29/7/14

Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη με τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κ. Ε. Βενιζέλο

Συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη με τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κ. Ε. Βενιζέλο


O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στην Ελλάδα, συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι με τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, στην παρουσία του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και του Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα κ. Κυριάκου Κενεβέζου.

Ο κ. Βενιζέλος, αμέσως μετά τη συνάντηση δήλωσε: “Η επίσκεψη του Προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα, η οποία ξεκίνησε χθες, με τη συνάντηση που είχαμε στο Μέγαρο Μαξίμου, ολοκληρώθηκε ουσιαστικά σήμερα με τη δεύτερη συνάντηση που είχαμε εδώ, υπό τη δική μου ιδιότητα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Το Κυπριακό, ως διεθνές πρόβλημα, εξαρτάται από τη βούληση του κρίσιμου παράγοντα που είναι αυτός που φέρει την ευθύνη της εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, που είναι η Τουρκία. Οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας πρέπει να είναι στραμμένες πάντοτε προς την κατεύθυνση αυτή.

Οι θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, τις οποίες στηρίζει η Ελλάδα, είναι πολύ καθαρές. Έχουν ως βάση το κοινό ανακοινωθέν, έχουν ως βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχουν ως βάση το ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο. Έχει πολύ μεγάλη σημασία, επίσης, να αναδεικνύουμε τις προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για τα μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που μπορούν να αλλάξουν ριζικά την ατμόσφαιρα στο νησί και να βοηθήσουν στην επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

Η Ελλάδα είναι στο πλευρό του κυπριακού ελληνισμού. Είμαστε ένα έθνος, έχουμε κοινή συνείδηση της ιστορίας και της γεωγραφίας, είμαστε δύο κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και έχει πολύ μεγάλη σημασία να θυμόμαστε ότι στην Κύπρο δεν έχουμε απλώς μία διαδικασία διαπραγματεύσεων που πρέπει να καταλήξει σε ένα αποδεκτό, δίκαιο αποτέλεσμα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο, έχουμε και ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα κράτος μέλος του ΟΗΕ, την Κυπριακή Δημοκρατία.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιλαμβάνεται, ότι αυτά που συμβαίνουν στην Κύπρο δεν ενδιαφέρουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, αλλά ενδιαφέρουν και την ίδια, ως πολιτική οντότητα και ως θεσμικό οργανισμό.

Τις επόμενες εβδομάδες έχουμε μπροστά μας πολλά να κάνουμε, γιατί έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, έχουμε τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και φυσικά αναμένουμε τη νέα συνάντηση των διαπραγματευτών και τη νέα συνάντηση των ηγετών στην Κύπρο, στο πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί. Ως τότε, ελπίζω ότι θα έχουν αντιληφθεί η Τουρκική Κυβέρνηση και η τουρκοκυπριακή πλευρά τη μεγάλη σημασία που έχουν οι προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για τη μεθοδολογία. Γιατί, πρέπει να υπάρχει μία διαφανής και εφαρμόσιμη μεθοδολογία στην προσέγγιση του όλου θέματος».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πως αντιλαμβάνεται αντιλαμβάνεστε την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον διορισμό ίσως κάποιου αντιπρόσωπου από την Κομισιόν απευθείας, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα συζητήσουμε με τον κ. Γιούνκερ, αλλά πέρα από αυτό είναι προφανές πως η ΕΕ ενδιαφέρεται ανεξαρτήτως του δικού μας εθνικού ενδιαφέροντος να είναι ακώλυτη η θεσμική λειτουργία των βασικών της οργάνων και δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση που δημιουργεί περιπλοκές και θέτει ζήτημα αποκλίσεων. Επίσης υπάρχει το μεγάλο ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, το οποίο δεν είναι κάτι το οποίο εξαρτάται από τη βούληση της Κύπρου ή της Ελλάδας μόνο. Εξαρτάται και από τα γενικά ευρωπαϊκά κριτήρια τα οποία ισχύουν για όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες και κυρίως για μια χώρα με το μέγεθος, τη θέση και τα προβλήματα που έχει η Τουρκία».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η επιδείνωση των σχέσεων Ηνωμένων Πολιτειών και Τουρκίας τελευταία, ανησυχεί την ελληνική πλευρά για τη δυνατότητα άσκησης πίεσης από την Ουάσιγκτον προς την Τουρκία, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πάντοτε εξαιρετικά σημαντικός και βλέπουμε σε μια περιοχή βεβαρημένη με μεγάλα προβλήματα, σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει διαρκώς νέα προβλήματα. Έχουμε πρόβλημα στη Μέση Ανατολή, έχουμε πρόβλημα στη Συρία, έχουμε πρόβλημα αυτή τη στιγμή στο Ιράκ, στο Ιράν, στον Λίβανο, στη Λιβύη, ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών από την άποψη αυτή δεν υποβαθμίζεται. Θα έλεγα ότι παντού ο αμερικανικός παράγοντας είναι ιδιαίτερα κρίσιμος. Το θέμα είναι να διαφυλάξουμε τον αυτοτελή ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, απαντώντας στην ερώτηση σας, ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα χάσουν τη δύναμη πίεσης που έχουν, αλλά πάντα μέσα στο πλαίσιο που έχουμε οριοθετήσει, που είναι ο σεβασμός των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου».

----------------------