21/7/14

Δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

H Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου, μετά τη δημόσια κλήρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο για την επιλογή 50 ανέργων προσώπων
, που θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών παραλαβής, διεκπεραίωσης και καταχώρησης αιτήσεων για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και άλλες κοινωνικές παροχές, προέβη στις πιο κάτω δηλώσεις:

«Έχει ολοκληρωθεί, ουσιαστικά, η κλήρωση για την παροχή υπηρεσιών από 50 ανέργους με στόχο όπως παρέχουν υπηρεσίες στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τρεις μήνες, με δικαίωμα ανανέωσης για ακόμα δύο μήνες, για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε αυτούς που θα υποβάλουν αίτηση και ταυτόχρονα να διεκπεραιώσουμε την εργασία, η οποία πρέπει να γίνει στο Υπουργείο μας για την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος».

Σε επισήμανση ότι παρά το τεράστιο ενδιαφέρον από τον κόσμο υπάρχει κάποιο μπέρδεμα ποιοι τελικά είναι αυτοί που πρέπει να κάνουν αίτηση και ποιοι όχι, απάντησε :

«Πρέπει να σημειώσω ότι πράγματι υπάρχει πάρα πολύ ενδιαφέρον. Όμως, παράλληλα, επιθυμώ να τονίσω ότι η νομοθεσία για το ΕΕΕ αφορά εκείνους, οι οποίοι πραγματικά έχουν ανάγκη. Κανείς δεν πρέπει να υποβάλει αίτηση» πρόσθεσε, «εάν δεν πληροί τις βασικές πρόνοιες της νομοθεσίας. Δηλαδή:
• Όσοι ενδιαφέρονται, πρέπει πρώτα να ελέγξουν αν έχουν 5 χρόνια νόμιμη και συνεχή διαμονή στην Κυπριακή Δημοκρατία. Όποιος δεν έχει νόμιμη και συνεχή διαμονή στην Κυπριακή Δημοκρατία δεν δικαιούται να υποβάλει αίτηση.
• Επιπρόσθετα, υπάρχουν οι προϋποθέσεις, οι οποίες αφορούν την ακίνητη ιδιοκτησία, που δεν πρέπει να υπερβαίνει, εκτός από την κατοικία τους, τις 100,000 ευρώ, με αξίες του 2013.
• Ένα άλλο κριτήριο αφορά τις καταθέσεις. Δεν πρέπει», πρόσθεσε η κα Υπουργός, «οι καταθέσεις τους να υπερβαίνουν τις 5,000 ευρώ για ένα άτομο, ποσό το οποίο αυξάνεται κατά 1000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας.
• Επίσης, όσοι είναι άγαμοι και είναι κάτω των 28 ετών, δεν δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση για ΕΕΕ. Υπάρχουν και άλλες προϋποθέσεις» πρόσθεσε, «οι οποίες αφορούν το εισόδημα. Αν κάποιος έχει εισόδημα, το οποίο είναι ουσιαστικό, δεν δικαιούται να υποβάλει αίτηση γιατί ο στόχος του ΕΕΕ είναι να βοηθήσει όλους τους συμπολίτες μας που πραγματικά έχουν ανάγκη. Λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο έχουμε ανακοινώσει και μπορούν να πάρουν πληροφορίες αλλά και από την ιστοσελίδα του Υπουργείου δίνονται όλες οι πληροφορίες» .

«Ο κάθε ένας», συνέχισε η κα Αιμιλιανίδου, «θα πρέπει να εξετάσει την περίπτωση του, τα εισοδήματά του, τις καταθέσεις του, την ακίνητη περιουσία του για να δει αν εμπίπτει μέσα στις προϋποθέσεις του νόμου».

Η Υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για τη δημιουργία του μητρώου και αν πρέπει οι χαμηλοσυνταξιούχοι να υποβάλουν αίτηση είπε ότι όλοι οι λήπτες Δημοσίου Βοηθήματος, οι οποίοι γνωρίζουν ότι από το Τμήμα Κοινωνικής Ευημερίας θεωρούνται ως λήπτες Δημοσίου Βοηθήματος και παίρνουν κάθε μήνα το επίδομα του Δημοσίου Βοηθήματος πρέπει να υποβάλουν εντός 30 ημερών αίτηση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Επίσης, συνέχισε η Υπουργός, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι οποίοι παίρνουν το επίδομα του χαμηλοσυνταξιούχου από το Υπουργείο Οικονομικών, πρέπει εντός 60 ημερών να υποβάλουν αίτηση, ανεξάρτητα αν στο τέλος κριθούν ή όχι δικαιούχοι. Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα και τοποθετήσεις, η Υπουργός διαβεβαίωσε πως οι χαμηλοσυνταξιούχοι δεν πρέπει να ανησυχούν ότι αν δεν είναι δικαιούχοι για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα τερματιστεί το επίδομα που έπαιρναν ως χαμηλοσυνταξιούχοι. Τέτοιες δηλώσεις δημιουργούν αχρείαστες ανησυχίες στους χαμηλοσυνταξιούχους. Έστω και αν δεν είναι δικαιούχοι για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα συνεχίσουν, τόνισε η κα Υπουργός να δικαιούνται το επίδομα που παίρνουν από το σχέδιο χαμηλοσυνταξιούχων.