Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Χριστόφορου Φωκαΐδη, στην τελετή λήξης της άσκησης «Αργοναύτης – 2014»
(Παρασκευή, 23 Μαΐου 2014, ώρα 10:00 π.μ., στην Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης, στο Μαρί)
Κύριοι Πρέσβεις,
Κύριοι Αντιπρόσωποι πρεσβειών,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ στην τελική φάση της Άσκησης «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ – 2014», η οποία διεξάγεται στο θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Χαιρετίζω την παρουσία των ξένων διπλωματών και παρατηρητών, όπως επίσης την ενεργό συμμετοχή των πρεσβειών της Αυστραλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, των Η.Π.Α, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, και της Ρουμανίας και ιδιαίτερα βεβαίως των αεροναυτικών δυνάμεων της Ελλάδας, του Ισραήλ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ - 2014», αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας αδιάλειπτης και εξελικτικής διαδικασίας συνεχούς βελτίωσης και προσαρμογής στα νέα δεδομένα.
Σε μια εποχή κατά την οποία η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία αποτελούν καθοριστικό παράγοντα επιτυχίας, είναι εξαιρετικά κρίσιμο να επικαιροποιούμε και να εκσυγχρονίζουμε διαρκώς προγράμματα και διαδικασίες, και να επαυξάνουμε την επιχειρησιακή μας ετοιμότητα.
Το συνεχώς διαμορφούμενο και μεταβαλλόμενο επιχειρησιακό περιβάλλον, η εμφάνιση νέων ασύμμετρων απειλών, όπως επίσης η ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης οποιασδήποτε κατάστασης κρίσεως, απαιτούν την ίδια ώρα την ύπαρξη αξιόπιστου και αποτελεσματικού δικτύου συνεργασίας, όχι μόνο μεταξύ των διάφορων τμημάτων και φορέων της Δημοκρατίας, αλλά και των γειτονικών κρατών.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, αναγνωρίζοντας τον πρωταρχικής σημασίας ρόλο που έχει να επιτελέσει στο πλαίσιο των προσπαθειών οικοδόμησης και διατήρησης της ικανότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίζει τα διάφορα περιστατικά κρίσεως στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αξιοποίηση και βελτίωση των δυνατοτήτων της.
Αναντίλεκτα, η διαχείριση της οποιασδήποτε κρίσης αποτελεί ένα δύσκολο και πολύπλοκο εγχείρημα. Ωστόσο, με την αρμονική συνεργασία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τρίτων χωρών αλλά και θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων Διεθνών Οργανισμών, είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας παρέχοντας τη μέγιστη δυνατή βοήθεια στην αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού όταν αυτό απαιτηθεί.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, μεγάλος αριθμός υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεργάζονται στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης «ΕΣΤΙΑ», για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και μέσων ώστε να παρέχουν ουσιαστική βοήθεια σε υπηκόους ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών, στο ενδεχόμενο εκκένωσης τους μέσω Κύπρου, από γειτονικές χώρες στις περιπτώσεις πολιτικής κρίσης, στρατιωτικής διένεξης ή φυσικής καταστροφής. Το εθνικό σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», η εκπόνηση του οποίου κρίθηκε απαραίτητη μετά τα γεγονότα του Λιβάνου το 2006, κατά τα οποία η Κύπρος αποτέλεσε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας και γέφυρα επαναπατρισμού ξένων υπηκόων, αποτελεί σήμερα τον ακρογωνιαίο λίθο της ετοιμότητας μας για αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών.
Παράλληλα, με την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Έρευνας και Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ», έχουν θεσμοθετηθεί όλες οι διαδικασίες και υποχρεώσεις των εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών, οι οποίες ενεργούν κάτω από τον επιχειρησιακό έλεγχο του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στις περιπτώσεις αεροπορικών και ναυτικών ατυχημάτων ή καταστροφών.
Ο στόχος που έχουμε θέσει ως Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει σταθερός και σαφής. Προσδοκούμε στην καθιέρωση της Κύπρου ως γέφυρας μεταξύ Ευρώπης και Ανατολής και ως πυρήνα ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας στην ευαίσθητη περιοχή του νοτιοανατολικού άκρου της Ευρώπης. Η επίσκεψη του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Μπάιντεν και τα μηνύματα που έστειλε επιβεβαιώνουν ακριβώς τον αναβαθμισμένο αυτό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος.
Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να τονίσω τη σημαντικότητα της ανακάλυψης των υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή η εξέλιξη έχει αναθερμάνει το διεθνές ενδιαφέρον για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα.
Η προοπτική των υδρογονανθράκων μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία και ως μοχλός για επίλυση προβλημάτων προς όφελος όλων. Σε αυτό τουλάχιστον αποσκοπεί η δική μας πολιτική.
Οι στρατηγικές συνεργασίες που διαμορφώνουμε και υλοποιούμε με χώρες της περιοχής και με χώρες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή, δεν θωρακίζουν μόνο την άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών. Υπηρετούν ταυτόχρονα την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια, προωθούν την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης και λειτουργούν εν τέλει ως καταλύτης για την προαγωγή της ειρήνης, της περιφερειακής συνεργασίας και της ανάπτυξης.
Θέλω βεβαίως την ίδια ώρα να τονίσω, πως όσο αποφασισμένοι είμαστε να εργαστούμε για λύση, άλλο τόσο αποφασισμένοι είμαστε να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μέσα στα πλαίσια που καθορίζει βεβαίως το Διεθνές Δίκαιο.
Κύριοι Πρέσβεις,
Κυρίες και κύριοι,
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποδείξει την αλληλεγγύη με την οποία αντιμετωπίζει τις καταστάσεις κρίσεως που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή, λαμβάνοντας μέρος σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων οι οποίες εκτείνονται από την συμμετοχή σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης, μέχρι και την παροχή βοήθειας σε γειτονικά κράτη για την αντιμετώπιση φυσικών ή άλλων καταστροφών. Είμαι βέβαιος ότι με τη δική σας συνεργασία η Κύπρος μπορεί να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο το ρόλο της ως ο ασφαλέστερος κόμβος υποστήριξης ανθρωπιστικών και ειρηνευτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή.
Με αυτές τις λίγες σκέψεις επιτρέψτε μου να εκφράσω τις ευχαριστίες και τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές της άσκησης, στο προσωπικό που συμμετείχε από το εξωτερικό αλλά και από την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς επίσης και στους ξένους διπλωμάτες και παρατηρητές που βρίσκονται εδώ μαζί μας. Κλείνοντας να σας επαναλάβω την ισχυρή βούληση της Κυπριακής Δημοκρατίας για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων, καθώς και την ανάληψη κοινών δράσεων, με στόχο πάντα τη διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας των πολιτών μας, της περιφερειακής σταθερότητας και συνεργασίας.
Σας ευχαριστώ.