14/5/14

Ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου στις κοινωνικές διαβουλεύσεις του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου για προσφυγικά ζητήματα

Ομιλία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου
στις κοινωνικές διαβουλεύσεις του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου
για προσφυγικά ζητήματα


Αγαπητοί φίλοι,

Θέλω να ευχαριστήσω την Επαρχιακή Γραμματεία του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, αλλά και όλους εσάς, για τη διοργάνωση αυτής της κοινωνικής διαβούλευσης που αφορά προσφυγικά ζητήματα. Το Υπουργείο Εσωτερικών κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να ανακουφίσει και να απαμβλύνει όσο γίνεται το δράμα που βιώνουν οι εκτοπισμένοι μας.

Θέλω, με αυτή την ευκαιρία, να υπενθυμίσω σε όλους ότι, χάρη στην πολιτική βούληση και στις προσπάθειες αυτής της Κυβέρνησης, έχουν αναγνωριστεί οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες με Νομοσχέδιο που καταθέσαμε στη Βουλή και ψηφίστηκε σε Νόμο στις 12 Δεκεμβρίου 2013.

Λαμβάνοντας υπόψη το διαχρονικό αίτημα των εκ μητρογονίας εκτοπισθέντων και χωρίς οποιαδήποτε πρόσθετη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, προχωρήσαμε στην πλήρη εξίσωση των εκ μητρογονίας με τους εκ πατρογονίας πρόσφυγες, σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους στα εκάστοτε ισχύοντα στεγαστικά σχέδια. Με τον τρόπο αυτό καταργήσαμε μια διάκριση που υπήρχε από το 1974 και απαντήσαμε θετικά σε ένα αίτημα που κρίναμε πως ήταν πλήρως δικαιολογημένο.

Συγκεκριμένα, με την τροποποίηση των σχετικών Νομοθεσιών, οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες μπορούν, πλέον, να συμμετέχουν ισότιμα στα υφιστάμενα Στεγαστικά Σχέδια.

Σε ό,τι αφορά τώρα τα ζητήματα που έχουν τεθεί στην ατζέντα της σημερινής διαβούλευσης, αναφέρω τα ακόλουθα:


  1. Παραχώρηση οικοπέδων για ανέγερση κατοικίας από νεαρά ζευγάρια

Για την αντιμετώπιση των στεγαστικών αναγκών των εκτοπισθέντων και παθόντων, παραμένουν σε ισχύ τα ακόλουθα Στεγαστικά Σχέδια:

(α) Αυτοστέγαση σε Ιδιόκτητο Οικόπεδο.
(β) Αγορά Διαμερίσματος ή Κατοικίας.
(γ) Επιδότηση Ενοικίου Εκτοπισθέντων και Παθόντων.

Πληροφορικά, αναφέρω ότι το κονδύλι των €4,4 εκ. που προνοείται στον Προϋπολογισμό του 2014 αναμένεται να δαπανηθεί για τη συνέχιση έργων διαχωρισμού 1.167 οικοπέδων αυτοστέγασης σε όλες τις Επαρχίες, τα οποία έχουν ήδη παραχωρηθεί σε εγκεκριμένους δικαιούχους και τα οποία θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2016.

Διευκρινίζω ότι στους Οικισμούς Αυτοστέγασης, τόσο η διαχείριση, όσο και η συντήρηση των δημοσίων κτηρίων γίνεται από τις κατά τόπους Επαρχιακές Διοικήσεις.

Να προσθέσω ότι, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών για τη στόχευση των κοινωνικών παροχών και για την ορθότερη διαχείριση των μειωμένων διαθέσιμων πιστώσεων που προνοούνται στους Προϋπολογισμούς 2013-2016 για την εφαρμογή των Στεγαστικών Σχεδίων, το Υπουργικό Συμβούλιο με Απόφαση του ημερομηνίας 29 Απριλίου 2013 αποφάσισε τον τερματισμό της εφαρμογής των Στεγαστικών Σχεδίων παραχώρησης κρατικού οικοπέδου για αυτοστέγαση, ανέγερση νέων κατοικιών σε Οικισμούς Στέγασης Εκτοπισθέντων και παραχώρηση αντισταθμιστικού οικοπέδου για εκτοπισθέντες που διαμένουν σε Τ/Κ κατοικίες ή σε κατοικίες που έχουν ανεγερθεί σε Τ/Κ ιδιοκτησίες που δεν έχουν απαλλοτριωθεί.

(Β) Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για διάθεση τ/κ κατοικιών, απαραίτητα, τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειας πρέπει να είναι πρόσφυγας με προτεραιότητα στις περιπτώσεις που και οι δύο σύζυγοι είναι πρόσφυγες.

Λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση της οικογένειας, δηλαδή η σύνθεση, το πολυμελές και η ηλικία των μελών.
Οι αιτητές δεν πρέπει να έχουν ιδιόκτητη κατοικία ή να είναι κάτοχοι ακίνητης περιουσίας σημαντικής αξίας στις ελεύθερες περιοχές ή να έχουν βοηθηθεί με άλλα στεγαστικά προγράμματα της Κυβέρνησης.

