6/8/14

Απάντηση του Υπουργείου Υγείας στις δηλώσεις του Βουλευτή της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου για το ΓεΣΥ

Με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του Βουλευτή της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου για το ΓεΣΥ, με τις οποίες αφήνονται αιχμές κατά του Υπουργείου Υγείας, το Υπουργείο υπογραμμίζει τα ακόλουθα για να δοθεί ορθή και αντικειμενική πληροφόρηση του κοινού γύρω από τα σοβαρά θέματα που θίγονται:

Το Υπουργείο Υγείας είναι το πρώτο που αναγνώρισε ότι το παρόν σύστημα υγείας που λειτουργεί στη χώρα μας παρουσιάζει σοβαρές στρεβλώσεις. Στρεβλώσεις, προβλήματα και ανεπάρκειες του παρελθόντος που το έχουν καταστήσει σήμερα ανεπαρκές. Είναι γι’ αυτό που με ευθύνη έναντι του Κύπριου πολίτη, το Υπουργείο Υγείας προχωρεί αποφασιστικά στην υλοποίηση μιας σοβαρής μεταρρυθμιστικής πορείας του συστήματος υγείας στην Κύπρο. Η πορεία αυτή αποσκοπεί στη μεταρρύθμιση ολόκληρου του συστήματος υγείας της χώρας και στην εφαρμογή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας. Μόνο η μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση θα καλύψει τα κενά, τα οποία παρουσιάζει σήμερα ο τομέας της υγείας και θα παρέχει καθολική πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας προς όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες της Δημοκρατίας, μέσα από ένα ΓεΣΥ λειτουργικό, αποδοτικό και οικονομικά βιώσιμο.

Αυτή η Κυβέρνηση θα εφαρμόσει το ΓεΣΥ. Η πολιτική αυτή έχει επανειλημμένα τονισθεί ξεκάθαρα. Προχωράμε. Το ΓεΣΥ θα υλοποιηθεί από έναν μόνο κρατικό ασφαλιστικό οργανισμό, τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, ο οποίος έχει πολύ σοβαρό ρόλο να διαδραματίσει. Στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης υπάρχει, επίσης, διερεύνηση της πιθανής μετατροπής του ΓεΣΥ σ’ ένα ανοικτό σύστημα υγείας, με την εμπλοκή ασφαλιστικών οργανισμών, σε περίπτωση που διαφανεί ότι αυτό αποφέρει πρόσθετα οφέλη προς τον Κύπριο πολίτη. Αυτό καταγράφεται άλλωστε στο Μνημόνιο. Πολύ σύντομα, η Κυβέρνηση προχωρεί με τη μελέτη αυτή από ξένο εμπειρογνώμονα.


Το μεγαλεπήβολο κοινωνικό έργο της εφαρμογής του ΓεΣΥ για τον τόπο μας βρίσκεται ήδη σε τροχιά υλοποίησης. Καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει ως προς τούτη την πορεία και σαφέστατα ουδεμία παλινδρόμηση ως προς την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων και των Κέντρων Υγείας. Εξάλλου, η αυτονόμηση των νοσοκομείων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός βέλτιστου και λειτουργικού ΓεΣΥ.

Η πορεία αυτή γίνεται με πλήρη σεβασμό στις ανησυχίες και στους προβληματισμούς των εταίρων μας. Πολιτική του Υπουργείου Υγείας είναι η διαλεκτικότητα, ο γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος και η δημιουργική συνεισφορά όλων των εταίρων ανεξαιρέτως. Διότι το ΓεΣΥ δεν αφορά τους ολίγους, αφορά όλους τους πολίτες του τόπου μας και για αυτούς είναι που εργαζόμαστε, επιδιώκοντας πνεύμα συλλογικότητας και συνεργασίας. Ο Υπουργός Υγείας θα συναντηθεί εκ νέου με όλα τα κόμματα, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους οργανωμένους φορείς και την κοινωνία των πολιτών για να ακούσει τις απόψεις, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς τους ώστε τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν τον φθινόπωρο στη Βουλή και θα αφορούν τις μεταρρυθμίσεις και το ΓεΣΥ, να φέρουν τη γόνιμη συνεισφορά όλων ανεξαιρέτως των εταίρων του Υπουργείου Υγείας.

Αναφορικά με τη μηχανογράφηση των νοσοκομείων, αυτή είναι εξίσου απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή εφαρμογή του ΓεΣΥ. Προς τούτο, ως Υπουργείο Υγείας προχωράμε τάχιστα, έχοντας και την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου στην πρόταση που διαλαμβάνει ότι θα υπάρξει επέκταση στην εφαρμογή ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Υγείας σε όλα τα κρατικά νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας. Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Γενική Λογίστρια, τον Γενικό Ελεγκτή και τον Γενικό Εισαγγελέα έτσι ώστε το έργο να γίνει νομότυπα και μέσα από τις σωστές διαδικασίες. Τις τελικές αποφάσεις έχει την ευθύνη να λάβει το Συμβούλιο Προσφορών του Υπουργείου Υγείας, στο οποίο συμμετέχει και εκπρόσωπος από το Γραφείο της Γενικής Λογίστριας και του Γενικού Ελεγκτή.

Αναφορικά με τη μηχανογράφηση του ΓεΣΥ, έργο το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας, υπογραμμίζεται ότι για τη διαδικασία, την απόφαση και την εκτέλεση του διαγωνισμού έχει την ευθύνη ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας. Το Υπουργείο Υγείας έχει φροντίσει να λάβει γνωματεύσεις από τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή και να τις παραδώσει στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Αναμένει από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας να τις μελετήσει και να αποφασίσει τη διαδικασία, να προκηρύξει το έργο και να το ολοκληρώσει.

Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο, τον Γενικό Ελεγκτή και τον Γενικό Εισαγγελέα ούτως ώστε να ακολουθηθούν οι σωστές διαδικασίες και να διασφαλιστεί η νομιμότητα της διαδικασίας, τόσο στο θέμα της μηχανογράφησης των νοσοκομείων όσο και της μηχανογράφησης του ΓεΣΥ.

Το ΓεΣΥ για να εφαρμοστεί χρειάζεται την ουσιαστική συνεισφορά όλων, μακριά από κομματικές χροιές και λαϊκισμούς. Το μεγάλο αυτό κοινωφελές έργο για τον τόπο μας θα ολοκληρωθεί μέσα από νομότυπες, διαφανείς διαδικασίες, με απόλυτο σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα την πορεία που έχει ξεκινήσει, μακριά από μηδενιστικές προσεγγίσεις και την οποία ατυχή πολιτικοποίηση του πολύ ευαίσθητου τομέα της υγείας, διαλεκτικό και έτοιμο για την κάθε δημιουργική κριτική.