20/7/14

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες της εισβολής, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την επιμνημόσυνη δέηση
για τους πεσόντες της εισβολής, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης που διοργάνωσε το ΓΕΕΦ και το Υπουργείο Άμυνας για τους πεσόντες κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ανέφερε τα εξής:
 
«Σαράντα χρόνια είναι αρκετά για όλους. Και για μας αλλά και για την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους   να συνειδητοποιήσουν ότι η λύση θα είναι προς όφελος του συνόλου του λαού μας.   Ιδιαίτερα όμως οι προοπτικές που διανοίγονται για τις νέες γενιές, η διασφάλιση του μέλλοντος αλλά και γενικότερα η διασφάλιση της ύπαρξής τους στη γη που μας γέννησε, νομίζω ότι επιβάλλουν, για όσους τουλάχιστον μέχρι σήμερα αρνούνταν να το δεχθούν, και εννοώ κατά κύριο λόγο την Τουρκία και κάποιους της τουρκοκυπριακής κοινότητας, είναι η ώρα να σκεφτούμε θετικά και να δημιουργήσουμε αυτό που αξίζει στην πατρίδα μας. Ένα ευρωπαϊκό, σύγχρονο κράτος με διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου, με διασφάλιση της προοπτικής για συνεργασία και προκοπή και ένα ασφαλές μέλλον.

Στον Τούρκο Πρόεδρο κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ, που πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, θα έστελνα το μήνυμα ότι οι προκλήσεις δεν συνηγορούν υπέρ αυτού που δημόσια ισχυρίζεται η Τουρκία. Αυτό που θέλουμε είναι την ενεργό και ουσιαστική εμπλοκή της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να κατέχει το βόρειο τμήμα και δεν είναι με δηλώσεις καλής θέλησης ή προκλητικές και ιδιαίτερα αρνητικές δηλώσεις που μπορεί να επιτευχθεί λύση. Χρειάζεται γενναιότητα και χρειάζεται αναγνώριση ότι για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν επιτρέπονται παρεκκλίσεις.»

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στην παρουσία της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, του Πρέσβη της Ελλάδας, ξένων διπλωματών και συγγενών των πεσόντων.

Στο μνημείο του Τύμβου κατέθεσαν στεφάνι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων,   ο Πρέσβης της Ελλάδας, η Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, και αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων.