11/6/14

Δήλωση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κ. Καδή για τα Μέτρα Κρατικής Φοιτητικής Πρόνοιας κατά τη συνέντευξη Τύπου

Δήλωση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κ. Καδή
για τα Μέτρα Κρατικής Φοιτητικής Πρόνοιας κατά τη συνέντευξη Τύπου

 
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνει ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αναφορικά με τα Στοχευμένα Μέτρα Κρατικής Φοιτητικής Πρόνοιας, τα οποία εφαρμόζονται το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, για πέμπτη συνεχή χρονιά, με την παραχώρηση κονδυλίου ύψους € 3.200.000 προς τους φοιτητές που φοιτούν σε Δημόσια και Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και Δημόσιες Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά, τα δύο Δημόσια Πανεπιστήμια (το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου), τα πέντε Ιδιωτικά (το Πανεπιστήμιο Frederick, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο Νεάπολης και το Πανεπιστήμιο UCLAN), καθώς επίσης οι δύο Δημόσιες Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου και το Δασικό Κολέγιο) θα παραχωρήσουν τα ακόλουθα στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης της φοιτητικής πρόνοιας:

  1. Επίδομα στέγασης, συνολικού ύψους μέχρι €1.800 (€150 το μήνα Χ 12), για το οποίο δικαιούχοι είναι οι φοιτητές που συγκέντρωσαν 26 μόρια και άνω.
  2. Επίδομα σίτισης , συνολικής αξίας €1.092 (€7 ημερησίως Χ 156 μέρες/ έτος), για το οποίο δικαιούχοι είναι οι φοιτητές που συγκέντρωσαν 21 μόρια και άνω.
  3. Επίδομα αγοράς πανεπιστημιακών βιβλίων, ύψους €300, για το οποίο δικαιούχοι είναι οι φοιτητές που συγκέντρωσαν 25 μόρια και άνω.
  4. Επίδομα για αγορά ή αναβάθμιση ηλεκτρονικού υπολογιστή, ύψους €500, για το οποίο δικαιούχοι είναι οι πρωτοετείς φοιτητές που συγκέντρωσαν 19 μόρια και άνω.

Συγκεκριμένα, από σύνολο 4.782 αιτητών/φοιτητών, θα επωφεληθούν 2.386 φοιτητές από την παραχώρηση των πιο πάνω επιδομάτων. Θα επωφεληθούν του επιδόματος στέγασης 526 φοιτητές, του επιδόματος σίτισης 2.185 φοιτητές, του επιδόματος αγοράς πανεπιστημιακών βιβλίων 762 φοιτητές και του επιδόματος για αγορά ή αναβάθμιση ηλεκτρονικού υπολογιστή 635 φοιτητές.

Η διαδικασία μοριοδότησης και επιλογής των φοιτητών που θα επωφεληθούν χαρακτηρίζεται από απόλυτη διαφάνεια και σε αυτήν εμπλέκονται και τα ίδια τα Πανεπιστήμια και Δημόσιες Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
 
Η ενημέρωση όσον αφορά στους δικαιούχους φοιτητές της διαδικασίας παραχώρησης και καταβολής των επιδομάτων θα γίνει απευθείας από τα ίδια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα προς τους φοιτητές τους. Όσον αφορά στους Κύπριους φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό, τα στοχευμένα μέτρα φοιτητικής πρόνοιας υλοποιούνται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου.

Η ενίσχυση της φοιτητικής πρόνοιας με κονδύλια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, τόσο στα δημόσια, όσο και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια του τόπου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο αναγνωρίζει ότι η δημιουργία και η ενίσχυση των υποδομών και θεσμών της φοιτητικής πρόνοιας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Κύπρου αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης της ανώτερης εκπαίδευσης της Κύπρου, βάσει των ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων.  

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εκφράζει τις ειλικρινείς του ευχαριστίες προς τα πανεπιστήμια και τις δημόσιες σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που με   ζήλο και αποτελεσματικότητα αγκάλιασαν την απόφαση της Κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση στην κυπριακή κοινωνία των Στοχευμένων Μέτρων Κρατικής Φοιτητικής Πρόνοιας και συνέβαλαν στην επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών.  

Η στήριξη του θεσμού της φοιτητικής πρόνοιας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς είναι προς όφελος όχι μόνο των φοιτητών μας αλλά και των ιδίων των πανεπιστημίων του τόπου μας, αφού η παραχώρηση των Στοχευμένων Μέτρων Κρατικής Φοιτητικής Πρόνοιας αποτελεί κίνητρο και βοήθεια στις οικογένειες ευρωπαίων πολιτών, έτσι ώστε να εμπιστευτούν τη μόρφωση των παιδιών τους, με τις λιγότερες δυνατές οικονομικές δυσκολίες, στα κυπριακά πανεπιστήμια. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται η κοινωνική διάσταση της ανώτερης εκπαίδευσης, διευρύνεται η πρόσβαση προς αυτήν και υποβοηθείται η προσέλκυση φοιτητών στα Πανεπιστήμια.