19/6/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στην τελετή αποφοίτησης του ΤΕΠΑΚ



Να μη μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.


Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου
στην τελετή αποφοίτησης του ΤΕΠΑΚ


Με ξεχωριστή χαρά παρευρίσκομαι στην τελετή λήξης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ). Μια σημαντική στιγμή για τους φοιτητές μας που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους και ετοιμάζονται για μια δυναμική έφοδο στο μέλλον. Σημαντική στιγμή ταυτόχρονα και για τους πανεπιστημιακούς δασκάλους που βλέπουν το πολύμοχθο έργο τους να καταξιώνεται.

Απευθύνω θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους φοιτητές που αποφοιτούν ύστερα από επιτυχή φοίτηση σε προπτυχιακά προγράμματα και όσους έχουν ολοκληρώσει επίσης με επιτυχία τις μεταπτυχιακές σπουδές σε προγράμματα επιπέδου Μάστερ και σε διδακτορικά προγράμματα. Θέλω να ευχηθώ σε όλους και όλες μια επιτυχή μελλοντική πορεία που θα ικανοποιεί τα όνειρα και τις φιλοδοξίες σας.

Η φετινή τελετή αποφοίτησης συμπίπτει με τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Κύπρο, ως αποτέλεσμα δημοσιονομικών προβλημάτων, αλλά και της κατάρρευσης τμήματος του τραπεζικού τομέα.

Η απόφαση καταπέλτης του Eurogroup, εν ολίγοις μετέτρεψε την Κύπρο σε πειραματόζωο, υπονόμευσε την ασφάλεια των συναλλαγών και την ελευθερία των συμβάσεων, εξουθενώνοντας ουσιαστικά το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου και επιφέροντας βαρύ πλήγμα στην εθνική μας κυριαρχία. Τα μέτρα που επέβαλε η Τρόικα οδήγησαν την κυπριακή οικονομία σε βαθιά ύφεση, σε αύξηση της ανεργίας και περιθωριοποίηση ευρύτατων κοινωνικών ομάδων. Θα πρέπει ακόμα να επισημάνουμε ότι όσοι πήραν αυτή την ανάλγητη απόφαση δεν έλαβαν υπόψη ότι η Κύπρος βιώνει εδώ και 40 χρόνια τις συνέπειες της βάρβαρης εισβολής μιας χώρας που είναι μάλιστα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, της Τουρκίας. Δεν έλαβαν υπόψη ότι ως αποτέλεσμα της εισβολής και της κατοχής, η Κύπρος έχασε το 70% των πλουτοπαραγωγικών της πόρων, είχε και έχει την υποχρέωση να στηρίζει 200.000 πρόσφυγες που εξακολουθούν να ζουν μακριά από τα σπίτια και τις περιουσίες τους, είχε και έχει την υποχρέωση να στηρίξει τις οικογένειες χιλιάδων νεκρών και αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας του 1974.

Η αλληλεγγύη, που είναι θεμελιώδης αρχή της ΕΕ απουσίασε.  Η απώλεια της εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας των πολιτών προς τις κυβερνήσεις και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς οξύνουν περαιτέρω το δημοκρατικό έλλειμμα της ΕΕ και οδηγούν τους πολίτες σε απόγνωση, αβεβαιότητα και ευρωσκεπτικισμό. Οι αρχές της κοινοτικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής, του αλληλοσεβασμού και της ισοτιμίας μεταξύ των εταίρων, αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η ΕΕ και εγγυώνται για δεκαετίες την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ένωσης, καθιστώντας την πόλο έλξης για ένταξη νέων χωρών, έχουν υπονομευτεί και χρειάζονται επειγόντως αποκατάσταση και επαναβεβαίωση.

Η οικονομική κρίση που έπληξε την Κύπρο επιτείνει και την κρίση της πολιτικής και τη συνακόλουθη έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πολιτειακό και θεσμικό σύστημα. Δεν ωφελεί η άρνηση ανάληψης ευθυνών ή η απόπειρα μετακύλισής  τους. Αυτή η στάση μόνο ως ευθυνόφοβος εκλαμβάνεται από τους πολίτες. Οφείλουμε με γενναιοψυχία να υποβληθούμε στην αναγκαία αυτοκριτική, που είναι το πικρό, πλην όμως αναγκαίο φάρμακο για τη θεραπεία. Για τα φαινόμενα που αφέθηκαν να εκκολαφθούν τις τελευταίες δεκαετίες μέσα από μια διαδικασία προϊούσας φθοράς και παρακμής του πολιτικού και κοινωνικού ιστού.

