20/6/14

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014, Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου


Ημερίδα: ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΜΕΛΛΟΝ




Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αειφόρου Ενέργειας
Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014, Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου




Στα πλαίσια τοπικών εκδηλώσεων της Εβδομάδας Αειφόρου Ενέργειας της Ευρώπης 2014, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014, ημερίδα με θέμα «Οι Τοπικές Αρχές Στοχεύουν σε ένα Αειφόρο Ενεργειακό Μέλλον», στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου.

Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Στροβόλου και το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών στα πλαίσια της υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων SEAP+, MESHARTILITYκαι Smilegovπου στοχεύουν στο βιώσιμο ενεργειακό σχεδιασμό για την τοπική αυτοδιοίκηση και συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη».

Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Στροβόλου Δρ Λάζαρος Σαββίδης και ο Πρόεδρος της ΡΑEΚ κ. Γεώργιος Σιαμμάς. Ο Δήμαρχος Στροβόλου Δρ Λάζαρος Σαββίδης αναφέρθηκε στο Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια που υλοποιεί ο Δήμος Στροβόλου και στο φιλόδοξο στόχο μείωσης των εκπομπών στην επικράτεια του Δήμου κατά τουλάχιστον 23% μέχρι το 2020, σε σχέση με τα επίπεδα εκπομπών του 2009.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν μεταξύ άλλων για τις Εθνικές δεσμεύσεις σε θέματα ενέργειας και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, για το νομικό πλαίσιο που διέπει τις Αρμοδιότητες για τους περιορισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κύπρο για  την υλοποίηση των  τοπικών σχεδίων δράσης  βιώσιμης ενέργειας,  για τις δεσμεύσεις, τις ευκαιρίες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τοπικές αρχές.

Επίσης, παρουσιάστηκε το υπό διαβούλευση σχέδιο επιχορήγησης «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΩ» για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού αλλά και το Σχέδιο «Ηλιακή Ενέργεια για Όλους»για το 2014, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 4/6/14.

Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκε το Ενιαίο Σχέδιο Κινητικότητας Λευκωσίας, το οποίο περιλαμβάνει φιλόδοξες και καινοτόμες δράσεις για την ευρύτερη Λευκωσία, όπως το σύστημα μικρών λεωφορείων, πεζοδρομήσεις και μονοδρομήσεις πολυσύχναστων λεωφόρων, την εισαγωγή του συστήματος σταθερής τροχιάς (ΤΡΑΜ) καθώς και τοις λοιπές υποδομές που θα ενισχύσουν τη βιώσιμη κινητικότητα στην πρωτεύουσα.

Τέλος, επεξηγήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους μπορούν οι Τοπικές Αρχές να επωφεληθούν από τις «Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης» που μπορούν να συναφθούν με «Εταιρείες Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών» με στόχο να χρηματοδοτηθούν δράσεις και επεμβάσεις στα δημόσια κτίρια και υπηρεσίες και να αποπληρώνονται μέσω των εξοικονομήσεων δαπανών λόγω της μείωσης της καταναλισκόμενης ενέργειας.

Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησαν 73 εκπρόσωποι από τοπικές αρχές, επιχειρήσεις, ιδιώτες κ.α.

Οι παρουσιάσεις της ημερίδας είναι διαθέσιμες στις ιστοσελίδες του Ενεργειακού Γραφείου www.cea.org.cyκαι του Δήμου Στροβόλου www.strovolos.org.cy.