10/7/14

Ομιλία του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων σε συνέντευξη Τύπου για τον εθελοντισμό στα σχολεία

Διοργανώθηκε σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας κοινή συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή και του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννη Γιαννάκη για τις «Πολιτικές για την καλλιέργεια του εθελοντισμού και του ενεργού πολίτη στα σχολεία».


Μιλώντας κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ανέφερε τα ακόλουθα:

«Η έννοια του «πολίτη», και κατ’ επέκταση του «ενεργού πολίτη», γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα. Χιλιάδες χρόνια μετά, ο λόγος του Θουκυδίδη είναι πολύ επίκαιρος: ‘εκείνον που δεν συμμετέχει στα κοινά τον θεωρούμε όχι φιλήσυχο, αλλά μη χρήσιμο πολίτη’. H ποιότητα της δημοκρατίας περνά μέσα από την ανοιχτή και ελεύθερη κοινωνία των πολιτών. Η συμμετοχή του πολίτη στα κοινά είναι δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση.

Το καλύτερο και πιο αποτελεσματικό εργαλείο ενεργού συμμετοχής του πολίτη είναι ο εθελοντισμός. Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τα σημαντικά οφέλη του εθελοντισμού, εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη πολιτική για τον εκσυγχρονισμό και στήριξη του εθελοντισμού αλλά και την εφαρμογή εργαλείων για την ενθάρρυνση του ενεργού πολίτη. Η πολιτική αυτή εξελίχθηκε σε σημαντικό πυλώνα πολιτικής της Κυβέρνησης.

Το πρόβλημα της απομάκρυνσης του πολίτη από τα κοινά, και ειδικότερα των νέων, μειώνει τη Δημοκρατία και δημιουργεί και άλλα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα. Όλες οι έρευνες αναδεικνύουν ότι το καλύτερο εργαλείο πρόληψης ενάντια στις εξαρτησιογώνες ουσίες και την παραβατικότητα είναι ο εθελοντισμός. Οι αξίες και αρετές του εθελοντισμού διαμορφώνουν χαρακτήρες και νοοτροπίες, τα οποία ταυτίζονται με την αγάπη, τον αλτρουισμό, την αλληλεγγύη, την ανιδιοτέλεια και την προσφορά.

Ο εθελοντισμός εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Κοινό χαρακτηριστικό όμως όλων είναι η συνδρομή του στην προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, και στην ενθάρρυνση της συμμετοχικής Δημοκρατίας.

Ο σύγχρονος εθελοντισμός έχει καθιερωθεί ως ο θεσμός εκείνος που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων, και καλείται να στηρίξει σημαντικά το κράτος και τους μηχανισμούς της αγοράς. Ο εθελοντισμός δεν είναι απλά ένας όρος, είναι στάση ζωής και δρα εποικοδομητικά σε όλους τους τομείς της, καθώς αφορά όλους.

Το πιο σημαντικό όμως είναι η επένδυση στη νέα γενιά. Τους νέους τους θέλουμε ενεργούς εταίρους στον εκσυγχρονισμό του κράτους και της κοινωνίας. Πρέπει να τους οπλίσουμε με τις άξιες και αρετές του εθελοντισμού, τις αξίες της προσφοράς, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

Για αυτό τον λόγο, σε συνεργασία με τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τα προγράμματα εθελοντισμού και ενεργού πολίτη, τα οποία ήδη εφαρμόζονται στα σχολεία, αποφασίσαμε τις εξής σημαντικές πολιτικές οι οποίες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την επόμενη σχολική χρονιά:

1. Καθορισμό εκπαιδευτικού σε κάθε σχολική μονάδα για θέματα εθελοντισμού και ενεργού πολίτη. Με αυτή την ενέργεια δημιουργούμε ένα δίκτυο το οποίο θα μπορεί να συντονίζεται και να είναι πιο αποτελεσματικό στην εφαρμογή των πολιτικών μας.

2. Κάθε σχολική μονάδα θα πρέπει να διοργανώνει τουλάχιστον μια σημαντική δράση στα πλαίσια του εθελοντισμού και ενεργού πολίτη ανά έτος.

3. Δημιουργία βιβλίου καλών πρακτικών για θέματα εθελοντισμού και ενεργού πολίτη.

4. Η αξιοποίηση και των εκπαιδευτικών εκδρομών στα θέματα του εθελοντισμού.

Σημαντικό επίσης εργαλείο για την ενίσχυση του εθελοντισμού είναι η αναγνώριση της μη τυπικής και άτυπης μάθησης. Δηλαδή η αναγνώριση των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτά ο πολίτης και ειδικότερα οι νέοι μέσω του εθελοντισμού. Βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια αυτής της διαδικασίας αλλά θεωρούμε ως πολύ σημαντική πολιτική, η οποία θα ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο τους νέους να ενταχθούν στο εθελοντικό κίνημα.

Ο πολίτης δεν είναι απλώς ο κάτοικος της πόλης, είναι αυτός που συμμετέχει με τη θέλησή του στη ζωή της κοινότητας και συμβάλλει στην ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών και της συμμετοχικής δημοκρατίας. Άλλωστε, δημοκρατία είναι πολλή ιστορία, λίγο δόγμα, αλλά πάνω απ’ όλα τρόπος ύπαρξης, και μία δημοκρατική χώρα πρέπει να βασίζει την ύπαρξή της στον ενεργό πολίτη, την πηγή της νομιμότητας!

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και το προσωπικό του Υπουργείου για την πολύ σημαντική και ουσιαστική συνεργασία που έχουμε».