28/5/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Λ. Ομήρου στην παρουσίαση Έκθεσης του ΕΚΠΝΤ

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Γ. Λ. Ομήρου
στην παρουσίαση Έκθεσης του ΕΚΠΝΤ


Σας καλωσορίζω στην Παρουσίαση της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ) για το 2014, την οποία φέτος φιλοξενεί η Βουλή των Αντιπροσώπων στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου.


Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία μέσω του δικτύου του λαμβάνει από τα εθνικά κέντρα πληροφορίες, τις οποίες αναλύει επιστημονικά, με σκοπό να διαμορφώσει την καλύτερη δυνατή εικόνα του προβλήματος στην Ευρώπη, ώστε να είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά, το οποίο λειτουργεί υπό την εποπτεία του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου, είναι μέρος του δικτύου και παρέχει δεδομένα σχετικά με το πρόβλημα στην Κύπρο, συμβάλλοντας στην πανευρωπαϊκή αυτή προσπάθεια.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν ιδανικό πεδίο δράσης για τους εμπόρους του λευκού θανάτου. Η ελευθερία διακίνησης αγαθών, κεφαλαίου και προσώπων αφήνει σχετικά λίγα εμπόδια στη μεταφορά των ναρκωτικών από τα σημεία παραγωγής ή εισαγωγής τους προς τους τελικούς προορισμούς. Εκμεταλλευόμενοι τα αναπτυγμένα μέσα μεταφοράς στην Ευρώπη, οι λαθρέμποροι μεταφέρουν εύκολα κάνναβη, οπιοειδή και συνθετικά ναρκωτικά στα μέρη που πιστεύουν ότι θα βρουν τα επόμενα θύματά τους. Ένα από αυτά τα μέρη είναι και η Κύπρος.

Η μάστιγα των ναρκωτικών είναι σήμερα ένας από τους πιο επικίνδυνους εχθρούς της κυπριακής κοινωνίας. Η διάδοσή τους επιφέρει τεράστιο κόστος τόσο σε πόρους, που με την οικονομική κρίση καθίστανται ακόμα πιο πολύτιμοι, όσο και σε ανθρώπινο πόνο και οδύνη. Ο χρήστης των ναρκωτικών χάνει την υγεία του, δηλητηριάζονται οι σχέσεις του με την οικογένειά του, οικονομικά γίνεται δέσμιος των προμηθευτών του και το μέλλον του υποτάσσεται στην εξασφάλιση της επόμενης δόσης. Οι οικογένειες που έχουν την ατυχία να πέσει μέλος τους θύμα των ναρκωτικών αντιμετωπίζουν την κοινωνική απόρριψη και το στιγματισμό, καθώς και το οικονομικό βάρος που συνεπάγεται η εξάρτηση ενός ατόμου από τα ναρκωτικά.

Η απελπισία συχνά καταλαμβάνει τα θύματα λόγω της αιχμαλωσίας τους από τα ναρκωτικά και τους εμπόρους τους και τα οδηγεί στις ατραπούς του εγκλήματος και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Οι έμποροι των ναρκωτικών, χωρίς να έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους δουλεμπόρους του παρελθόντος, εξαναγκάζουν τα θύματά τους να διαρρήξουν, να κλέψουν, να σκοτώσουν, αλλά και να πουλήσουν τον ίδιό τους τον εαυτό, για να τους προμηθεύσουν το δηλητήριό τους. Ακόμα και στην Κύπρο πρόσφατα η κοινωνία μας συγκλονίστηκε από τα περιστατικά που ήρθαν στο φως, κατά τα οποία ανήλικα κορίτσια πουλούσαν το σώμα τους, για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη δόση τους.

