12/6/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στο Φιλανθρωπικό Δείπνο του Παγκύπριου Συνδέσμου για Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας
κ. Νίκου Αναστασιάδη στο Φιλανθρωπικό Δείπνο
του Παγκύπριου Συνδέσμου για Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας

 
Μακαριότατε,
Πανιερότατε,
Κυρίες και κύριοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στο αποψινό φιλανθρωπικό δείπνο του Παγκύπριου Συνδέσμου για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας, που φέτος συμπληρώνει 33 χρόνια ευδόκιμης ζωής και αξιέπαινης ανθρωπιστικής δράσης.

Η μάστιγα της πείνας παραμένει ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα, που απασχολούν την παγκόσμια κοινωνία, αλλά και τη μεγαλύτερη αισχύνη για την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό μας.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, κ. Μπαν Κι Μουν, σε μια πρόσφατη σύνοδο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Τροφίμων ( FAO), καθημερινά 17.000 παιδιά πεθαίνουν από την πείνα, ενώ ο συνολικός αριθμός όσων αντικρίζουν τον θάνατο από τον υποσιτισμό ανέρχεται σε 6 εκατομμύρια τον χρόνο και πέραν του ενάμισι δισεκατομμυρίου άνθρωποι ζουν σε συνθήκες φτώχειας και υποσιτισμού.

Δυστυχώς, παρά το ότι υπάρχει τεράστια τεχνολογική εξέλιξη ως παρακαταθήκη στα χέρια της ανθρωπότητας η οποία θα μπορούσε να εξασφαλίσει εξαίρετες συνθήκες ζωής για όλους, η συνειδησιακή και κοινωνική εξέλιξη μας, δεν έχουν φτάσει σε ικανό επίπεδο ώστε να εξασφαλίζονται τα στοιχειώδη σε όλους τους πολίτες ανεξαιρέτως.
Παρόλο που ζούμε σε έναν πλανήτη αφθονίας με τη δυνατότητα να μας θρέψει όλους, παγκοσμίως υπάρχει πείνα. Τη στιγμή που σε κάποιες γωνιές της γης θάβονται τρόφιμα σε χωματερές ακόμα και για να προστατευθούν οι τιμές, σε άλλες περιοχές παιδιά πεθαίνουν από την πείνα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF, από το 2000 έθεσαν το 2015 ως το χρονικό ορόσημο για τη μείωση στο ένα τρίτο της παιδικής θνησιμότητας στην οποία οδηγούν η φτώχεια, η πείνα και η έλλειψη φαρμάκων. Πολύ νωρίς διαπιστώθηκε η αδυναμία επίτευξης του φιλόδοξου αυτού στόχου.

Η παιδική θνησιμότητα δεν άγγιξε τους στόχους που έθεσαν τα Ηνωμένα Έθνη και οι ελπίδες μετακινήθηκαν για το 2025. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, χρειάζονται πολύ περισσότερα χρήματα και περισσότερη αποφασιστικότητα. Εμείς θα λέγαμε, και περισσότερη ανθρωπιά, φιλαλληλία και αλληλεγγύη.  

Αυτά τα βασικά συστατικά για τη θεραπεία της μάστιγας της πείνας έρχεται να προσθέσει στην παγκόσμια εκστρατεία κατά της πείνας, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας, κάτω από την εμπνευσμένη καθοδήγηση του προέδρου του, μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσοστόμου.

Παρά το μικρό μέγεθος της Κύπρου μας και τις περιορισμένες οικονομικές και άλλες δυνατότητές της, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας συμβάλλει δυσανάλογα ευεργετικά στην παγκόσμια αυτή προσπάθεια.

Συνεχίζει για 33 χρόνια την ωραία πρωτοβουλία του, παρέχοντας κάθε δυνατή βοήθεια και συμπαράσταση προς τους συνανθρώπους μας που λιμοκτονούν και αντιμετωπίζουν καθημερινά το φάσμα της πείνας και του θανάτου, πιστός στο χριστιανικό δόγμα, «ο έχων δύο χιτώνας μεταδότω τω μη έχοντι και ο έχων βρώματα ομοίως ποιήτω».  

Από της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα ο Σύνδεσμος εργάζεται επίπονα αλλά και αθόρυβα για να απαλύνει τον πόνο, την πείνα και τη δυστυχία δυσπραγούντων συνανθρώπων μας στον πλανήτη, όπου και αν βρίσκονται, όποια θρησκεία και αν πιστεύουν, ανεξαρτήτως καταγωγής, γλώσσας και φυλής.
Την ίδια ώρα που η εκκλησία και οι εθελοντικές οργανώσεις δίνουν τη μάχη για το παγκόσμιο φαινόμενο της πείνας δεν παραλείπουν να στρέφουν τη προσοχή τους, αλλά και τις άοκνες προσπάθειές τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες των Κυπρίων συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και καταφεύγουν στα κοινωνικά παντοπωλεία. Γι’ αυτό και θέλω να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της Κυβέρνησης για το σημαντικό και θεάρεστο έργο που επιτελούν.

