11/6/14

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε την Εκτελεστική Γραμματεία της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε την Εκτελεστική Γραμματεία
της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα την Εκτελεστική Γραμματεία της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Ομήρου προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις: «Είχαμε μια συνάντηση με την Παγκύπρια Ένωση Προσφύγων. Βεβαίως μείζον και πρωταρχικό ζήτημα είναι η λύση του κυπριακού προβλήματος, μια λύση η οποία θα επιτρέπει στους πρόσφυγες, που για 40 τώρα χρόνια βρίσκονται μακριά από τα σπίτια και τις περιουσίες τους, να επιστρέψουν σε συνθήκες ασφάλειας. Σαράντα χρόνια μετά την εθνική τραγωδία, μετά την προδοσία και το έγκλημα εις βάρος της πατρίδας μας, αυτό το αίτημα παραμένει ανικανοποίητο.

Ασφαλώς βρεθήκαμε στο ίδιο μήκος κύματος με την Εκτελεστική Γραμματεία της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, ότι αδιαπραγμάτευτα θα πρέπει να απαιτήσουμε από τη διεθνή και την ευρωπαϊκή κοινότητα επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας, η οποία εξακολουθεί να στρεψοδικεί προκλητικά. Έτσι ώστε να τερματίσει τη στρατιωτική κατοχή του 37% της πατρίδας μας, να τερματίσει την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, όπως έχει αποφασίσει πρόσφατα με την καταπελτική του απόφαση το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έτσι που να διαμορφωθούν συνθήκες που θα επιτρέψουν στον προσφυγικό μας κόσμο να ασκήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα του και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του.

Βεβαίως, πέραν του μεγάλου εθνικού μας θέματος που βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης μας, κατατέθηκε από την Ένωση Προσφύγων μια σειρά από εισηγήσεις, αιτήματα για υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο προσφυγικός μας κόσμος. Είναι γεγονός ότι η οικονομική κρίση επηρέασε το σύνολο των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους και δεν ήταν δυνατό να μείνει ανεπηρέαστο και το κομμάτι που αφορά τη στήριξη του προσφυγικού κόσμου. Όμως αυτή η αναπροσαρμογή προχώρησε πέραν του δέοντος με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιηθούν, για να μην πω να εκμηδενιστούν, τα όποια ωφελήματα, η όποια βοήθεια παρείχετο στον προσφυγικό κόσμο. Άρα λοιπόν χρειάζεται μια αναθεώρηση της προσφυγικής πολιτικής του κράτους σε διάφορα επίπεδα, σε επίπεδο στέγασης, οικοπέδων τα οποία μπορούν να παραχωρηθούν από κρατική γη προς νεαρά ζευγάρια.

Γενικά χρειάζεται μια αναθεώρηση της προσφυγικής πολιτικής γιατί όσο υπάρχει ανοιχτό το κυπριακό πρόβλημα οι ανάγκες του προσφυγικού μας κόσμου παραμένουν υπαρκτές και αναλλοίωτες.

Έχω δεσμευτεί ενώπιον της Εκτελεστικής Γραμματείας ότι, όχι απλώς θα διαβιβάσω αυτά τα αιτήματα προς την εκτελεστική εξουσία , αλλά ότι θα αναλάβω πρωτοβουλία ώστε σε μια συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών και στην παρουσία και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων να υπάρξει τοποθέτηση, ελπίζω, θετική από την πλευρά της Κυβέρνησης, βεβαίως κατόπιν αναγκαίας σχετικής διαβούλευσης του Υπουργικού Συμβουλίου».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Προσφύγων κ. Ανδρέας Παπαπολυβίου, σε δηλώσεις του, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής για την κατανόηση όλων των προβλημάτων των προσφύγων που τέθηκαν ενώπιον του και για την πρωτοβουλία που ανέλαβε προς την εκτελεστική εξουσία.

Ο κ. Παπαπολυβίου σημείωσε ότι η Ένωση Προσφύγων έθεσε ξεκάθαρα το αίτημα της για το θέμα των στεγαστικών σχεδίων που υπήρχαν μέχρι τώρα και καταργήθηκαν. Αναγνωρίζουμε την κρίση, επισήμανε, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις ούτως ώστε να βοηθηθούν οι πρόσφυγες που υποφέρουν εδώ και 40 χρόνια. Για το θέμα των στεγαστικών σχεδίων, κατέληξε, η Εκτελεστική Γραμματεία της Ένωσης έθεσε συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις, μέσα στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης.
_________________