11/6/14

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ι. Κασουλίδη σε Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και κρατών μελών του Αραβικού Συνδέσμου

 
Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, συμμετείχε στη διήμερη   Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και των κρατών μελών του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 10 και 11 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

 
Kατά την παρέμβασή του, ο κ. Υπουργός, προέβη σε εισηγήσεις για την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας ΕΕ - Συνδέσμου Αραβικών Κρατών, για να δοθεί η ευκαιρία σε χώρες που δεν ανήκουν στην Ένωση για τη Μεσόγειο να συμβάλουν στη συνεργασία Βορρά -Νότου, αλλά και του Νότου μεταξύ τους. Περαιτέρω, αναφέρθηκε στο δικαίωμα στην πίστη των χριστιανών στη Μέση Ανατολή και των μουσουλμάνων στην Ευρώπη, και εισηγήθηκε όπως η συνάντηση ΕΕ - Συνδέσμου Αραβικών Κρατών, αποτελέσει το βήμα για την ανοχή και τον σεβασμό μεταξύ των θρησκειών.
 
Ακολούθως, ο κ. Κασουλίδης, αναφέρθηκε στο Λίβανο, υποστηρίζοντας την ενότητα και κυριαρχία του, και δήλωσε τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου. Ως γνωστόν, ο Υπουργός Άμυνας, κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, θα συμμετάσχει στις 17 τρέχοντος σε Ειδική Διάσκεψη στη Ρώμη, για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου.
 
Στο περιθώριο των εργασιών της Συνάντησης, ο Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του των Αραβικών Κρατών. Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αλγερίας, και Παλαιστινιακής Αρχής και με τον Υφυπουργό Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Σουδάν, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. Στο επίκεντρο των επαφών του κ. Υπουργού βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα διμερών σχέσεων, η Ευρωμεσογειακή Εταιρική Σχέση, το μεσανατολικό, οι διεργασίες της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας και αναφορές όσον αφορά στην Κύπρο και   θέματα συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των Κρατών του Αραβικού Συνδέσμου.
 
Ο κ. Κασουλίδης, επιστρέφει σήμερα, Τετάρτη 11 Ιουνίου, στην Κύπρο.