27/6/14

Ανακοίνωση του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για δημοσιεύματα σε σχέση με Ομόλογα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών επιθυμεί να αναφερθεί σε σημερινά δημοσιεύματα στον Tύπο σχετικά με δήθεν «κούρεμα» των ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία κατέχονται από εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα, και να διευκρινίσει τα ακόλουθα:


Οι συγκεκριμένες αναφορές είναι παραπλανητικές και ουδεμία σχέση έχουν με οποιοδήποτε πραγματικό κούρεμα ομολόγων, εφόσον αφορούν υπολογιστική απομείωση της αξίας των ομολόγων αποκλειστικά και μόνο για τα επερχόμενα τέστ αντοχής που θα διενεργηθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για να εκτιμήσουν την κεφαλαιακή επάρκεια των συστημικών ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει καθόλου ούτε την ονομαστική αξία των κυβερνητικών ομολόγων ούτε τα δικαιώματα των επενδυτών. Πρέπει να τονισθεί ότι τα εγχώρια ομόλογα της Δημοκρατίας προστατεύονται από τη σχετική νομοθεσία όπως και τα διεθνή ομόλογά της, με τις νομικές Ρήτρες Συλλογικής Δράσης καθώς και με άλλες συμβατικές δεσμεύσεις οι οποίες διασυνδέουν την αποπληρωμή ολόκληρου του δημόσιου χρέους με τις υποχρεώσεις της Δημοκρατίας έναντι των ομολόγων που εκδίδει στις διεθνείς αγορές. Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ουδέποτε αθέτησε υποχρεώσεις της που απορρέουν από το δημόσιο χρέος.

Είναι αξιοσημείωτο, συναφώς, ότι οι τιμές των ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας παρουσιάζουν ικανοποιητικό βαθμό σταθερότητας μετά τη θεαματική βελτίωση των τελευταίων μηνών αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στην αξία των κυβερνητικών ομολόγων της Κύπρου.