16/5/14

Ομιλία του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου στην κηδεία των λειψάνων του Αθανάση Μιχαήλ

Να μη μεταδοθεί πριν τις 3 μ.μ.
Ομιλία του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Βίκτωρα Παπαδόπουλου στην κηδεία των λειψάνων του Αθανάση Μιχαήλ


Βαρύ και επώδυνο το καθήκον να απευθύνουμε σήμερα το ύστατο χαίρε στον Αθανάση Μιχαήλ, για 40 χρόνια αγνοούμενο της τουρκικής εισβολής. Μαζί με τα μέλη της οικογένειας του, τη σύζυγο του Ελένη και τα  τρία του παιδιά,  Βαθούλα, Ιουλία και Δημήτρη, όπως και τους άλλους συγγενείς και τις δεκάδες των συγχωριανών του που συγκεντρώθηκαν εδώ στην Εκκλησία της Παναγίας Παντάνασσας στη Μαλούντα, κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ στη μνήμη του και προσευχόμαστε στον Ύψιστο για αιώνια ανάπαυση της ψυχής του και κατάταξη του μεταξύ των καλών και των δικαίων.

Στις 20 Ιουλίου 1974, ο Αθανάσης Μιχαήλ ανταποκρίθηκε άμεσα και με ενθουσιασμό στο πρόσταγμα για υπεράσπιση της πατρίδας. Αποχαιρέτησε με συγκίνηση τη σύζυγο και τα παιδιά του και κατατάγηκε έφεδρος στο 226 Τάγμα Πεζικού, η έδρα του οποίου βρισκόταν στη Λάρνακα.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της τουρκικής εισβολής, ο Αθανάσης Μιχαήλ πήρε μέρος σε διάφορες αποστολές για εξουδετέρωση τουρκικών θυλάκων στην περιοχή Λάρνακας, ενώ στη συνέχεια μεταφέρεται στην περιοχή Παλαικύθρου. Εκεί το τάγμα του επανδρώνει θέσεις της Εθνικής Φρουράς που ήταν μεγάλης στρατιωτικής σημασίας για απόκρουση νέων τουρκικών επιθέσεων.

Στις 14 Αυγούστου 1974, και με την έναρξη της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, η περιοχή Μιας Μηλιάς-Κουτσοβέντη-Παλαικύθρου γίνεται στόχος σφοδρής επίθεσης από την τουρκική πολεμική αεροπορία, καθώς και από επίγεια βαρέα όπλα. Οι άνδρες της Εθνικής Φρουράς προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στις υπέρτερες αριθμητικά και πολύ καλύτερα εξοπλισμένες δυνάμεις του Αττίλα, οι οποίες, με τη χρησιμοποίηση και μεγάλου αριθμού αρμάτων μάχης, κατορθώνουν να διασπάσουν τις αμυντικές γραμμές της Εθνικής Φρουράς και να αρχίσουν να κατευθύνονται προς τις περιοχές Κυθρέας-Παλαικύθρου- Άσσιας.

Μετά από την εξέλιξη αυτή, και υπό τον κίνδυνο εγκλωβισμού αρκετών τμημάτων της Εθνικής Φρουράς, δίδεται διαταγή άμεσης οπισθοχώρησης και ανασυγκρότησης σε άλλα σημεία. Στο 226 Τάγμα Πεζικού δόθηκαν οδηγίες για ανασυγκρότηση στη Λάρνακα.

Από το χρονικό αυτό σημείο αρχίζουν οι πολύ πιο δραματικές στιγμές που έζησαν εκατοντάδες στρατευμένοι μας, πολλοί από τους οποίους δεν βρίσκονται στη ζωή ή συνεχίζουν να αγνοούνται.

Να ποια είναι τα στοιχεία για την περίπτωση του Αθανάση Μιχαήλ:

Μαζί με 24 άλλους άνδρες του τάγματος του, που ήταν ακροβολισμένοι έξω από το τουρκοκυπριακό χωριό Μόρα, επιβιβάζονται σε λεωφορείο και αρχίζουν να κινούνται προς χωμάτινο δρόμο που ένωνε τη Μόρα με το Παλαίκυθρο. Σε ένα σημείο της διαδρομής, το λεωφορείο σταματά και δυο στρατιώτες ανεβαίνουν σε ύψωμα για να ερευνήσουν με το βλέμμα τους την περιοχή. Εντοπίζουν τουρκικά άρματα να βρίσκονται σε μετωπική πορεία μαζί τους. Επιβιβάζονται ξανά στο λεωφορείο και αυτό κάνει αμέσως κυκλική κίνηση για να πάρει διαφορετική πορεία.

Περί τα 100 μέτρα, ωστόσο, πριν το λεωφορείο φθάσει στο δρόμο Παλαικύθρου-Μόρας, εμφανίζεται τουρκικό άρμα που αρχίζει να τους κανονιοβολεί. Μια από τις βολές πλήττει το λεωφορείο που εν τω μεταξύ έχει εκκενωθεί από τους στρατιώτες. Έξι από αυτούς παρακολουθούν από απόσταση τη σύλληψη δέκα συντρόφων τους από Τούρκους στρατιώτες οι οποίοι υποστηρίζονταν από το άρμα μάχης.

