30/6/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στην εκδήλωση απονομής τιμής στον επιστήμονα Ανδρέα Πίττα

Να μη μεταδοθεί πριν τις 8.30 μ.μ.



Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη
στην εκδήλωση απονομής τιμής στον επιστήμονα Ανδρέα Πίττα


Αισθάνομαι απέραντη χαρά και ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ, για να τιμήσουμε ένα καταξιωμένο τέκνο της πατρίδα μας, έναν σημαντικό Κύπριο επιχειρηματία και επιστήμονα του οποίου η συνολική προσφορά στην ιατρική της Κύπρου, αλλά και στην παγκόσμια επιστήμη τιμά τον τόπο μας και αναγνωρίζεται διεθνώς.

Είναι ξεχωριστή η χαρά και η ικανοποίηση που αισθάνομαι ως πρόεδρος της μικρής μας χώρας όταν ένας Κύπριος κατακτά την παγκόσμια αγορά διοχετεύοντας τα ευεργετικά του επιτεύγματα σε πάνω από 100 χώρες σε πέντε ηπείρους, προσφέροντας θεραπεία σε πάνω από 150 εκατομμύρια ανθρώπους.

Απόψε, έχουμε την ευκαιρία και την τιμή να βραβεύσουμε ένα τέτοιο τέκνο της πατρίδας, τον αγαπητό και εκλεκτό φίλο Ανδρέα Πίττα.

Συγχαρητήρια αξίζουν στους εμπνευστές, τους οργανωτές και τους υποστηριχτές αυτής της εξαιρετικής πρωτοβουλίας, τον Ιατρικό Σύλλογο Λεμεσού και το Ιατρικό Μουσείο Κύπρου, που με τον τρόπο αυτό λειτουργούν ως πηγή ενθάρρυνσης και έμπνευσης για επίδοξους και προοδευτικούς επιστήμονες στη χώρα μας.

Ο Ανδρέας Πίττας, ο οποίος σπούδασε ιατρική, φαρμακολογία και φαρμακευτική ιατρική, τόλμησε μόλις δυο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, το 1976, να ιδρύσει τη βιομηχανία γενόσημων φαρμάκων Medochemie, που έμελλε να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη εξαγωγική βιομηχανία της Κύπρου. Εδώ και αρκετά χρόνια κατέχει σταθερά την πρώτη θέση στις συνολικές εξαγωγές της χώρας μας με ποσοστό 20%, ευεργετώντας την οικονομία της Κύπρου και ιδιαιτέρως την απασχόληση, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε.

Στη Medochemie εργοδοτούνται 1250 άνθρωποι στην Κύπρο και στο εξωτερικό από τους οποίους το 60% είναι εξειδικευμένοι επιστήμονες.

Έχει βραβευτεί με 14 βραβεία εξαγωγών από την κυπριακή κυβέρνηση και με τρία βραβεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έχει βραβευτεί ως μία από τις 10 καλύτερες ευρωπαϊκές εξαγωγικές εταιρείες από το EUROPEAN BUSSINES AWARDS 2014, ανάμεσα από 15.000 εταιρείες από 27 χώρες καθώς και ως Πρότυπο Ευρωπαϊκής Φαρμακοβιομηχανίας το 2012, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στα 38 χρόνια της δράσης της απέκτησε πέραν των 3.800 αδειών κυκλοφορίας για τα 630 διαφορετικά προϊόντα της και διαθέτει εννέα παραγωγικές μονάδες στην Κύπρο, μία στην Ολλανδία και μία στο Βιετνάμ.

Τα επιτεύγματα της εταιρείας του Ανδρέα Πίττα, αλλά και οι τιμές με τις οποίες τιμήθηκε η Medochemie και ο ίδιος, δεν έχουν τέλος.

Έχει καταξιωθεί με πλήθος τιμητικών τίτλων και θέσεων στην Κύπρο και το εξωτερικό στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της κοινωνίας και της οικονομίας.

Αναπτύσσει παράλληλα εξαίρετο ανθρωπιστικό έργο. Μέσα από τη δημιουργία του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Medochemie, παρεμβαίνει στην τοπική κοινωνία στηρίζοντας ανθρωπιστικές δραστηριότητες και περιβαλλοντικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το ελάχιστο που θα μπορούσα να πω ως ένας απλός Κύπριος πολίτης, ως πρόεδρος της Δημοκρατίας και ως ένας καλός φίλος, είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα όσα ο Ανδρέας Πίττας έκανε για την πατρίδα και τους ανθρώπους της.

Αγαπητέ Άντρο,

Θερμά συγχαρητήρια. Σου εύχομαι μεγαλύτερες επιτυχίες και σπουδαιότερες κατακτήσεις.
________________