, όσο και με την Τουρκία. Θέλω και δημόσια να σημειώσω τη στάση της Αιγύπτου εντός του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης. Είναι ίσως η πρώτη φορά που καταλήγουμε σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, να μην υπάρξει κοινό ανακοινωθέν λόγω των ενστάσεων όχι μόνο της Αιγύπτου, αλλά και πολλών άλλων χωρών, στο αίτημα της Τουρκίας για αναφορές περί Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου. Ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη.

Ερώτηση: Γνωρίζουμε ποιες είναι σήμερα οι σχέσεις των δύο χωρών. Εννοούμε της Αιγύπτου και άλλων χωρών με την Τουρκία. Μήπως εννοείτε ότι βάλαμε κι εμείς το χεράκι μας για την εξέλιξη αυτή;

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Οι σχέσεις που έχουμε αναπτύξει με τις χώρες αυτές, το γεγονός για παράδειγμα ότι ο Υπουργός Εξωτερικών και ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν οι πρώτοι που επισκέφθηκαν την Αίγυπτο την μετα-Μόρσι εποχή, είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Και παίρνοντας αφορμή και από την ερώτησή σας, και λόγω του ότι είχα ακούσει κάποιες κριτικές για την ομιλία του Προέδρου στη Γενική Συνέλευση, οι ξεκάθαρες αναφορές της Αιγύπτου στα προβλήματα της περιοχής, στο ρόλο της στη διένεξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους, όλα αυτά τα δεδομένα και οι αναφορές του Προέδρου διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Και φυσικά από την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία δεν ήταν μονοθεματική. Γιατί όταν μιλά ένας ηγέτης ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών, και ειδικά εμείς που θέλουμε να αναδείξουμε έναν ρόλο στην περιοχή, δεν μπορείς να αναφέρεσαι μόνο στο Κυπριακό. Αλλά θα αναφερθώ και στο Κυπριακό, απαντώντας στην κριτική που έγινε. Όλα αυτά τα δεδομένα αναδεικνύουν τον ρόλο της χώρας μας. Τι προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε; Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε κάποια νέα δεδομένα, έτσι ώστε να πετύχουμε και τον πρωταρχικό μας στόχο που είναι το Κυπριακό.

Ερώτηση: Πάμε στην κριτική για το Κυπριακό;

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα κάθε πολιτικής δύναμης να ασκεί κριτική και να διαφωνεί με την Κυβέρνηση σε διάφορα θέματα, αρκεί αυτή κριτική ή οι ανακοινώσεις που βγαίνουν να στηρίζονται σε συγκεκριμένα επιχειρήματα. Δεν μπορούμε να κάνουμε κριτική για χάρη της κριτικής.

Ερώτηση: Το να ασκεί κανείς αυτού του είδους την καυστική κριτική στην Τουρκία δεν είναι υπερβολή.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Για να είμαστε όλοι ορθοί απέναντι στον κόσμο που μας παρακολουθεί, πρέπει όποια κριτική ασκούμε να βασίζεται σε συγκεκριμένα παραδείγματα, σε συγκεκριμένα επιχειρήματα, γιατί σε αντίθετη περίπτωση εκείνο που πετυχαίνουμε είναι να ενισχύουμε την καχυποψία του κόσμου έναντι της πολιτικής και των πολιτικών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ασκήθηκε κριτική στον Πρόεδρο για την ομιλία στη Γενική Συνέλευση, γιατί δεν ανέδειξε τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας. Κάποιος πρέπει να διαβάσει προσεκτικά την ομιλία του Προέδρου. Ο βασικός πυλώνας αφορούσε το Κυπριακό, με αναφορές στην κατοχή, στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στους αγνοούμενους, καθώς επίσης και στη βούλησή μας για επίλυση του Κυπριακού και στην ανάγκη η Τουρκία να δείξει τις πραγματικές της προθέσεις. Δεν αντιλαμβάνομαι τον σκοπό της κριτικής, αν κάποιος πραγματικά είχε διαβάσει την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία οφείλω να πω ότι χαιρετίστηκε και δέχθηκε πολύ θετικά σχόλια από πολλές ξένες αντιπροσωπείες.

Ερώτηση: Επανέρχομαι στο αρχικό ερώτημα. Δομείται πλέον ένας διάλογος με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα ζητήματα της ασφάλειας την περιοχή μας;

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Είμαστε σε προχωρημένες διαβουλεύσεις με την αμερικανική πλευρά, έτσι ώστε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις διμερείς μας σχέσεις και να καταλήξουμε σύντομα σε κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις, σε κάποιες συγκεκριμένες συμφωνίες, οι οποίες θα μπορούν να ανακοινωθούν.

Αποτελεί γεγονός ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω και των εξελίξεων στην περιοχή, προσεγγίζουν με διαφορετική σκοπιά και οπτική γωνιά την σπουδαιότητα της Κύπρου. Στόχος δικός μας είναι να αξιοποιήσουμε αυτό το δεδομένο.

Ερώτηση: Οι δηλώσεις του κ. Eide, έχουμε να κάνουμε ή θα έχουμε να κάνουμε με μια νέα μεθοδολογία στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό; Γιατί είπε πως περνούμε πλέον σε κάτι διαφορετικό, είπε ότι θα καταθέσει και γεφυρωτικές προτάσεις. Επομένως έχουμε να κάνουμε με μια νέα μεθοδολογία τώρα;

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Από τη συνάντηση των δύο ηγετών, προέκυψε ότι μπαίνουμε στην ουσιαστική διαπραγμάτευση έτσι ώστε να δούμε, και στόχος της δικής μας πλευράς αυτός είναι, να σμικρυνθούν αυτές οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το τι είπε ο κ. Eide είναι αυτό που παραδοσιακά κάνουν και τα Ηνωμένα Έθνη, είναι μέρος δηλαδή των καλών υπηρεσιών. Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για επιδιαιτησία ή για κάτι άλλο. Εξάλλου αυτό αποκλείεται μέσα από το Κοινό Ανακοινωθέν. Μια άλλη διάσταση του Κοινού Ανακοινωθέντος, η οποία κατακρίθηκε από κάποιους. Τα Ηνωμένα Έθνη και ο κ. Eide θα μπορούν προφορικά, εάν το επιθυμούν, να βοηθήσουν τα δύο μέρη, χωρίς σε καμία περίπτωση οι θέσεις των Ηνωμένων Εθνών να είναι δεσμευτικές στην οποιαδήποτε πλευρά. Εξάλλου, αυτό είναι που γίνεται πάντα στη διαδικασία, αυτός είναι και ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών.
----------------------------