14/8/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου στο 19ο Φεστιβάλ Αβδελλερού

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου
στο 19ο Φεστιβάλ Αβδελλερού


Είναι με μεγάλη ευχαρίστηση που ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση που μου απηύθυνε ο Πρόεδρος του Κοινοτικού σας Συμβουλίου, κύριος Αντώνης Μουσικός, να θέσω υπό την αιγίδα μου το 19ο φεστιβάλ της Κοινότητας σας, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο τις ημέρες του Δεκαπενταυγούστου, με την ευκαιρία της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Να προσθέσω ότι εδώ υπάρχει, από τον 19ο αιώνα, η γνωστή ανά το παγκύπριο Εκκλησία και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Αιματούσας, που γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, η οποία ελκύει τους προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο. Κατά τη διάρκεια του Δεκαπενταύγουστου, τον ιστορικό αυτό ναό, για τους λόγους που έχω προαναφέρει, επισκέπτονται δύο μέχρι και τρεις χιλιάδες πιστοί. Υπάρχει, επίσης, και ένα εξωκκλήσι αφιερωμένο στην Παναγία, με αγίασμα.

Σημειώνω ότι στην κοινότητα υπάρχουν και αρκετοί άλλοι χώροι λατρείας, ξωκλήσια και μοναστήρια, γεγονός που καταδεικνύει ότι η περιοχή σας υπήρξε και εξακολουθεί να είναι χώρος βαθιάς θρησκευτικότητας. Βέβαια, το θρησκευτικό στοιχείο, δεν είναι το μόνο ενδιαφέρον γεγονός που κάνει την κοινότητα Αβδελλερού να ξεχωρίζει.

Το Αβδελλερό βρίσκεται σε μια προνομιακή γεωγραφική θέση, που του επιτρέπει να συνδυάζει από τη μια, το πλεονέκτημα του να ζει κανείς κυριολεκτικά μέσα στη φύση, στην εξοχή, ανάμεσα σε ένα μαγευτικό και καταπράσινο περιβάλλον, και, από την άλλη, να βρίσκεται κοντά στο κέντρο, και εν πάση περιπτώσει, όχι μακριά από την πόλη της Λάρνακας. Γειτνιάζει με την Κοινότητα Τρούλλων, ενώ άλλες κοντινές Κοινότητες ή Δήμοι είναι η Ορόκλινη, η Αθηένου και τα Λειβάδια.

Ένα άλλο, εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα του Αβδελλερού, είναι ο αριθμός των νέων ανθρώπων που διαβιούν εδώ. Το χωριό αριθμεί, σήμερα, περί τους 218 κατοίκους εκ των οποίων οι μισοί είναι κάτω των δεκαοκτώ ετών. Κάτι που μας επιτρέπει να πούμε ότι το μέλλον αυτής της κοινότητας προδιαγράφεται λαμπρό, αν κρίνω και από την έντονη δραστηριοποίηση των νέων σε διάφορους τομείς ανάπτυξης, αλλά και της προσφοράς τους σε επίπεδο αθλοπαιδιών και εθελοντισμού.

Σε αυτό το σημείο, θέλω να υπογραμμίσω ιδιαίτερα και να εξάρω τις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου και των Μελών του Κοινοτικού σας Συμβουλίου, οι οποίοι με τη διορατικότητα και την αίσθηση της προόδου που τους χαρακτηρίζει, κατάφεραν κυριολεκτικά να ξαναζωντανέψουν, να εξωραΐσουν και να μεταμορφώσουν την κοινότητα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, με την υλοποίηση έργων και τον προγραμματισμό ενός πολύ μεγάλου αριθμού πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων.

Να σημειώσω, ιδιαίτερα και να χαιρετίσω τον σεβασμό των κατοίκων απέναντι στο περιβάλλον, τη λαϊκή μας παράδοση και το λαϊκό μας πολιτισμό.

Το Υπουργείο Εσωτερικών πράττει ό,τι είναι δυνατόν για να βελτιώσει τις συνθήκες και την ποιότητα ζωής των κατοίκων του πανέμορφου αυτού χωριού. Να υπενθυμίσω πως, μεταξύ άλλων, στην κοινότητα Αβδελλερού, η οποία διαθέτει μεγάλης έκτασης χαλίτικη γη, έγιναν διαχωρισμοί οικοπέδων και δόθηκαν, μέχρι το τέλος του 2013, σαράντα οικόπεδα σε δικαιούχες οικογένειες. Υπάρχουν σήμερα περί τα 30 αδιάθετα οικόπεδα.

Στο χωριό έγινε, επίσης, ένα άλλο μεγάλο έργο, που αφορά στη δημιουργία χώρου άθλησης και ψυχαγωγίας. Να αναφέρω, επίσης, ότι από το φετινό προϋπολογισμό, προγραμματίζεται να αρχίσουν εργασίες για κατασκευή πεζοδρομίων γύρω από το χώρο άθλησης και ψυχαγωγίας από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ νέου το Κοινοτικό Συμβούλιο γι’ αυτήν την τιμητική πρόσκληση που μου έχει απευθύνει και να συγχαρώ τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την πρωτοβουλία τους.
---------------------

Σημ.: Το χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών, ο Aν. Έπαρχος Λάρνακας κ. Οδυσσέας Χατζηστεφάνου.