30/6/14

Ο Υπουργός Παιδείας συμμετείχε στις εργασίες της 21ης Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας στη Μόσχα

Ο Υπουργός Παιδείας συμμετείχε στις εργασίες
της 21ης Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας στη Μόσχα


Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), συμμετείχε στις εργασίες της 21ης Επετειακής Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ με θέμα: «Κοινοβουλευτική Δημοκρατία – Χριστιανισμός – Ορθοδοξία: Αξίες και έννοιες» που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 26 και 28 Ιουνίου στη Μόσχα.

Στη Συνέλευση μετείχαν ορθόδοξοι βουλευτές από 25 και πλέον κοινοβούλια του κόσμου καθώς και από κοινοβουλευτικούς οργανισμούς. Τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας εκπροσώπησαν στη συνέλευση οι βουλευτές κ.κ. Λευτέρης Χριστοφόρου, Άγγελος Βότσης και Γιώργος Βαρνάβα.

Στη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης διατυπώθηκε η ανησυχία της ΔΣΟ για τη συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου και εκφράστηκε η πεποίθηση ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τη συνέχιση και την επιτυχία των προσπαθειών για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Υπογραμμίστηκε, ταυτόχρονα, η ανάγκη όπως η λύση βασιστεί στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και συνάδει με το κοινοτικό κεκτημένο. Έγινε, επίσης, αναφορά στην ανάγκη στήριξης των προσπαθειών της Κυπριακής Κυβέρνησης και της Εκκλησίας της Κύπρου για την προστασία των θρησκευτικών μνημείων τα οποία βεβηλώνονται εδώ και σαράντα χρόνια από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, σε παρέμβασή του στα πλαίσια των εργασιών της Συνέλευσης, επισήμανε ότι η ορθοδοξία έχει να επιτελέσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην εξεύρεση λύσεων για τα προβλήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο. Αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα, στις στενές σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία και τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και τη διαχρονική στήριξή της στους αγώνες και τα δίκαια του κυπριακού λαού και της Εκκλησίας της Κύπρου και μετέφερε στη Συνέλευση τις ευχαριστίες του λαού της Κύπρου.

Σε πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας ο κ. Καδής συνυπέγραψε με τους ομόλογούς του Υπουργούς Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Ελλάδας, της Αρμενίας και του Λιβάνου, κοινή Διακήρυξη των Υπουργών Πολιτισμού στην οποία αναγνωρίζεται ότι η λειτουργία της ΔΣΟ και οι συνεργασίες της με άλλους πολιτικούς – πολιτισμικούς χώρους διαφορετικών πολιτισμικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων καταδεικνύεται ουσιαστική και ωφέλιμη για την αλληλοκατανόηση των λαών και την προσέγγιση λαών και ανθρώπων από όλο τον κόσμο.

Σε χαιρετισμό του στο πλαίσιο της υπογραφής της κοινής Διακήρυξης, ο Υπουργός Παιδείας επισήμανε ότι σε μια εποχή κατά την οποία ο χριστιανισμός και η ορθοδοξία είναι υπό διωγμό σε πολλές περιοχές του πλανήτη, η ΔΣΟ έχει να επιτελέσει ένα πολυσήμαντο ρόλο. Ειδική αναφορά έκανε στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των βασικών θρησκευτικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Κύπρου, καθώς και για την καταστροφή σημαντικών στοιχείων θρησκευτικής κληρονομίας στις κατεχόμενες περιοχές. Παράλληλα ευχαρίστησε τη ΔΣΟ για τα ψηφίσματά της που στηρίζουν τα δίκαια του κυπριακού ελληνισμού.

Στο περιθώριο των εργασιών της Συνέλευσης ο κ. Υπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους ομόλογούς του Υπουργούς της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Ελλάδας, της Αρμενίας και του Λιβάνου θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα ζητήματα που αφορούν στην προσπάθεια διάσωσης των ιστορικών μνημείων και χώρων λατρείας των ορθόδοξων χριστιανών αλλά και άλλων θρησκευμάτων.

---------------------