12/9/14

ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΒΕΝΕΤΙΑΣ 2015


ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΒΕΝΕΤΙΑΣ 2015

Συμμετοχή της Κύπρου στην 56η Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης
(9 Μαΐου – 22 Νοεμβρίου 2015)




Η επόμενη Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 9 Μαΐου και 22 Νοεμβρίου 2015 (preview 6-8 Μαίου). Το Συμβούλιο της Μπιενάλε διόρισε τον Okwui Enwezor ως το νέο Διευθυντή του Εικαστικού Τμήματος της Μπιενάλε, αναθέτοντάς του την επιμέλεια της 56ης Διεθνούς Έκθεσης Εικαστικών Τεχνών. Ο Νιγηριανής καταγωγής Okwui Enwezor (γ. 1963) είναι επιμελητής, κριτικός τέχνης και συγγραφέας, με μια πολύπλευρη πρακτική που εκτείνεται στον κόσμο των διεθνών εκθέσεων, των μουσείων, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των εκδόσεων. Ο Enwezor έχει διερευνήσει, ιδίως, το πολύπλοκο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης σε σχέση με την τοπικότητα, και είναι μια από τις εξέχουσες φυσιογνωμίες του χώρου της μετα-αποικιακής κριτικής και θεωρίας της τέχνης.

Για την επόμενη διοργάνωση, η έκθεση του Κυπριακού Περιπτέρου επιστρέφει στο χώρο του Palazzo Malipiero, με επιμελητή τον Omar Kholeif. Αρμόδια για την επιλογή του εκάστοτε Επιμελητή της Κυπριακής Συμμετοχής είναι η Επιτροπή Επιλογής Έργων και Καλλιτεχνών, που απαρτίζεται από ανεξάρτητους επαγγελματίες του χώρου της τέχνης στην Κύπρο.

Ι. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ


Ο Omar Kholeif (Αίγυπτος/ΗΒ), είναι επιμελητής, κριτικός και συγγραφέας στον τομέα της σύγχρονης τέχνης, του οποίου το έργο επικεντρώνεται σε θέματα αφήγησης, τόπου και σάτιρας, σε ένα αυξανόμενα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Αυτό το διάστημα είναι Επιμελητής στη Whitechapel Gallery του Λονδίνου, όπου διαμορφώνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκθέσεων, εκδόσεων και διεθνών προγραμμάτων. Το τρέχον πρόγραμμα της Whitechapel Gallery περιλαμβάνει μεγάλες μονογραφικές εκθέσεις των καλλιτεχνών Christopher Williams και Emily Jacir, καθώς και μια σειρά από projects με τους Fiona Banner, Lynette Yiadom-Boakye, και James Richards. Παράλληλα, επιβλέπει το Διεθνές Πρόγραμμα Καλλιτεχνικού Φιλμ της Whitechapel και επιμελείται μια ιστορική επισκόπηση της αραβικής τέχνης από τη μοντέρνα στη σύγχρονη περίοδο, μεταξύ άλλων ιστορικο-ερευνητικών και μονογραφικών εκθέσεων.

Ο Kholeif είναι επίσης Senior Visiting Curator στα Cornerhouse και HOME, Μάντσεστερ, ένα πολιτιστικό έργο μεγάλης κλίμακας που εγκαινιάζεται το 2015, όπου και έχει συν-επιμεληθεί το εναρκτήριο πρόγραμμα, προβάλλοντας μεγάλες νέες παραγωγές καλλιτεχνών όπως οι Sophia Al-Maria, Joana Hadjithomas/Khalil Joreige, Basim Magdy, και James Richards, μεταξύ άλλων. Είναι, επίσης, αρχισυντάκτης του Ibraaz Publishing (πρωτοπόρο κριτικό φόρουμ για την εικαστική κουλτούρα στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή), που αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Kamel Lazaar.

Προηγουμένως, ο Kholeif ήταν Επιμελητής στο FACT (Ίδρυμα για την Τέχνη και τις Δημιουργικές Τεχνολογίες) στο Λίβερπουλ, όπου επιμελήθηκε μεγάλης κλίμακας παραγωγές και εκθέσεις των Akram Zaatari, Pedro Reyes/Anja Kirschner και David Panos. Ο Kholeif υπήρξε, επίσης, καλλιτεχνικός διευθυντής στο Αραβικό Βρετανικό Κέντρο Λονδίνου, όπου το έργο του κέρδισε το βραβείο Sharjah/UNESCO για τον Αραβικό Πολιτισμό, καθώς και ιδρυτικό μέλος και διευθυντής του Αραβικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2012, ήταν ένας από τους επιμελητές της Μπιενάλε του Λίβερπουλ.

Κείμενα του Kholeif έχουν δημοσιευτεί ευρέως σε έντυπα όπως το Artforum, Frieze, Art Monthly, Mousse, The Guardian, Afterimage, Camera Obscura, Wired, Film International και Scope, ανάμεσα σε άλλα, ενώ εμφανίζεται τακτικά σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως το BBC , Monocle, The Daily Telegraph, και το Al Jazeera. Έχει επιμεληθεί διεθνή προγράμματα και εκθέσεις σε χώρους όπως η Tate Modern και το ICA, Λονδίνο, «Beirut», Κάιρο, και Art Dubai, HAE, μεταξύ άλλων.

O Ομάρ ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Portal 9, ένα αγγλο-αραβικό περιοδικό αστικής κουλτούρας και αρχιτεκτονικής, που εκδίδεται στη Βηρυτό. Πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν: Vision, Memory and Media (Liverpool University Press, 2010), Far and Wide: Nam June Paik (Leonardo Electronic Almanac, 2013) You Are Here: Art After the Internet (2014), Virgin with a Memory (for Sophia Al-Maria, 2014), the novella, Jeddah Childhood circa 1994 (2014) και Did Omar Sharif Just Head Butt Me or Am I Walking towards Revolution? (2015). Ο Kholeif σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης και στο Royal College of Art, στο Λονδίνο. Περισσότερα βιογραφικά και εργογραφικά στοιχεία για τον επιμελητή υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.everythingok.co.uk.