Η Αστυνομία από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Παρά τις πολλές και επιτυχημένες εκστρατείες των διωκτικών Αρχών σε όλη την Ευρώπη, το πρόβλημα παραμένει, εφόσον η ζήτηση τέτοιων ουσιών υπάρχει και σε πολλές περιπτώσεις αυξάνεται. Η κατάσχεση και καταστροφή μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών έχει οπωσδήποτε πολλά θετικά, πλην όμως αυξάνει το κόστος των ποσοτήτων ναρκωτικών που βρίσκουν το δρόμο τους προς τους χρήστες, εξωθώντας τους σε ακόμα πιο απονενοημένες ενέργειες, προκειμένου να ικανοποιήσουν την εξάρτησή τους.

Ο χρήστης, το θύμα των ναρκωτικών δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως χαμένος σκοπός. Το να πέσει ένας άνθρωπος στην παγίδα τους δε σημαίνει πάντα το τέλος. Οφείλει η πολιτεία, στο πλαίσιο των αρχών της ενωμένης Ευρώπης, που είναι ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, η αλληλεγγύη, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, να τους βοηθήσει να επανέλθουν σωματικά και ψυχικά. Να μπορέσουν να επανενταχθούν στην κοινωνία ως υγιή κύτταρά της, να φτιάξουν τη ζωή τους, να επουλώσουν τις πληγές τους και τις πληγές των δικών τους και να αντιμετωπίσουν το αύριο με αισιοδοξία.

Πέρα από την αποκατάσταση των χρηστών, στη σημερινή Ευρώπη γενικά και στην Κύπρο ειδικότερα οφείλουμε, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αποτελεσματικά, να θεραπεύσουμε τις γενεσιουργούς του αιτίες, να δράσουμε προληπτικά. Βασικό στοιχείο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η καταφυγή στον ψεύτικο παράδεισο των ναρκωτικών αποτελεί το συγκερασμό πολλών κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων που πλήττουν κυρίως νεαρά άτομα. Σπάνια είναι ένας και μόνο ο λόγος που ωθεί κάποιον στα ναρκωτικά. Στην Κύπρο, που μαστίζεται από την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της, ο κίνδυνος γίνεται ακόμα μεγαλύτερος. Προβλήματα στην οικογένεια και στο σχολείο, οι σχέσεις με λάθος άτομα, η οικονομική εξαθλίωση, η έλλειψη προοπτικής και στόχων για το μέλλον είναι μόνο κάποιοι από τους παράγοντες που μπορεί να παρασύρουν ένα άτομο στα ναρκωτικά.

Στρατηγικός μας στόχος πρέπει να καταστεί η μείωση της ζήτησης των ναρκωτικών. Είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για αντιμετώπιση του προβλήματος. Είναι όμως και στόχος ο οποίος, για να εκπληρωθεί, απαιτεί τη συνδρομή πολλών παραγόντων. Οφείλουμε και το κράτος και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και τα παραδοσιακά οργανωμένα σύνολα να παρέχουμε στην κοινωνία ενημέρωση για τις συνέπειες της εξάρτησης από τα ναρκωτικά, αλλά και διέξοδο σε αυτούς που μπορεί να παρασυρθούν σε αυτά. Οφείλουμε τις επιρρεπείς ομάδες του πληθυσμού να τις θωρακίσουμε και να τις βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους.

Οφείλουμε, πρωτίστως, να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής στην Κύπρο και να θεμελιώσουμε με ένα στερεό ηθικό υπόβαθρο την κοινωνία μας, ώστε τα ναρκωτικά και καθετί που συνιστά μια απλή ψευδαίσθηση να μην αποτελούν επιλογή για κανένα νέο μας. Είναι χρέος μας να παρέχουμε τα εφόδια στους νέους μας, ούτως ώστε να ιεραρχούν με καθαρό μυαλό και με αισιοδοξία τις πραγματικές αξίες της ζωής, για να πορευθούν καλά εξοπλισμένοι προς ένα ευοίωνο μέλλον ελεύθερο από κάθε μορφής εξάρτηση.
_______________