30/6/14

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Σοφοκλή Φυττή κατά τις εργασίες Επιτροπής της Κ.Σ. ΟΑΣΕ

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Σοφοκλή Φυττή κατά τις εργασίες
Επιτροπής της Κ.Σ. ΟΑΣΕ


Στο πλαίσιο της 23ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) που πραγματοποιείται στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ο βουλευτής κ. Σοφοκλής Φυττής πήρε μέρος σε συζήτηση με γενικό θέμα «Ελσίνκι +40: Ανθρώπινη Ασφάλεια για όλους», στην Επιτροπή για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα.

Ο κ. Φυττής επισήμανε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, οι πρόσφυγες και εκτοπισμένοι, ως αποτέλεσμα συγκρούσεων ή διωγμών, ανέρχονται σήμερα σε 44 εκατομμύρια παγκοσμίως. Έκανε δε ειδικότερη αναφορά στην κλιμακούμενη φονταμενταλιστική βία στο Ιράκ, που εξανάγκασε μισό εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα, ενώ από το 2011, όπως είπε, περισσότερα από εννέα εκατομμύρια Σύροι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους αναζητώντας καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Επανειλημμένα δε, τόνισε ο Κύπριος βουλευτής, ο ΟΗΕ και η Κ.Σ. ΟΑΣΕ απηύθυναν έκκληση για αύξηση της διεθνούς αλληλεγγύης, αντιμετώπιση των αναγκών των ανθρώπων αυτών και απρόσκοπτη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στις εμπόλεμες ζώνες.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Κύπρου, ο κ. Φυττής υπογράμμισε ότι υφίσταται τις οδυνηρές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, με αποτέλεσμα το ένα τρίτο του πληθυσμού της να παραμένουν πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους να παραβιάζονται κατάφωρα. Απευθύνουμε έκκληση προς την Τουρκία να συμμορφωθεί με όλες τις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ και με όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, περιλαμβανομένης της Απόφασής του στην 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας, ως ένα πρώτο θετικό βήμα για αποκατάσταση όλων των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, τόνισε ο κ. Φυττής.
Ο Κύπριος βουλευτής επισήμανε ακόμα ότι, πέραν του δικού της προσφυγικού προβλήματος η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, παραμένει ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε μεταναστευτικές πιέσεις.

Αποτελεί γεγονός, όπως ανέφερε ο κ. Φυττής, ότι πολλές χώρες έχουν αντιδράσει στην αύξηση της ροής προσφύγων και αιτουμένων ασύλου, υιοθετώντας μεταναστευτικές πολιτικές, που συχνά παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και αντιστρατεύονται της προσπάθειας για αποτελεσματική παγκόσμια διαχείριση του ζητήματος της μετανάστευσης, μέσω της δικαιότερης κατανομής βαρών και ενισχυμένης συνεργασίας. Τόνισε δε την επείγουσα ανάγκη όπως τα Συμμετέχοντα Κράτη του ΟΑΣΕ διασφαλίσουν τη συμβατότητα των σχετικών νομοθεσιών τους με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εισάξουν κοινές προσεγγίσεις διαχείρισης, προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των μεταναστών.

---------------------