21/5/14

Συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΕΕ


Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής συμμετείχε και σήμερα στη Σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΕΕ που πραγματοποιείται στις 20-21 Μαΐου 2014 στις Βρυξέλλες.


Το Συμβούλιο απασχόλησαν, σήμερα, θέματα πολιτισμού και αθλητισμού.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με θέμα την «αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της πολιτιστικής πολιτικής στο πλαίσιο του επόμενου προγράμματος εργασιών του Συμβουλίου για τον πολιτισμό», ο κ. Καδής τόνισε, μεταξύ άλλων, τη μεγάλη σημασία που προσδίδει η Κύπρος στον πολιτισμό, όχι μόνο σε σχέση με τη συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά πρωτίστως στη βελτίωση των δεικτών ποιότητας ζωής και κοινωνικής ευημερίας, προβάλλοντας την ετοιμότητα της κυπριακής Κυβέρνησης να συνεργαστεί για τη διαμόρφωση του νέου προγράμματος.

Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι ο πολιτισμός πρέπει να θεωρείται ο τέταρτος Πυλώνας της Αειφόρου Ανάπτυξης, ενώ υπογράμμισε την ιδιαίτερη ευαισθησία της Κύπρου σε θέματα που άπτονται της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και της παρεμπόδισης της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών. Καταλήγοντας, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ανέφερε ότι η Κύπρος στηρίζει τις δυναμικές ενέργειες της γαλλικής Κυβέρνησης για τη διαφύλαξη και πρόταξη του πολιτισμού της Ευρώπης στη νέα εποχή.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου εγκρίθηκαν, επίσης, Συμπεράσματα σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά ως στρατηγικός πόρος για μια βιώσιμη Ευρώπη και υιοθετήθηκε απόφαση για τις πρακτικές ρυθμίσεις για τη Δράση «Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης 2020-2033».

Όσον αφορά τα θέματα αθλητισμού, στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική αειφορία των βασικών αθλητικών διοργανώσεων, ο κ. Υπουργός υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό, όταν μια χώρα αναλαμβάνει μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, να διασφαλίζεται ότι οι νέες υποδομές θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους κατοίκους της και μετά το πέρας τους. Οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, υπογράμμισε, παρέχουν στους πολίτες την ευκαιρία δημιουργίας μιας πιο υγιούς στάσης ζωής και αναβαθμίζουν τη γνώση τους για τον αθλητισμό και τα ολυμπιακά ιδεώδη.

Ένας ακριβής, ρεαλιστικός και αειφόρος σχεδιασμός μπορεί να ελαχιστοποιήσει το κόστος και να μεγιστοποιήσει τα οφέλη και κατά συνέπεια, η απόφαση για την ανάληψη της διοργάνωσης ή συνδιοργάνωσης μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων θα πρέπει να λαμβάνεται αφού συνυπολογιστούν το κόστος, οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα πολυδιάστατα πιθανά οφέλη, συνέχισε ο κ. Υπουργός.

Σημείωσε στη συνέχεια ότι η Κύπρος έχει διοργανώσει με επιτυχία μικρότερες αθλητικές διοργανώσεις, όπως για παράδειγμα τους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης, καθώς και μεγαλύτερες για μεμονωμένα αθλήματα, όπως Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα Σκοποβολής, Ιστιοπλοΐας καθώς και την εκδήλωση καλαθόσφαιρας All Star Game.

Καταλήγοντας ο κ. Καδής ανέφερε ότι υπό προϋποθέσεις οι μικρές χώρες μπορούν να συμμετάσχουν σε συνδιοργανώσεις μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου εγκρίθηκαν, επίσης, Συμπεράσματα σχετικά με την ισότητα των φύλων στον αθλητισμό, καθώς και ψήφισμα αναφορικά με το νέο πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ για τον αθλητισμό που αφορά την περίοδο 2014-2017.