Διεσώθησαν δυο στρατιώτες που κατάφεραν και έφθασαν στις ελεύθερες περιοχές, ενώ άλλοι έξι στην προσπάθεια τους να φθάσουν και αυτοί στις θέσεις της Εθνικής Φρουράς, συνελήφθησαν αιχμάλωτοι. Οι υπόλοιποι, μεταξύ των οποίων και οι δέκα που είχαν συλληφθεί κοντά στο χοιροστάσιο, δεν έδωσαν σημεία ζωής. Μαζί τους και ο Αθανάσης Μιχαήλ.  

Τα οστά του εντοπίστηκαν το 2011 μαζί με τα οστά ενός άλλου πεσόντα. Ρίφθηκαν στον ίδιο τάφο. Μαζί στις τελευταίες δραματικές ώρες της ζωής τους, μαζί και στο θάνατο.

Η τουρκική πλευρά οφείλει να δώσει πλήρεις και ασφαλείς πληροφορίες για την τύχη κάθε αγνοουμένου της τουρκικής εισβολής. Η Τουρκία θα πρέπει να αντιμετωπίσει  τις ευθύνες της. Δεν μπορεί ούτε να τις αποκρύπτει ούτε να τις αποφεύγει κάτω από οποιαδήποτε πρόφαση ή δικαιολογία. 

Η τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι καταπέλτης για την Τουρκία σε ό,τι αφορά και στο θέμα των αγνοουμένων. Παρόλο που η απώλεια αγαπημένων προσώπων, όπως και η ταλαιπωρία και η αγωνία τόσων χρόνων δεν μπορεί να αποτιμηθούν σε χρήμα, εντούτοις η επιδίκαση αποζημιώσεων για ηθική βλάβη στους συγγενείς των αγνοουμένων ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ καταδεικνύει κατά τρόπο κατηγορηματικό και αδιαμφισβήτητο τις ευθύνες της Τουρκίας, η οποία θα πρέπει πλέον να εγκαταλείψει την τακτική της κωλυσιεργίας και της απόκρυψης στοιχείων και να συνεργαστεί με πραγματικά καλή βούληση και θέληση για τη διερεύνηση της κάθε περίπτωσης αγνοουμένου και την οριστική επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση του έχουν  χαιρετίσει, μεταξύ άλλων, και την πτυχή αυτή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τονίζοντας πως οι προσπάθειες θα συνεχιστούν μέχρι να ολοκληρωθεί η αποτελεσματική διερεύνηση  της τύχης όλων των αγνοουμένων και παραδοθούν στους συγγενείς τα ταυτοποιημένα οστά τους για να ταφούν, όπως επιθυμούν οι οικείοι τους.

Η όλη διαδικασία θα πρέπει να επιταχυνθεί. Οι συγγενείς ολοκληρώνουν μοιραία τον κύκλο της ζωής τους και παίρνουν μαζί τους τον πόνο και την αγωνία για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. 
Η συνεργασία της δικής μας πλευράς είναι δεδομένη και αναμένουμε την πιο εποικοδομητική συνεργασία της άλλης πλευράς. Κυρίως θα πρέπει αυτή να αποφασίσει για το άνοιγμα όλων των αποκαλούμενων στρατιωτικών ζωνών και να δώσει τις πληροφορίες που απαιτούνται  ώστε τα συνεργεία εκταφών και οι επιστήμονες που εργάζονται για τις ανθρωπολογικές εξετάσεις και τις εξετάσεις DNA να μπορέσουν να φέρουν σε πέρας το έργο τους.

Αποχαιρετώντας σήμερα τον Αθανάση Μιχαήλ, ευχόμαστε να κλείσουν οριστικά οι μαύρες σελίδες που συνδέονται με το Κυπριακό και σύντομα να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε όλοι μαζί το δρόμο που οδηγεί στην επανένωση της πατρίδας μας.  

Η προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για επίλυση του Κυπριακού είναι γνήσια και επιδεικνύει ταυτόχρονα ισχυρή πολιτική βούληση. Την ίδια ισχυρή πολιτική βούληση αναμένουμε να επιδείξει στο τραπέζι των συνομιλιών και η τουρκική πλευρά ώστε να εξευρεθεί λύση λειτουργική, βιώσιμη η οποία να εδράζεται στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Χάρτας και των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Μια λύση που θα γίνεται αποδεκτή και από τους Ελληνοκυπρίους χωρίς να παραγνωρίζονται οι ανησυχίες και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Το πρωτοφανές διεθνές ενδιαφέρον που επιδεικνύεται το τελευταίο διάστημα από ισχυρές χώρες, από την ΕΕ και από όλη τη διεθνή κοινότητα δημιουργούν μια επιπλέον δυναμική στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού. Τότε μόνο θα δικαιώσουμε τους ήρωες μας όπως τον Αθανάση Μιχαήλ τον οποίον κηδεύουμε σήμερα.

Αιωνία ας είναι  η μνήμη του.

----------------------