6/5/14

Κοινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Καγκελάριο της Γερμανίας


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης και η Καγκελάριος της Γερμανίας κα Αγκελα Μέρκελ παρακάθισαν σήμερα σε γεύμα εργασίας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη Γερμανία.


Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ύστερα από το γεύμα εργασίας στο οποίο παρακάθισαν ενωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Γερμανίδα Καγκελάριος, η κα Μέρκελ, αφού καλωσόρισε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Βερολίνο είπε, μιλώντας μέσω διερμηνέα, ότι «μετά την εκλογή του το Φεβρουάριο 2013 είναι η πρώτη επίσημη του επίσκεψη εδώ.

Μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε μια πολύ εντατική συζήτηση, μετά από πολλές συζητήσεις που είχαμε στις Βρυξέλλες και αλλού.

Συζητήσαμε εντατικότατα τα διάφορα θέματα τα οποία αφορούν τις δύο χώρες μας, τις διαπραγματεύσεις της Κύπρου και το μέλλον του νησιού.

Χαιρετίζουμε ότι ο Πρόεδρος επεξεργάστηκε μια κοινή δήλωση, στη βάση της οποίας μπορούν να ξεκινήσουν και να συνεχιστούν οι διαδικασίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Συζητήσαμε ότι από κυπριακής πλευράς αναμένεται μια μεγαλύτερη στράτευση από πλευράς ΕΕ. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προωθήσουμε αυτή τη διάσταση και είμαστε της άποψης και επιθυμούμε αυτή η διαδικασία να είναι γρήγορη, ταχύτατη και να οδηγηθεί σύντομα σε επιτυχία.

Θεωρούμε ότι τόσο για την οικονομική κατάσταση του νησιού και στις δύο κοινότητες, αλλά και από πολιτικής άποψης υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι να δοθεί ώθηση σε αυτή τη διαδικασία. Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πήρε με θάρρος αυτές τις αποφάσεις και ακολούθησε αυτή την οδό.

Συζητήσαμε για την κατάσταση της υλοποίησης του προγράμματος για τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Η Τρόικα έχει αξιολογήσει την πρόοδο που έχει κάνει η Κύπρος προς αυτή την κατεύθυνση. Γνωρίζω πολύ καλά τις θυσίες που έχει καταβάλει ο κυπριακός λαός, γνωρίζω πόσες δυσκολίες υπάρχουν για αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές. Για το λόγο αυτό η Γερμανία θέλει να βοηθήσει, υπάρχουν συζητήσεις επί του παρόντος μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών μας για οικονομική στήριξη, υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Γνωρίζετε ότι τέτοιες συμφωνίες υπάρχουν και με άλλες χώρες που έχουν οικονομικά προβλήματα, αυτές ακριβώς τις συνομιλίες τις διεξάγουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι Υπουργοί οι οποίοι συνεχίζουν και σήμερα αυτές τις συζητήσεις για να υπάρξει αυτή η στήριξη. Επίσης αν υπάρχει η δυνατότητα διοικητικής ή τεχνικής υποστήριξης είμαστε διατεθειμένοι να την παράσχουμε.

Η κατάσταση στην ευρωζώνη κατά κάποιο τρόπο εξελίσσεται καλά και έχουμε την ευτυχή συγκυρία της εξόδου της Ισπανίας από το πρόγραμμα για τον τραπεζικό τομέα, της Ιρλανδίας με την πλήρη έξοδο, τις εξελίξεις στην Πορτογαλική Κυβέρνηση η οποία θα αφήσει πίσω της το πρόγραμμα και πιστεύω ότι έχουμε διανύσει ένα πολύ σημαντικό δρόμο για να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη στο ευρώ. Έχουμε όμως την ευθύνη να χαράξουμε ένα πλαίσιο για να μπορέσουμε να δώσουμε προοπτική και στους νέους ανθρώπους στην Ευρώπη.

Συζητήσαμε την κρίση στην Ουκρανία και τη Ρωσία και φυσικά καταγγέλλουμε την προσάρτηση της Κριμαίας και θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξουν προσπάθειες και συζητήσαμε τα επί μέρους βήματα για εξεύρεση διπλωματικής λύσης, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση μέρα με τη μέρα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, αν διαπιστώσουμε τις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν».