Όταν κάτοχοι Τ/Κ οικιών αποκτήσουν ιδιόκτητη οικία, τότε τερματίζεται η κατοχή της Τ/Κ οικίας.

Οι Τ/Κ οικίες συντηρούνται από κονδύλια του Ταμείου Τ/Κ Περιουσιών.

(Γ) Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για διάθεση Τ/Κ γεωργικής γης, απαραίτητα, ο αιτητής πρέπει να είναι πρόσφυγας και να ασκεί το επάγγελμα του γεωργοκτηνοτρόφου ή του εργατοαγρότη, με προτεραιότητα σε πρόσφυγες που ασκούν αποκλειστικά το επάγγελμα του γεωργού, κτηνοτρόφου ή γεωργοκτηνοτρόφου. Δίδεται προτεραιότητα σε πρόσφυγες που κατοικούν στην περιοχή που βρίσκεται η γεωργική γη.

Για τη διάθεση της γεωργικής γης, λαμβάνεται υπόψη:
  • το επάγγελμα που ασκούν οι αιτητές,
  • το επάγγελμα που ασκούσαν πριν την τουρκική εισβολή,
  • η γεωργική γη που είχαν οι αιτητές στα κατεχόμενα,
  • η διαθέσιμη Τ/Κ γη σε σχέση με τη ζήτηση,
  • η οικονομική ανάγκη του αιτητή,
  • και ο βαθμός της εξωγεωργικής απασχόλησης των αιτητών.

Λόγω των σημερινών οικονομικών συνθηκών και ανάλογα με τη διαθεσιμότητα της γης, Τ/Κ γεωργική γη έκτασης 5-6 σκάλων παραχωρείται σε νέους άνεργους που επιθυμούν να ασχοληθούν με τη γεωργία.

(Δ) Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για τη διάθεση επαγγελματικής στέγης, απαραίτητα, ο αιτητής πρέπει να είναι πρόσφυγας και να μην έχει ιδιόκτητη επαγγελματική στέγη, ούτε σημαντική περιουσία.

Λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάσταση και περιουσία της οικογένειας, η σύνθεση της, το πολυμελές και η ηλικία των μελών της, όπως και η περιουσία των αιτητών στα κατεχόμενα.
Λαμβάνεται, επίσης, υπόψη, η βοήθεια για επαγγελματική δραστηριοποίηση που έτυχαν οι αιτητές από άλλα κυβερνητικά προσφυγικά προγράμματα.

Προτεραιότητα δίδεται για επαγγελματική δραστηριότητα εκτοπισμένων σε υφιστάμενα Τ/Κ υποστατικά. Σύμφωνα με την ισχύουσα πολιτική, τα υπό αναφορά τ/κ υποστατικά για επαγγελματικούς σκοπούς επιδιορθώνονται από τους ίδιους τους μισθωτές.

(Ε) Το τελευταίο θέμα αφορά στην πολιτική που θα ακολουθηθεί σχετικά με τις πωλήσεις ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Όπως γνωρίζετε, αυτό το δύσκολο, εξαιρετικά λεπτό και ευαίσθητο θέμα, απασχόλησε αρκετά Υπουργεία/Υπηρεσίες και αναμένεται να ληφθούν τελικές αποφάσεις από το Εθνικό Συμβούλιο.

Όσον αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών, έχουν υποβληθεί οι πιο κάτω εισηγήσεις που αποσκοπούν στην αποτροπή προσφυγών από Ελληνοκύπριους στην «Επιτροπή Αποζημιώσεων» των κατεχομένων:

Πρώτον, τροποποίηση της νομοθεσίας ούτως ώστε να μην καταβάλλονται μεταβιβαστικά τέλη για αγοραπωλησίες Ε/Κ ιδιοκτησίας ακινήτων στα κατεχόμενα. Το Νομοσχέδιο ήδη βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία.

Δεύτερον, χαλάρωση πολεοδομικών κανονισμών όπου είναι δυνατό (κάθε περίπτωση θα μελετάται ξεχωριστά), για να μπορούν οι εκτοπισμένοι να ανεγείρουν επιπρόσθετες κατοικίες/ορόφους στο ίδιο ακίνητο, για στέγαση των παιδιών τους.

Τρίτον, υποχρεωτική υποβολή ένορκης δήλωσης από όσους αιτούνται βοήθεια ή κάρπωση Τ/Κ κλήρων από την Υπηρεσία Μερίμνης ή την Υπηρεσία Διαχείρισης Τ/Κ Περιουσιών αντίστοιχα, ότι δεν έχουν επωφεληθούν από την «Επιτροπή Αποζημιώσεων», με παράλληλη εισαγωγή συστήματος ελέγχου των δηλώσεων αυτών.

Τέταρτον, ενίσχυση των Υπηρεσιών Μερίμνης και του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και επανασχεδιασμός των προγραμμάτων τους, για καλύτερη στοχοθέτηση χορηγιών και δανείων.
Αγαπητοί φίλοι,

Κλείνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω για το αδιάπτωτο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τα προσφυγικά ζητήματα, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, κάτι που αποδεικνύεται, όπως είπα και πριν, με την αναγνώριση των εκ μητρογονίας εκτοπισθέντων. Η καλή μας πίστη είναι δεδομένη, όπως και η πολιτική μας βούληση.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας. Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

_________________