22/5/14

Απάντηση του Γενικού Εφόρου Εκλογής Μελών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στον υποψήφιο Ευρωβουλευτή κ. Σενέρ Λεβέντ



Απάντηση του Γενικού Εφόρου Εκλογής Μελών Ευρωπαϊκού
Κοινοβουλίου στον υποψήφιο Ευρωβουλευτή κ. Σενέρ Λεβέντ


Σε απάντηση σημερινής αρθρογραφίας του υποψήφιου Ευρωβουλευτή κ. Σενέρ Λεβέντ στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, ο Γενικός Έφορος Εκλογής Μελών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Κωνσταντίνος Νικολαΐδης δηλώνει τα ακόλουθα:

«Η Υπηρεσία Εκλογών έχει εφαρμόσει κατά γράμμα τη διάταξη της Νομοθεσίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων αναφορικά με την αυτόματη εγγραφή των Τουρκοκυπρίων στον Εκλογικό Κατάλογο.

Σύμφωνα με τον Τροποποιητικό Νόμο 35(Ι)/2014, εγγράφεται στον Ειδικό Εκλογικό Κατάλογο πολίτης της Δημοκρατίας ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχει το Σύστημα Αρχείου Πληθυσμού, διαμένει στις περιοχές που η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο και έχει συμπληρώσει, μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογής για ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το 18ο έτος της ηλικίας του, και κατέχει δελτίο ταυτότητας το οποίο εκδόθηκε από το Σύστημα Αρχείου Πληθυσμού.

Στην προκειμένη περίπτωση, το κρίσιμο στοιχείο είναι κατά πόσο ένας διαμένει ή όχι στις περιοχές στις οποίες η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο. Και ο Νόμος μιλά για όσους, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχει το Σύστημα Αρχείου Πληθυσμού, δεν διαμένουν στις περιοχές που ελέγχει η Δημοκρατία.

Με βάση αυτή τη διάταξη του Νόμου, έχουν μεταφερθεί αυτόματα στον Εκλογικό Κατάλογο 58.637 Τουρκοκύπριοι εκλογείς από τις περίπου 95.000 που έχουν αποκτήσει ταυτότητα της Δημοκρατίας, η οποία εκδόθηκε από το Σύστημα Αρχείου Πληθυσμού.

Ανάμεσα σε αυτούς που δεν έχουν μεταφερθεί, όντως, είναι και ένα από τα παιδιά του κ. Λεβέντ. Ο λόγος για τον οποίο δεν έχει μεταφερθεί αυτόματα στον Εκλογικό Κατάλογο, από τα στοιχεία που υπάρχουν στο Σύστημα Αρχείου Πληθυσμού, είναι γιατί δεν έχει δηλώσει καθόλου διεύθυνση.

Το δεύτερο παιδί του κ. Λεβέντ, το οποίο έχει δηλώσει διεύθυνση στην ενορία Καραμαντζατέ στην κατεχόμενη πλευρά του Δήμου Λευκωσίας, περιλαμβάνεται μέσα στις 58.637 Τουρκοκύπριους που απέκτησαν εκλογικά δικαιώματα.

Συνεπώς, ο Γενικός Έφορος Εκλογής Μελών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην προκειμένη περίπτωση, εφάρμοσε κατά γράμμα τη σχετική διάταξη του Νόμου που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων».


_______________