13/6/14

Διευκρινίσεις της Βουλής αναφορικά με το έργο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου

Διευκρινίσεις της Βουλής αναφορικά με το έργο
της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου


Με αφορμή τις δηλώσεις του δημοσιογράφου Μακάριου Δρουσιώτη στα πλαίσια της παρουσίασης του βιβλίου του στην εκπομπή «Από Μέρα σε Μέρα», ότι το νομοθετικό σώμα κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του και ειδικότερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τον Φάκελο της Κύπρου δεν είχε την κατάλληλη εξειδίκευση να ασκεί σοβαρή ερευνητική εργασία, η Βουλή των Αντιπροσώπων επισημαίνει τα πιο κάτω:

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τον Φάκελο της Κύπρου συστάθηκε με απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων με συγκεκριμένους όρους εντολής που έλαβε από το Σώμα. Στη βάση των όρων εντολής που της δόθηκαν, η Επιτροπή, μεταξύ άλλων, είχε την ευθύνη διερεύνησης γεγονότων τα οποία έλαβαν χώρα στην πατρίδα μας και τα οποία οδήγησαν στο πραξικόπημα της 15 ης Ιουλίου και την Τουρκική εισβολή της 20 ής Ιουλίου 1974, και της συγκέντρωσης και αξιολόγησης στοιχείων της Κυπριακής τραγωδίας που επικράτησε να ονομάζονται «Φάκελος της Κύπρου».

Η διερεύνηση γεγονότων που αναφερόταν στους όρους εντολής περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, τη λήψη καταθέσεων από πρόσωπα που είχαν ενεργό συμμετοχή στα γεγονότα της υπό αναφορά περιόδου, τη συλλογή εγγράφων από Υπουργεία και Υπηρεσίες της Κύπρου και από ιδιώτες, τη μελέτη του αρχειακού υλικού που υπάρχει στη Βουλή των Ελλήνων και τη συλλογή εγγράφων από τρίτες χώρες, καθώς και τη συλλογή βιβλίων που αναφέρονται στα γεγονότα της υπό αναφορά περιόδου.

Συναφώς, για να καταστεί δυνατή η υλοποίηση των πιο πάνω, υπογράφηκαν σχετικά μνημόνια συνεργασίας της Βουλής των Αντιπροσώπων μεταξύ άλλων και με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο είχε ορίσει ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από εξαίρετους ερευνητές οι οποίοι βοήθησαν το έργο της Επιτροπής, καθώς και με άλλους επιστημονικούς συνεργάτες.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τον Φάκελο της Κύπρου, ενεργώντας με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων, συνέταξε το πόρισμά της έπειτα από πολλή μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη τις μαρτυρίες και άλλα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της με τη βοήθεια των ιστορικών ερευνητών του Πανεπιστημίου Κύπρου και άλλων επιστημονικών συνεργατών, οι οποίοι διαθέτουν την απαιτούμενη εξειδίκευση. Το περιεχόμενο και τα συμπεράσματα του πιο πάνω πορίσματος για τον Φάκελο της Κύπρου υιοθετήθηκαν στο σύνολό τους από την Ολομέλεια με απόφαση του Σώματος στις 17 Μαρτίου 2011.

Το πόρισμα για τον Φάκελο της Κύπρου δεν αποτελεί ούτε δικαστική απόφαση ούτε ετυμηγορία της ιστορίας, ούτε ερευνητική αυθεντία, αλλά είναι το αποτέλεσμα μιας επίπονης κοινοβουλευτικής εργασίας που επιχειρεί να καταγράψει μαρτυρίες, στοιχεία και πληροφορίες γύρω από την προδοσία του 1974 και τα όσα επακολούθησαν καταγράφοντας ένα μεγάλο μέρος της αλήθειας, χωρίς να εξαντλεί το όλο θέμα.

Στο κείμενο του πορίσματος καταγράφονται όλα τα ονόματα των προσώπων που κατέθεσαν ενώπιον της Επιτροπής, καθώς και αριθμός εγγράφων και βιβλίων των οποίων η προέλευση είναι επιβεβαιωμένη. Ωστόσο, μεγάλο   μέρος του πλούσιου υλικού που έχει συγκεντρωθεί από την Επιτροπή, οι πηγές προέλευσης του οποίου είναι γνωστές και καταγεγραμμένες στα Αρχεία της Βουλής έστω και αν αυτές δεν καταγράφονται στο πόρισμα που έχει δημοσιοποιηθεί, τυγχάνει επεξεργασίας με στόχο να τεθεί στη διάθεση της επιστημονικής και πανεπιστημιακής κοινότητας για περαιτέρω μελέτη και έρευνα, έτσι ώστε η καταγραφή της ιστορίας να στηρίζεται στην επιστημονική τεκμηρίωση.  

Τεχνικοί και οικονομικοί λόγοι δεν έχουν επιτρέψει ακόμα την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Απώτερος στόχος του Κοινοβουλίου είναι όπως μαζί με το πόρισμα της Επιτροπής που έχει ήδη δημοσιοποιηθεί, τεθεί στη διάθεση κάθε πολίτη και το υλικό στη βάση του οποίου το πόρισμα έχει τεκμηριωθεί, για να κρίνει και να αξιολογήσει ο ίδιος τόσο τα γεγονότα της ιστορίας όσο και το έργο της Επιτροπής.
_____________