6/6/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη στην έναρξη των εκδηλώσεων για τον Κατακλυσμό, στη Λάρνακα




Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή έχω αποδεχτεί την πρόσκληση του φίλου Δημάρχου κ. Ανδρέα Λουρουτζιάτη και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας να βρίσκομαι απόψε μαζί σας και να χαιρετήσω την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων του Κατακλυσμού.


Ο εορτασμός του τριημέρου του Κατακλυσμού, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πόλη του Ζήνωνα, διεξάγεται κάθε χρόνο με την ίδια λαμπρότητα . Οι διαφοροποιήσεις οι οποίες επήλθαν με την πάροδο των χρόνων στη μεγάλη αυτή γιορτή είναι πολλές και σημαντικές. Παρόλα αυτά, μπορούμε να δηλώσουμε με βεβαιότητα ότι οι αλλαγές δεν άγγιξαν την καρδιά του Κατακλυσμού, που είναι η λαϊκή μας παράδοση και η πολιτιστική μας κληρονομιά.

Αυτό το γνώρισμα άλλωστε έχει καταξιώσει τον εορτασμό του Κατακλυσμού στη συνείδηση όλων των Κυπρίων ως μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του νησιού, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Ο εορτασμός του τριημέρου εντάσσεται στις εκδηλώσεις εκείνες που προσφέρουν στους πολίτες μια ξενάγηση στα νάματα της Κυπριακής λαϊκής παράδοσης , προάγοντας τον πολιτισμό και την πολιτιστική δημιουργία. Με την ευκαιρία της γιορτής του Κατακλυσμού, οι παρευρισκόμενοι γίνονται κοινωνοί στην προσπάθεια ανάδειξης και διατήρησης της πολιτιστικής μας παράδοσης. Μέσα από αυτή τη διαδικασία συντελείται ουσιαστικά η αναβάπτιση στη δεξαμενή των αξιών και ιδανικών που καθορίζουν την ταυτότητα και την ιστορική μας συνείδηση .

Ταυτόχρονα, το πλούσιο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων προσφέρει στους επισκέπτες που κατακλύζουν αυτές τις μέρες την πόλη της Λάρνακας την ευκαιρία να ζήσουν στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς, μακριά από τα προβλήματα που ο σύγχρονος τρόπος ζωής σε συνδυασμό με την πρωτοφανή οικονομική συγκυρία έχουν επιφέρει .

Φίλες και φίλοι,

Με αυτά τα λίγα λόγια, επιτρέψτε μου για άλλη μια φορά να συγχαρώ το Δήμο Λάρνακας και όλους όσοι συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, η οποία ανανεώνει τόσο τους κοινωνικούς συνεκτικούς δεσμούς, όσο και τους δεσμούς μας με την ιστορία και την παράδοση, και να ευχηθώ σε όλους τους παρευρισκόμενους μια ευχάριστη και ξέγνοιαστη βραδιά.