15/6/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου σε εκδήλωση για την «Ημέρα του Πατέρα», στην Πάφο

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου
σε εκδήλωση για την «Ημέρα του Πατέρα», στην Πάφο


Απευθύνω θερμό χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση απονομής τιμής που διοργανώνει η Παγκύπρια Οργάνωση Πενταμελούς Οικογένειας  για τους τρίτεκνους πατέρες που τόσο οι ίδιοι όσο και τρία αγόρια τους υπηρέτησαν τη θητεία τους στην Εθνική Φρουρά.

Συγχαίρουμε τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά τους για την τεράστια προσφορά τους προς την πατρίδα. Αρμόζει έπαινος για το ζήλο και τη φιλοπατρία τους.   Ο Κυπριακός Ελληνισμός μπορεί να σεμνύνεται για τους άξιους γονείς αλλά και τα εξίσου άξια παιδιά τους.

Αγαπητοί φίλοι ,

Σαράντα χρόνια μετά την προδοσία και το έγκλημα ενάντια στην πατρίδα μας, οφείλουμε να παραμένουμε σταθεροί και αταλάντευτοι στην υπεράσπιση των αναπαλλοτρίωτων δικαίων του λαού μας.

Όσο συνεχίζεται η κατοχή και όσο η τουρκική απειλή είναι παρούσα, η ύπαρξη ενόπλων δυνάμεων αξιόπιστης αποτρεπτικής ισχύος και υψηλού επιπέδου επιχειρησιακής ικανότητας πρέπει να είναι κορυφαία παράμετρος της εθνικής μας στρατηγικής. Σε πλήρη συντονισμό με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και απόλυτη επιχειρησιακή σύζευξη. Άλλωστε η αμυντική ισχύς, επάρκεια και ετοιμότητα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να διασφαλίζεται και η διαπραγματευτική ικανότητα και αποτελεσματικότητα. Το Θουκυδίδειο αξίωμα για την ανάγκη ισχύος ως θεμελιώδους προϋπόθεσης αποτροπής παραμένει αναλλοίωτο για χιλιετίες.

Από τα βάθη των αιώνων της ελληνικής ιστορίας ηχεί το παράγγελμα «Είς οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης». Πιστοί στο παράγγελμα αυτό της ιστορίας ανταποκρινόμαστε στο καθήκον για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.  

Δίνουμε ταυτόχρονα το μήνυμα ότι η δεινή οικονομική θέση στην οποία περιήλθε η Κύπρος δεν πρόκειται να μας οδηγήσει στο να αποδεχθούμε ελλειμματική και ετεροβαρή λύση. Δεν θα καμφθούμε και δεν θα γονατίσουμε. Ο λαός μας, όπως και μετά την τραγωδία και την καταστροφή του 1974, μέσα από τις στάχτες και τα ερείπια μπόρεσε να ξαναζωντανέψει την κυπριακή οικονομία, έτσι και σήμερα. Με τις ανεξάντλητες δημιουργικές του δυνάμεις ο Κυπριακός Ελληνισμός θα ανασυνταχθεί και θα οργανώσει την ελπιδοφόρα πορεία προς το μέλλον.

Αγαπητοί φίλοι,

Μια ολοκληρωμένη εθνική στρατιωτική στρατηγική, που θα στηρίζεται στην «αμυντική επάρκεια», στην «ευέλικτη αντίδραση» και στην ικανότητα κάλυψης του «Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου», σε συνδυασμό με πολυεπίπεδη πολιτική και διπλωματική παρουσία του Ελληνισμού στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι η απάντηση στην πρόκληση της σημερινής συγκυρίας και επιταγή που επιβάλλεται από τη συνεχιζόμενη τουρκική εισβολή.

Στην Κύπρο ο κατοχικός στρατός εξακολουθεί να παραμένει η μεγάλη απειλή ανακοπής της ιστορικής συνέχειας του Ελληνισμού στην Κύπρο. Από τα πιο πάνω είναι ηλίου φαεινότερο ότι συνέχιση από την πλευρά Κύπρου και Ελλάδας μιας πολιτικής μείωσης των δαπανών για την άμυνα και υποβάθμισης γενικότερα της αμυντικής επαγρύπνησης, θα υπονομεύσει τη διαπραγματευτική μας ικανότητα.

Μέσα στις νέες συνθήκες επιβάλλεται όπως η πολιτική της αποτροπής και της επαρκούς αμυντικής επαγρύπνησης, παραμείνουν κορυφαίες παράμετροι της εθνικής στρατηγικής του Ελληνισμού.

Η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων Ελλάδας και Κύπρου συνδεδεμένη με μια οικονομική αναπτυξιακή στρατηγική, είναι απολύτως απαραίτητες πολιτικές για την αποτελεσματική υπεράσπιση των εθνικών δικαίων. Αν αυτό δεν συμβεί, είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε μπροστά από δυσάρεστες εκπλήξεις.

Μέχρι την ώρα της διασφάλισης μιας σταθερής ειρήνης με τερματισμό της τουρκικής επιδρομής και με κατοχύρωση των εθνικών δικαιωμάτων και συμφερόντων, η στρατηγική της αποτροπής με αξιόπιστη αμυντική ισχύ, αποτελεί επιταγή. Κάθε αντίληψη και πρακτική θα αποδειχθεί εθνική απερισκεψία και συνταγή εθνικού αυτοχειριασμού.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την ανάγκη διατήρησης μιας Εθνικής Φρουράς υψηλής αποτρεπτικής ισχύος, θα πρέπει να ενισχύονται ολόπλευρα οι αμυντικές μας δυνατότητες.

Με αυτές τις σκέψεις απευθύνω και πάλι χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση και θερμά και εγκάρδια συγχαρητήρια για την πολύτιμη προσφορά σας στην πατρίδα.