8/5/14

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου







Η Γερμανία αναγνωρίζει και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον γεωστρατηγικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της επίσης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Γερμανία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Τα αποτελέσματα της επίσκεψης κρίνονται ως πολύ ικανοποιητικά.

Να υπενθυμίσω ότι η επίσκεψη, η πρώτη μετά από 24 χρόνια πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της κας Μέρκελ».

Και πρόσθεσε: «Είναι κοινή η πεποίθηση για την ανάγκη ενδυνάμωσης των διμερών μας σχέσεων μέσα από τακτικές επαφές σε όλα τα επίπεδα. Να σημειώσω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδευόταν από τους Υπουργούς Οικονομικών και Συγκοινωνιών, ενώ πριν λίγες βδομάδες βρισκόταν στο Βερολίνο ο Υπουργός Εξωτερικών. Τέτοιου είδους συναντήσεις θα συνεχιστούν.

Υπάρχουν πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος που προκύπτουν, ανάμεσα σε άλλα, και από την κοινή μας ιδιότητα ως κράτη μέλη της ΕΕ και τη σημαντική γερμανική παρουσία στην κυπριακή ναυτιλία. Η Γερμανία αναγνωρίζει και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον γεωστρατηγικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Η πρόσφατη ανεύρεση υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι προσπάθειες αξιοποίησης τους μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν προς όφελος της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, καθιστώντας την Κύπρο ως ένα νέο ευρωπαϊκό ενεργειακό κέντρο. 

Χαιρετίζουμε τη στήριξη της Γερμανίας στις θέσεις μας στο Κυπριακό.
Είναι πολύ σημαντικό που η κα Μέρκελ αναφέρθηκε δημόσια στην ανάγκη συμβατότητας της λύσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, την ενεργότερη εμπλοκή των Βρυξελλών στη διαδικασία για το Κυπριακό, καθώς επίσης στην προστιθέμενη αξία που θα έχουν στον εν εξελίξει διάλογο ουσιαστικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Σε σχέση με την οικονομία αναγνωρίζεται η σημαντική προσπάθεια που καταβάλλεται από την Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα τους κοινωνικούς εταίρους και γενικότερα τον κυπριακό λαό. Οι πρόσφατες αναβαθμίσεις και οι θετικές αξιολογήσεις της Τρόικα αποτελούν ενδείξεις για τη θετική πορεία ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο οι διαβουλεύσεις που αφορούν οικονομική και τεχνική βοήθεια και στήριξη από τη Γερμανία σε συγκεκριμένους τομείς βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Ήταν κοινή η πεποίθηση για την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς επίσης και για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, ειδικότερα όσον αφορά τους νέους. Και τα δύο αυτά θέματα πέρα από το ότι αποτελούν προτεραιότητα για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι και ευρύτερα θέματα που ανησυχούν το Βερολίνο, αφού άπτονται και του θέματος της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης γενικότερα έναντι των ΗΠΑ και της Ασίας.

Τέλος, εκφράστηκαν οι κοινές ανησυχίες για την κατάσταση στην Ουκρανία και τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης. Οι δύο χώρες έχουν, θα έλεγα, ταυτόσημες απόψεις και προσεγγίσεις σε σχέση με τους τρόπους και τα μέσα αντιμετώπισης της κατάστασης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί».  

-------------------