Τα φαινόμενα διαπλοκής, διαφθοράς, το κυνήγι του εύκολου κέρδους, του άκρατου ατομικισμού, της απληστίας, της επιδειξιομανίας, του μιμητισμού, του νεοπλουτισμού, της υπερκατανάλωσης, της ασυλλόγιστης ψηφοθηρικής διόγκωσης του δημόσιου τομέα, της σπεκουλαδόρικης συμπεριφοράς μικρομεγαλισμού των κυπριακών τραπεζών, της αποσάθρωσης των δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης, είναι τα άνθη του κακού, αλλά και το εύφορο έδαφος στο οποίο εύκολα φύτρωσε κα ευδοκίμησε η οικονομική κρίση. Βρήκε την κυπριακή κοινωνία ανοχύρωτη, απογυμνωμένη από τον παραδοσιακό της χαρακτήρα που της επέτρεψε να αντιμετωπίσει την εθνική καταστροφή του 1974 και να επιτύχει την εθνική, οικονομική και κοινωνική αναγέννηση. Μακριά από τη λογική της άκρατης και αλόγιστης κατανάλωσης και του ασυλλόγιστου δανεισμού, χωρίς αντιστοιχία με τη παραγωγή. Το κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο που υιοθετήθηκε αργότερα, οδήγησε σε κακοήθεις μεταλλάξεις σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου. Στην πολιτική, την οικονομία, την παιδεία, τους αξιακούς κώδικες της κοινωνίας.

Οι αλλαγές είναι τώρα αναγκαίες όσο ποτέ άλλοτε. Σε ένα κόσμο που μεταβάλλεται ραγδαία και γίνεται όλο και περισσότερο ανταγωνιστικός, η Κύπρος χρειάζεται τομές που θα σαρώσουν τις αγκυλώσεις του χθες και τα κατεστημένα του σήμερα. Η αλλαγή είναι όρος και προϋπόθεση για τη λειτουργία της δημοκρατίας, αλλά και για την επανεκκίνηση της οικονομίας και δόμησης ενός νέου δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η δημοκρατία, πολιτική και οικονομική, αποκτά νόημα και περιεχόμενο, μόνο όταν οδηγεί σε μια κοινωνία ελευθερίας, αλληλεγγύης και συνοχής. Σήμερα, η δημοκρατία χρειάζεται ένα καινούργιο ζωογόνο άνεμο αξιοκρατίας, αξιοπρέπειας και εμπιστοσύνης, ένα άνεμο που θα σαρώσει τις στρεβλώσεις των πελατειακών σχέσεων και τις κάθε είδους διαμεσολαβήσεις στο κράτος και για την προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Οι πολίτες αναμένουν και απαιτούν αποκατάσταση της πολιτικής αξιοπιστίας, της εντιμότητας και της ηθικής στην πολιτική. Απαιτούν πρωτοβουλίες για μια συνολική αναγέννηση της κοινωνίας, των θεσμών και των εθνικών προοπτικών. Απαιτούν από το κράτος και τα κόμματα να ξεφύγουν από τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και να αναδειχθούν μοχλοί προοδευτικής κίνησης της κοινωνίας. Προ πάντων όμως οι πολίτες ζητούν τον λόγο. Απαιτούν τον συνταγματικό τους ρόλο. Θέλουν να ακούεται η φωνή τους.  Όχι σαν απόμακρη ηχώ προς τα κέντρα εξουσίας, αλλά ως η δημιουργός και καθοριστική δύναμη διαμόρφωσης των μεγάλων αποφάσεων για το μέλλον του τόπου.  Μόνο έτσι θα «ξαναβρούμε την ψυχή μας» και την αυθεντικότητα μας και θα ανακαλύψουμε εκ νέου τη ζωογόνο δύναμη της πολιτικής.

Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί φοιτητές,

Δεν υπάρχει αποτελεσματικότερη άμυνα σε αυτή την κρίση από μια παιδεία σύγχρονη, ισχυρή, ανθρωποκεντρική, σταθερά προσανατολισμένη να υπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων και των κοινωνιών. Με Δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπως το ΤΕΠΑΚ, που να λειτουργούν ως χώροι της ελεύθερης σκέψης, της έρευνας, της δημιουργικής διδασκαλίας, της αναζήτησης και της μάθησης. Με διεθνή χαρακτήρα, με μηχανισμούς κοινωνικής λογοδοσίας και αυτοδιαχείριση, υπόδειγμα διαφάνειας. Με διαρκή στόχο την αριστεία, την προετοιμασία των αυριανών ενεργών πολιτών, τη σύνδεση με την επαγγελματική ζωή.

Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι αναγκαία η ανάπτυξη ενός εθνικού δημοκρατικού διαλόγου μακριά από λαϊκισμούς και δημαγωγία, στερεότυπα και ιδεολογήματα, για την υιοθέτηση πολιτικών που θα ανυψώσουν την παιδεία στο βάθρο που της αρμόζει μέσα στην κυπριακή κοινωνία. Η ποσοτική διεύρυνση πρέπει να συμβαδίσει με την ποιοτική επέκταση, τις ανάγκες της νέας εποχής, τον σεβασμό της ιστορίας, του πολιτισμού και της εθνικής μας καταγωγής αλλά και της επιταγής για εκσυγχρονισμό και μεταρρυθμίσεις.

Θέλω, τελειώνοντας, να συγχαρώ εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων, όλους τους συντελεστές του ΤΕΠΑΚ για τον ζήλο και την αφοσίωση τους για τη συνεχή ανέλιξη του, που ήδη έχει καθιερωθεί σαν ένα λαμπρό εκπαιδευτήριο αντάξιο των φιλοδοξιών, της ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας μας.

Τέλος, θερμά συγχαρητήρια στους απόφοιτους για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους και ευχές για μια λαμπρή σταδιοδρομία.