Η κα Μέρκελ πρόσθεσε ότι «ένα σημαντικό στοιχείο για εμάς είναι να μπορέσουν να διεξαχθούν εκλογές στις 25 Μαϊου. Είμαστε της άποψης ότι εδώ θα μπορέσει ο ΟΑΣΕ να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο. Εγώ έκανα ό,τι μπορούσα και κατά την επίσκεψη μου στην Αμερική ώστε ο ΟΑΣΕ να έχει την εντολή και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε πράγματι να μπορέσουν να διεξαχθούν οι εκλογές. Χρειαζόμαστε περαιτέρω διπλωματικές προσπάθειες, συζητήσαμε και στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πάντως τα μέρη που έχουν λάβει μέρος στη συμφωνία της Γενεύης, δηλαδή η Ουκρανία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα πρέπει να δώσουν στήριξη ώστε να υπάρχουν βήματα προόδου. Η Γερμανία εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να μπορέσει αυτή η διαδικασία να είναι όσο το δυνατόν πιο επιτυχής όσο δύσκολες και να είναι οι συνθήκες.

Αυτά ήταν τα βασικά θέματα που συζητήσαμε και ευχαριστώ τον Πρόεδρο για την τόσο φιλική και τόσο εντατική συνεργασία που έχουμε σε όλες τις ευκαιρίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εύχομαι πραγματικά στην Κύπρο κάθε επιτυχία σε αυτό τον καθόλου εύκολο δρόμο της, σε ό,τι αφορά τις πολιτικές διαπραγματεύσεις και την αντιμετώπιση και υπέρβαση των θεμάτων με την Τρόικα».

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «καταρχάς να εκφράσω ευχαριστίες στην Καγκελάριο της Γερμανίας για την πρόσκληση να επισκεφθώ επίσημα το Βερολίνο. Θεωρώ την εδώ παρουσία μου ιδιαιτέρως σημαντική και υπενθυμίζω ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γερμανία μετά από 24 ολόκληρα χρόνια και αυτό το οφείλουμε στην άριστη σχέση που κτίσαμε μαζί με την Καγκελάριο Μέρκελ.

Η συνάντηση διεξήχθη σε ένα θερμό κλίμα ως αποτέλεσμα της στενής φιλίας που έχουμε αναπτύξει. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης και της περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων των δύο χωρών, μιας πιο στενής συνεργασίας, αν θέλετε, σε θέματα που αφορούν την Ευρώπη, ενώ εκτεταμένος διάλογος και ανταλλαγή απόψεων έγινε για το Κυπριακό, την οικονομία, την ενέργεια, καθώς επίσης για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω την Καγκελάριο για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά τη συνομολόγηση του κοινού ανακοινωθέντος. Ενημέρωσα για την πρώτη φάση των συνομιλιών, όπως προκύπτει και από τα αποτελέσματα της πρώτης αυτής φάσης, και για την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ έτσι ώστε ο εν εξελίξει διάλογος να οδηγήσει σε μια λύση που να δημιουργεί μια νέα κατάσταση πραγμάτων για ένα κράτος που να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά μέσα στην ΕΕ.

Βρήκα απόλυτη συμπαράσταση και κατανόηση της Καγκελαρίου και την ευχαριστώ θερμά για αυτό. Θέλω να ευχαριστήσω την κα Μέρκελ για την κατανόηση για την όλη κατάσταση που πληγώνει και την Ευρώπη, όπως αυτή τη στιγμή επικρατεί στην Κύπρο δηλαδή την αναγκαιότητα να βρούμε τρόπους έτσι ώστε το συντομότερο να καταλήξουμε σε μια λύση που να εκφράζει το σύνολο και να ικανοποιεί το σύνολο των ανησυχιών και των διεκδικήσεων ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων ή Τουρκοκυπρίων.

Ταυτόχρονα κατά τη συνάντηση μας επεσήμανα, κάτι που η κα Μέρκελ αντιλαμβάνεται απόλυτα, την ανάγκη όπως υπάρξει μια νέα δυναμική στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και παράλληλα με τη διαπραγματευτική διαδικασία να προωθηθούν και να υιοθετηθούν τολμηρά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, το διάλογο, την εμπιστοσύνη μεταξύ των μερών και γενικά θα δώσουν μια νέα δυναμικής την όλη διαδικασία.

Σε σχέση με την οικονομία συζητήσαμε την οικονομική κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στην Κύπρο μετά τη συνομολόγηση του μνημονίου και την προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης μέσα από την εφαρμογή του μνημονίου με την Τρόικα. Επαναβεβαίωσα την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να συνεχίσουμε με συνέπεια την υλοποίηση του Προγράμματος. Σημείωσα την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, και βεβαίως ήταν ενήμερη η Καγκελάριος, ειδικά σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά, αναδεικνύοντας την ίδια στιγμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς επίσης το ιδιαιτέρως ανησυχητικό για μένα πρόβλημα της ανεργίας που πλήττει κατά κύριο λόγο τη νέα γενιά.

Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκαν συγκεκριμένοι τρόποι στήριξης από πλευράς Γερμανίας στην προσπάθεια που καταβάλλουμε και θα πρέπει και θερμά να ευχαριστήσω για αυτό που και δημόσια η κα Μέρκελ έχει πει ότι, οι Υπουργοί και οι τεχνοκράτες μας βρίσκονται σε ένα διαρκή διάλογο ώστε το συντομότερο να καταλήξουμε σε ένα πρόγραμμα στήριξης από πλευράς της Γερμανίας των προγραμμάτων που η Κύπρος επεξεργάζεται, είτε αυτό είναι οικονομική βοήθεια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τους ανέργους ή που εκτείνεται σε τεχνική βοήθεια.
Σε σχέση με την Ουκρανία, ένα θέμα που είναι άμεσα συνυφασμένο και με την οικονομία, χωρίς να παραβλέπονται οι διεθνείς διαστάσεις της κρίσης που επικρατεί και χωρίς κανένας να αφίσταται από τις θέσεις αρχής που πρέπει να στηριχθεί η κρατική οντότητα και γενικότερα η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, συζητήσαμε τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη απόφαση της ΕΕ για τομεακές κυρώσεις έναντι της Ρωσίας.

Οι προβληματισμοί μας σε πολλά σημεία συμπίπτουν και είναι θέμα ευρύτερα της ΕΕ να αποφασίσει αυτό που έχω επαναλάβει και είναι η θέση που εξέφρασα και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να γίνει μια εκτίμηση της κάθε χώρας των κρατών μελών για τις συνέπειες που θα έχουν τα όποια δραστικά μέτρα εις βάρος της Ρωσίας και, επίσης, με τεκμηρίωση αναφέραμε το ποιες θα είναι οι συνέπειες από δραστικά μέτρα αν υποχρεωθούν όλα τα κράτη μέλη να υλοποιήσουν την απόφαση. Η Κύπρος είναι κάτω από το μνημόνιο και προσπαθεί με κάθε τρόπο και αποδεικνύει ότι μπορεί να ανακάμψει αλλά ενδεχόμενες συνέπειες από αυστηρές κυρώσεις χωρίς τον υπολογισμό των συνεπειών, θα φέρει καίριο πλήγμα στις προσπάθειές μας.

Συζητήσαμε επίσης αριθμό διμερών θεμάτων με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών μας, κάτι που φαίνεται να είναι απόλυτα επιτυχές και θα συνεχίσει να είναι λαμβάνοντας υπόψη και το γεωστρατηγικό ρόλο που η Κύπρος διαδραματίζει στην περιοχή και το ρόλο που διαδραματίζει στην υποβοήθηση προγραμμάτων της ΕΕ, τις πολιτικές γειτνίασης με κράτη που γειτνιάζουν στην ΕΕ και πολιτικές που αφορούν ενδεχόμενα τους αφοπλισμούς όπως η Συρία και τις διευκολύνσεις που η Κύπρος μπορεί να δώσει σε πολίτες της ΕΕ σε περίπτωση ανάγκης εκκένωσης περιοχών, και σειρά άλλων θεμάτων που εμπίπτουν στη στρατηγική συμμαχία που κτίζουμε με την Ομόσπονδη Δημοκρατία της Γερμανίας.


Την ίδια ώρα εξετάσαμε το ενδεχόμενο, και εμείς έχουμε προτείνει και ενθαρρύνει την εμπλοκή γερμανικών συμφερόντων στην αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, κάτι που οπωσδήποτε θα βοηθήσει στο να μετατραπεί η Κύπρος σε ένα ενεργειακό κέντρο, υποκατάστατο άλλων εξαρτήσεων έτσι ώστε να υπάρχει ένας τρίτος δρόμος ενεργειακής προμήθειας της ΕΕ, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί και με τη χρηματοδότηση μέσω γερμανικών συμφερόντων.

Θέλω να εκφράσω ευχαριστίες για τη θερμή υποδοχή και το πιο σημαντικό, για μια παραγωγική συζήτηση που ενδυναμώνει τις σχέσεις μας και δημιουργεί τις προοπτικές μιας στέρεης συνεργασίας μεταξύ κρατών μελών της ΕΕ ,ανεξάρτητα από το μέγεθος τους», διότι «αυτό που εκφράζει η ΕΕ είναι η ισότητα και η ισονομία των κρατών και η απόλυτη κατανόηση».

________________