8/7/14

Παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών στην Άτυπη Συνάντηση
των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ


«Χρειάζεται να επικεντρωθούμε και στην πάταξη των κυκλωμάτων προώθησης
της παράνομης διακίνησης και της εμπορίας ανθρώπων»

Σε σημερινή του παρέμβαση στην Άτυπη Συνάντηση του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται στο Μιλάνο, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος εξέφρασε τη θλίψη του για το νέο τραγικό περιστατικό στα ανοικτά της Σικελίας. Οι προσπάθειες της Ιταλίας να χειριστεί την κατάσταση, τόνισε, είναι αξιέπαινες. «Χαιρετίζουμε», πρόσθεσε, «τη δήλωση της Επιτρόπου κας Μάλμστρομ για παροχή έκτακτης βοήθειας προς την Ιταλία. Αποτελεί πεποίθησή μας ότι τα κράτη μέλη που επωμίζονται τα περισσότερα βάρη θα πρέπει να στηριχθούν ανάλογα».

«Υπογραμμίζουμε ξανά», συνέχισε ο κ. Υπουργός «την ανάγκη για μια αποφασιστική κοινή αντιμετώπιση του θέματος που να βασίζεται στη σφαιρική προσέγγιση της μετανάστευσης αλλά και στην αρχή της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών. Το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στρατηγικά ώστε να συμβάλουμε πρακτικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, συμφωνούμε με την προσέγγιση της Προεδρίας για την ανάγκη να καθοριστούν προτεραιότητες και χρονοδιαγράμματα.

Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί σε συγκεκριμένες δράσεις σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης με την εφαρμογή της αρχής «περισσότερα κίνητρα για περισσότερα αποτελέσματα. Είναι ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να κατευθύνουμε τις προσπάθειες μας προς την χορήγηση βοήθειας για να ενισχυθεί η ικανότητά τους όσον αφορά την διαχείριση της μετανάστευσης και των συνόρων».

Ο κ. Χάσικος υπογράμμισε, ταυτόχρονα, την ανάγκη για πάταξη των κυκλωμάτων προώθησης της παράνομης διακίνησης και της εμπορίας προσώπων. «Σε αυτό το πλαίσιο», διευκρίνισε, «συμφωνούμε με την πρωτοβουλία για δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για πάταξη της παράνομης διακίνησης που θα ετοιμαστεί από την Επιτροπή. Είναι σημαντικό, παράλληλα, να αναγνωρίσουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί αλλά και να επισημάνουμε ότι η όποια πρόοδος χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση. Αναμένουμε την επικύρωση της υπογραφής της συμφωνίας επανεισδοχής με την Τουρκία καθώς και την πλήρη εφαρμογή της με όλα τα κράτη μέλη, ώστε να έχει πραγματική αξία».

Τέλος, σε ό,τι αφορά το άσυλο, ο κ. Υπουργός είπε: «Υποστηρίζουμε την πλήρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των υφιστάμενων εργαλείων αλληλεγγύης αλλά και την υιοθέτηση νέων,  που θα απαντούν στις ειδικές ανάγκες του κράτους μέλους το οποίο χρήζει στήριξης σε μια δεδομένη στιγμή. Είμαστε σίγουροι ότι η Ιταλική προεδρία θα συνεχίσει την δουλεία που έχει γίνει στο θέμα αυτό με στόχο να έχουμε σημαντική πρόοδο».

__________________