6/5/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Καγκελάριος της Γερμανίας απάντησαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων


Θα πρέπει να δίνεται η ευχέρεια από πλευράς της ΕΕ στο κάθε κράτος μέλος της ξεχωριστά να επιλέξει τα μέτρα που, χωρίς να παραγνωρίζει τις πολιτικές της ΕΕ, δεν θα δημιουργούν καταστάσεις επιβαρυντικές για την οικονομία της χώρας του, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης για το θέμα της επιβολής κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας για το ουκρανικό ζήτημα.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μιλούσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα Καγκελάριο κα Αγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο, πρόσθεσε ωστόσο ότι αν κριθεί αναγκαίο τότε να επιβληθούν κάποιες κυρώσεις.

Από την πλευρά της η κα Μέρκελ ερωτηθείσα πώς εκτιμάται το πακέτο που προτείνει ο Πρόεδρος συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Αμμοχώστου και σε σχέση με την ενέργεια στη Μεσόγειο πώς βλέπει το ζήτημα αναφορικά με την τροφοδότηση της Ευρώπης και για τη συνεργασία με την Κύπρο, είπε, μέσω διερμηνέα, ότι «για την επιτυχία του Κυπριακού και της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό είναι πολύ σημαντικό η ΕΕ να αναλάβει ένα ενεργό ρόλο. Θα πρέπει να δούμε το εξής: η διαδικασία αυτή μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο εφόσον ολόκληρο το νησί γίνει μέλος της ΕΕ. Πρόκειται για τις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και η διαμόρφωση της (λύσης) να είναι τέτοια ώστε να είναι συμβατή» με το κεκτημένο.

Πρόσθεσε ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα είναι υποβοηθητικά και «σαφώς μπορούν να είναι συμβολή στη καλύτερη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείσα για την Ουκρανία, η κα Μέρκελ είπε ότι αυτό το θέμα δεν θα το επιλύσουμε με στρατιωτικά μέτρα και μέσα «για αυτό πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις διπλωματικές οδούς. Το ζήτημα δεν είναι οι κυρώσεις ως αυτοσκοπός αλλά να βρούμε λύσεις που να είναι δυνατές χωρίς ουσιαστικά να χρειαστεί να επιβάλουμε κυρώσεις. Πάντως και πρέπει να είναι σαφές ότι στην ανάγκη είμαστε διατεθειμένοι να επιβάλουμε και κυρώσεις».

Για το θέμα των κυρώσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε από πλευράς του ότι αν υπάρξει ανάγκη κάποιων κυρώσεων ή του τρίτου σταδίου των κυρώσεων «να δίνεται η ευχέρεια από πλευράς της ΕΕ - λαμβάνοντας υπόψη τις συνέπειες για το κάθε κράτος ξεχωριστά όσον αφορά το πώς θα αντιμετωπιστούν οι επιβαρύνσεις – σε κάθε κράτος να επιλέξει τα μέτρα που, χωρίς να παραγνωρίζει τις πολιτικές της ΕΕ, δεν θα δημιουργούν καταστάσεις επιβαρυντικές για την οικονομία της χώρας του. Και η Κύπρος έχει πολλές εξαρτήσεις και πολλά να υποστεί αν δεν ληφθούν υπόψη τα όσα λέγονται από τυχόν κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ληφθούν κάποιες κυρώσεις αν είναι αναγκαίες. Απλώς να υπάρξουν οι διακριτικές συμπεριφορές κάθε κράτους μέλους».

Ερωτηθείσα αν στην περίπτωση που κλιμακωθούν οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα μπορούσε η ΕΕ να επιτρέπει αυτοεξαίρεση κάποιου κράτους από αυτές τις κυρώσεις, η κα Μέρκελ είπε ότι «οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός Δουλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις προς την κατεύθυνση της διπλωματικής λύσης και μεθόδου. Δώσαμε ορισμό κάτω από ποιες συνθήκες θα μπορούσε να υπάρξει επιβολή περαιτέρω κυρώσεων και ήδη έχουμε επιβάλει κάποιες κυρώσεις. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφασίζουμε ουσιαστικά ομόφωνα. Κάθε χώρα συναποφασίζει και δεν μπορεί κάποια χώρα να παραβλεφθεί εδώ. Είναι υπόθεση των αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων.

Επίσης, ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση να δει πόσο διαφορετικά επηρεάζονται και βλάπτονται τα κράτη μέλη και γνωρίζουμε ότι κάθε χώρα έχει διαφορετικό βαθμό εξάρτησης. Άρα, λοιπόν, πρέπει να επιδείξουμε από τη μια πλευρά τη δυνατότητα ανάληψης δράσης, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε και τις επιπτώσεις. Αυτό λοιπόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ακριβώς επειδή της ζητήθηκε από εμάς, θα το εξετάσει. Δεν είναι μόνο υπόθεση της Κύπρου. Υπάρχουν έξι κράτη μέλη που κατά 100% εξαρτώνται από το πετρέλαιο από τη Ρωσία, άλλες εξαρτώνται κατά 50% σε ό,τι αφορά την ενεργειακή τροφοδότηση τους από τη Ρωσία. Όπως είπε ο Πρόεδρος πρέπει να μπορούμε να αναλάβουμε δράση.
Είμαι σίγουρη ότι αντιμετωπίσαμε το σύνολο της ευρωπαϊκής κρίσης ακριβώς επειδή λειτουργήσαμε με αυτό τον τρόπο. Τα πρώτα βήματα αναφορικά με τη Ρωσία τα αντιμετωπίσαμε επειδή κινηθήκαμε από κοινού. Αυτό θα κάνουμε και για τα επόμενα βήματα. Ο ένας θα ακούει τον άλλον».

Σε άλλη ερώτηση η κα Μέρκελ είπε ότι «βρισκόμαστε σε συνομιλίες με την Ουκρανική Κυβέρνηση. Εγώ η ίδια μίλησε με τον Πρόεδρο, με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας και έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια ιδιαίτερα σύνθετη κατάσταση όπου από τη μια πλευρά ισχύει αυτό που ισχύει για κάθε χώρα, ότι δηλαδή υπάρχει το μονοπώλιο των εξουσιών του κάθε κράτους. Είναι όμως απαραίτητες οι έξυπνες λύσεις για να αποφευχθεί η κλιμάκωση. Σημαντική είναι η ανάληψη σημαντικού ρόλου του ΟΑΣΕ, αλλά δυστυχώς οι εξελίξεις δεν είναι ενθαρρυντικές αλλά αποθαρρυντικές. Όμως στηρίζουμε τη διπλωματική προσέγγιση».

_________________