5/5/14

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου στην τελετή λήξης του 3ου Εθνικού Διαγωνισμού Δεξιοτήτων

Να μη μεταδοθεί πριν τις 7 μ.μ.
Αρ. 12 Δευτέρα, 5/5/2014


Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζέτας Αιμιλιανίδου
στην τελετή λήξης του 3ου Εθνικού Διαγωνισμού Δεξιοτήτων


Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που βρίσκομαι σήμερα στο Κέντρο Παραγωγικότητας για την τελετή λήξης και τη βράβευση των νικητών του 3ου Εθνικού Διαγωνισμού Δεξιοτήτων, ο οποίος οργανώθηκε από τα δύο Τμήματα του Υπουργείου, το Κέντρο Παραγωγικότητας και το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο.

Σήμερα, μπροστά στο εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον που η κρίση έχει δημιουργήσει, ιδιαίτερα στον τομέα της απασχόλησης, παρεμβάσεις όπως οι διαγωνισμοί δεξιοτήτων αποκτούν μεγαλύτερη σημασία. Μια από τις αποτελεσματικότερες δράσεις εξόδου από την αρνητική κατάσταση αποτελεί η παροχή περισσότερων και καλύτερων προσόντων στους νέους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την κατάλληλη επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Όταν η οικονομία μας μπει εκ νέου σε τροχιά ανάπτυξης, θα έχει ανάγκη από ντόπιο εργατικό δυναμικό που να διαθέτει δεξιότητες και προσόντα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, ενώ οι απαιτήσεις της αγοράς εργασίας όσον αφορά το επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού αυξάνονται ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τεχνικό προσωπικό.

Για το λόγο αυτό υιοθετούμε και στηρίζουμε τους στόχους της διοργάνωσης και υλοποίησης των διαγωνισμών δεξιοτήτων στον ευρωπαϊκό χώρο, που αφορούν την προώθηση της αριστείας στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, στην ανάπτυξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων και ικανοτήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους, στην ευαισθητοποίηση για τη σημασία της επαγγελματικής αριστείας και την ενδυνάμωση της εικόνας, της θέσης και της ελκυστικότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Πιστεύουμε ότι η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης των νέων μας στα τεχνικά επαγγέλματα, πάντα σε συνάρτηση με την άριστη, πιστοποιημένη εκπαίδευση και κατάρτισή τους, θα συμβάλει στην καλύτερη αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται για τη χώρα μας.

Προσδοκούμε ότι ο θεσμός της διοργάνωσης Εθνικών Διαγωνισμών Δεξιοτήτων και ο 3ος Εθνικός Διαγωνισμός, ο οποίος ολοκληρώνεται απόψε, μαζί με την επιβράβευση των νικητών, θα προσελκύσουν και θα ενθαρρύνουν περισσότερους νέους να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στα τεχνικά επαγγέλματα. Προσδοκούμε, επίσης, ότι ο θεσμός των διαγωνισμών θα επενεργήσει θετικά στην εκτίμηση της κοινωνίας προς αυτά και θα ενθαρρύνει τον επιχειρηματικό κόσμο να στραφεί με εμπιστοσύνη στο ντόπιο εργατικό δυναμικό, για το καλό του τόπου μας.
Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συνεργάστηκε στενά με άλλα Υπουργεία, κοινωνικούς εταίρους και επαγγελματικές οργανώσεις που αναγνώρισαν στους διαγωνισμούς τη δυνατότητα προβολής των τεχνικών επαγγελμάτων, ενημέρωσης και προσέλκυσης των νέων στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Σημαντικότατη ήταν η συμβολή σε όλη τη διεργασία συντονισμού και διοργάνωσης του Διαγωνισμού, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού μέσω της Διεύθυνσης Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και των Τεχνικών Σχολών. Ανεκτίμητη υπήρξε επίσης η συνεισφορά και η στήριξη όλων των χορηγών του Διαγωνισμού. Συγχαίρω και ευχαριστώ θερμά τον καθένα ξεχωριστά από τους συντελεστές.

Συγχαρητήρια επίσης αξίζουν σε όλους τους διαγωνιζόμενους και στους εθελοντές-επαγγελματίες, οι οποίοι στελέχωσαν τις επιτροπές Εμπειρογνωμόνων του Διαγωνισμού, επιδεικνύοντας ευαισθησία, επαγγελματισμό και ευθύνη. Σε όλους απευθύνω τις θερμές μου ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μου.

Σας αφήνω με ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι μέσα από τέτοιες προσπάθειες και με το βελτιωμένο επίπεδο δεξιοτήτων των νέων μας, και με τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυβέρνηση για επανεκκίνηση της οικονομίας σύντομα θα ανατείλουν καλύτερες μέρες για την Κύπρο μας.

--------------------

Σημ.: Τον χαιρετισμό διάβασε εκ μέρους της Υπουργού Εργασίας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Ανδρέας Ασσιώτης.