27/5/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας στην τελετή
για τα αποκαλυπτήρια των προτομών
των εθνικών μας ποιητών Bασίλη Μιχαηλίδη και Δημήτρη Λιπέρτη

 
Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα η πρόσκλησή σας να τελέσω στη σεμνή αυτή εκδήλωση τα αποκαλυπτήρια των προτομών των εθνικών μας ποιητών Βασίλη Μιχαηλίδη και Δημήτρη Λιπέρτη. Η αφιέρωση των μνημείων αυτών στους ποιητές μας συνιστά μια ακόμα ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς τους στα γράμματα και στην εθνική υπόθεση της πατρίδας μας.

Γεννημένοι και μεγαλωμένοι στην Κύπρο της τουρκοκρατίας, οι δύο ποιητές βίωσαν τους εθνικούς καημούς του λαού μας και τον δύσκολο αγώνα της επιβίωσης. Έζησαν τη μετάβαση στη βρετανική αποικιοκρατία, τις ελπίδες που αναπτύχθηκαν αλλά και την τελική διάψευσή τους, κι έγιναν η φωνή του αλύτρωτου Έλληνα της περιφέρειας, που ονειρευόταν την εθνική ολοκλήρωση. Ηθογράφησαν την κυπριακή ύπαιθρο των τελευταίων δεκαετιών του 19 ου αιώνα και των πρώτων του 20ου , τραγουδώντας με ευαισθησία – αλλά και σατιρίζοντας πολλές φορές – την επικαιρότητα της εποχής, την καθημερινότητα και τα προβλήματά της, τις χαρές και λύπες των ανθρώπων της. Ανήγαγαν σε λογοτεχνική γλώσσα τη γνήσια κυπριακή διάλεκτο, στην οποία έγραψαν το μεγαλύτερο μέρος του έργου τους, δίνοντας έτσι στην ντοπιολαλιά μας δυνατότητες έκφρασης των συλλογικών καημών του ελληνισμού. Με την 9η Ιουλίου 1821, το Καρτερούμεν μέραν νύχταν και τα άλλα μεγάλα έργα τους, ο λαός μας έχει καθημερινά στο στόμα του τους στίχους τους και κρατά   ζωντανή τη μνήμη τους.
Η πολιτεία απόψε – τόσο με την τελετή των αποκαλυπτηρίων, όσο και με την εκδήλωση που πραγματοποιείται σε λίγο για τον παγκοσμίου φήμης Έλληνα ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, γνωστό ως El Greco – εκπληρώνει όσα διαχρονικά είναι πρέποντα απέναντι σε ανθρώπους που συμβάλλουν στο καλό της πατρίδας και της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, όμως, η ένταξη των εκδηλώσεων αυτών στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν αποτελεί παρά υπόμνηση της προσφοράς των Ελλήνων του πνεύματος, της τέχνης και της επιστήμης στο παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι.        

Εκφράζω, λοιπόν, τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές των αποψινών εκδηλώσεων: την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο, το   Κοινωφελές Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα «Φώτος Φωτιάδης» και κυρίως τον Πρόεδρό του, και τον Δήμο Στροβόλου. Ιδιαίτερα συγχαίρω τον γλύπτη Γεώργιο Μαυρογένη, που φιλοτέχνησε τις προτομές των Βασίλη Μιχαηλίδη και Δημήτρη Λιπέρτη με δαπάνες του Ιδρύματος «Φώτος Φωτιάδης». Το έργο του θα κοσμεί τον Δήμο Στροβόλου και θα προτρέπει τις νεότερες γενιές στην επιτέλεση του χρέους απέναντι στους ανθρώπους του πνεύματος.

______________