Είναι καλά γνωστές οι συνθήκες κάτω από τις οποίες παραλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου. Με τόλμη και χωρίς υπολογισμό του πολιτικού κόστους αποδεχτήκαμε και λάβαμε οδυνηρές αποφάσεις, διασώζοντας έτσι την άτακτη χρεωκοπία με την οποία απειλείτο η πατρίδα μας.

Έκτοτε, με συνέπεια αλλά και ανάλογο πείσμα πολιτευτήκαμε κατά τρόπο που όχι μόνον ανέτρεψε τις πλέον δυσοίωνες προβλέψεις των διεθνών δανειστών μας, αλλά, σταδιακά αποκαθιστούμε την αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την έξοδο από την κρίση.

Κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίσει τις 4 διαδοχικές αξιολογήσεις της Τρόικας, τις αναβαθμίσεις για πρώτη φορά από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και την κάθετη πτώση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων που σήμερα κυμαίνονται στο 4,75%.  

Να υπενθυμίσω πως όταν παραλαμβάναμε τη διακυβέρνηση η απόδοση των κρατικών ομολόγων υπερέβαινε το 15%.

Δεν μπορεί επίσης να παραγνωρίζονται ούτε τα θετικότατα σχόλια διεθνών θεσμικών οργάνων και διεθνώς αναγνωρισμένων αναλυτών και μέσων ενημέρωσης για την Κυπριακή Οικονομία.

Το θετικό αποτέλεσμα των πιο πάνω είναι πως τις επόμενες των ημερών η Κυπριακή Δημοκρατία επιχειρεί την έξοδό της στις παγκόσμιες αγορές μετά τον αποκλεισμό της, από τον Μάιο του 2011.

Η επιτυχής προσπάθεια δανεισμού από τις διεθνείς αγορές θα οδηγήσει στη μείωση του εσωτερικού δανεισμού, μια απαράδεκτη πρακτική του παρελθόντος, θα επαναφέρει τη ρευστότητα στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και κατ’ επέκταση θα συμβάλει στην εισροή κεφαλαίων που θα φέρουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.   Πρόσθετα οι προσπάθειες μας για προσέλκυση νέων επενδύσεων και οι προοπτικές ανάπτυξης υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ θα συμβάλουν στην επιστροφή της ευημερίας και βεβαίως στη σταδιακή εξάλειψη του φαινομένου των κοινωνικών παντοπωλείων.  

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας, μέχρι σήμερα και με την τεράστια εθελοντική προσφορά των μελών του, την οικονομική αρωγή τακτικών και εκτάκτων συνδρομητών, επωνύμων και ανωνύμων και τη γενναιόδωρη εισφορά Κράτους, Εκκλησίας και Πολιτείας, κατάφερε να στείλει παντού μηνύματα αγάπης και υλικής συμπαράστασης άνω των 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε χρήματα και εκατοντάδες τόνους σε είδη ένδυσης, υπόδησης, σχολικών ειδών, φαρμάκων και τροφίμων, αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Απεριόριστο το γεωγραφικό εύρος της αγάπης και της αλληλεγγύης του Συνδέσμου.   Από τα Βαλκάνια μέχρι την Κίνα, από τη Νέα Σιβηρία μέχρι τη Αιθιοπία και από την Μαδαγασκάρη μέχρι το Μεξικό. Έχω μετρήσει 37 διαφορετικούς προορισμούς περιλαμβανομένης και της Τουρκίας ακόμα, γιατί, κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυστόστομο: «Όχι μόνον χρεωστούμε να ελεούμεν και να περιποιούμεθα τους ομοπίστους ημών, αλλά και τους απίστους να μην αμελούμεν».

Σ’ αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και το αποψινό φιλανθρωπικό δείπνο της αγάπης. Η καθιερωμένη αυτή σύναξη είναι μια εκδήλωση αλληλεγγύης προς όλους εκείνους τους άγνωστους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Η εδώ παρουσία μου, αποτελεί συμβολική έκφραση του ενδιαφέροντος, του ιδίου προσωπικά και της κυβέρνησης, για το δράμα των όπου γης συνανθρώπων μας που ζουν σε συνθήκες αθλιότητας, ανείπωτης φτώχειας, πείνας και δυστυχίας, αλλά και στήριξης του θεάρεστου έργου του Παγκύπριου Συνδέσμου για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας και του προέδρου του, Μητροπολίτη Κιτίου.

Η συμβολή της κοινωνίας, των ανώνυμων πολιτών και ομάδων και των εθελοντικών φορέων που η σημερινή κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει με τη δημιουργία και λειτουργία γραφείου Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, είναι πολύτιμη. Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας, μέσα σε αυτά τα πλαίσια, διεξάγει εκστρατεία αγάπης και στοχεύει να εξασφαλίσει σε όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους και κυρίως σε παιδιά το δικαίωμα να ζήσουν μια ανθρώπινη ζωή.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη εκτίμηση και τον σεβασμό μου προς τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κιτίου, κ. Χρυσόστομο.

Οι ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μου είναι δεδομένα. Ευχαριστίες και θερμά συγχαρητήρια και στο Διοικητικό Συμβούλιο, και γενικότερα τον Παγκύπριο Σύνδεσμο για την Καταπολέμηση της Μάστιγας της Πείνας, για το θεάρεστο έργο της φιλανθρωπίας που με ζήλο και αγάπη επιτελούν.