II. ΕΚΘΕΣΗ

Ο Omar Kholeif περιγράφει την ιδέα του για την επόμενη έκθεση της Κύπρου στη Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας ως εξής:

"Το όραμά μου για το Κυπριακό Περίπτερο στην 56η Μπιενάλε της Βενετίας είναι να διερευνηθεί η σχέση της Κύπρου με το Νότιο Ημισφαίριο. Αντιλαμβανόμουν πάντα την Κύπρο ως πύλη προς ό,τι έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε Παγκοσμιοποιημένο Νότο. Πρόκειται για ένα τόπο που παραπέμπει σε πολλαπλές έννοιες της εδαφικότητας και του φαντασιακού. Σκέψη μου για την επικείμενη Έκθεση είναι να εξεταστεί το ζήτημα του, πώς μπορεί κανείς να χορογραφήσει μια ιστορία την οποία συνεχώς φανταζόμαστε εκ νέου; Πώς μπορούμε να συνδιαλεγούμε με μια ανθρωπολογία της (μετα)κίνησης; Έχοντας υπόψη αυτή την παράμετρο, θα ήταν ενδιαφέρον να διερευνηθούν ζητήματα ταυτότητας, διευρυμένης γεωγραφίας, καθώς και κουλτούρων παραγωγής εικόνας και της διάδοσής της."

Θα ενθαρρύνονταν προτάσεις, τόσο για νέες παραγωγές, όσο και για υφιστάμενα έργα, καθώς και περφόρμανς.




ΙΙΙ. ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο/οι καλλιτέχνης/νες που θα εκπροσωπήσει/ουν την Κύπρο στην κοινή έκθεση θα επιλεγούν μέσω Ανοικτής Πρόσκλησης από τον επιμελητή. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν προτάσεις συμμετοχής οι οποίες να περιέχουν: 1) Βιογραφικό σημείωμα, 2) Αντιπροσωπευτικά δείγματα προηγούμενης εργασίας και 3) Δήλωση Πρόθεσης.

Όροι συμμετοχής:
  1. Η Δήλωση Πρόθεσης θα πρέπει να εκφράζει με σαφήνεια το εύρος και το πεδίο εφαρμογής της ιδέας του καλλιτέχνη/των καλλιτεχνών για το περίπτερο της Κύπρου στην 56η Μπιενάλε της Βενετίας, κατά προτίμηση στα αγγλικά. Η τελική πρόταση θα αναπτυχθεί σε συνομιλία μεταξύ του επιλεγμένου καλλιτέχνη/καλλιτεχνών και του επιμελητή.
  2. Οπτικό υλικό μπορεί να υποβληθεί σε μορφή σχεδίων, φωτογραφιών, slides ή ψηφιακών αρχείων. Τα κείμενα μπορούν να υποβληθούν και σε ψηφιακή μορφή.
  3. Είναι δυνατό να γίνει χρήση διαφόρων μέσων και τεχνικών (βίντεο/φιλμ, πολυμέσα, ζωγραφική, γλυπτική, εγκατάσταση στο χώρο, φωτογραφία, κ.α.). Δεν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά στο είδος, τη μορφή, ή το θέμα του τελικού έργου.
  4. Μπορούν να υποβληθούν ατομικές ή συλλογικές αιτήσεις συμμετοχής, ή αιτήσεις που να εμπλέκουν και άλλους τομείς δημιουργίας. Είναι δυνατό η Κύπρος να εκπροσωπηθεί με περισσότερους από έναν καλλιτέχνες.
  5. Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014, 12:00μ, στην ακόλουθη διεύθυνση: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, Πολιτιστικές Υπηρεσίες, Ιφιγενείας 27, 2007 Λευκωσία, (Γραφείο 113, 1ος όροφος).
  6. Ο φάκελος της αίτησης πρέπει απαραιτήτως να φέρει στο εξωτερικό μέρος την ένδειξη “Μπιενάλε Βενετίας 2015», καθώς επίσης και το όνομα/τα ονόματα του συμμετέχοντα/των συμμετεχόντων, μαζί με στοιχεία επικοινωνίας.
  7. Αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στη διεύθυνση cyprusinvenice@gmail.com (να ζητείται βεβαίωση λήψης). Το συνολικό μέγεθος των ψηφιακών αρχείων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15 MB.
  8. Δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας για τους συμμετέχοντες.
  9. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να συνδέονται με την Κύπρο, είτε μέσω εθνικότητας, καταγωγής ή διαμονής, είτε μέσω του συγκεκριμένου πεδίου έρευνάς τους.
  10. Δεν είναι αποδεκτές αιτήσεις από φοιτητές πλήρους φοίτησης, εξαιρουμένων των υποψηφίων διδακτόρων.
  11. Το όνομα ή ονόματα των καλλιτεχνών που έχουν επιλεγεί θα ανακοινωθούν στον Ημερήσιο Τύπο και στην ιστοσελίδα www.moec.gov.cy/politistikes_ypiresies. Οποιοδήποτε υλικό προς επιστροφή μπορεί να παραληφθεί από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες εντός ενός μηνός από την ανακοίνωση.

Επικοινωνία: Πολιτιστικές Υπηρεσίες, T +357 22 809814, Φ +357  22 809872, E  lmichaelidou@culture.moec.gov.cy
________________

12 Σεπτεμβρίου 2014