29/4/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στην έναρξη του συνεδρίου «ICC International Arbitrations»


Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω χαιρετισμό στο σημαντικό Συνέδριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου που διεξάγεται σήμερα, πάνω σε θέματα πολύ ενδιαφέροντα τόσο για τον εμποροβιομηχανικό και επιχειρηματικό κόσμο όσο και για τους νομικούς και άλλους επιστήμονες επαγγελματίες του τόπου μας.




Θερμά συγχαίρω την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) για τη διοργάνωση, σε συνεργασία με το Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας του ICC, του Συνεδρίου αυτού για δεύτερη φορά στην Κύπρο, με στόχο να αναδειχθεί η πολυεπίπεδη σημασία των εναλλακτικών τρόπων επίλυσης διαφορών, αλλά και να προβληθεί η δυνατότητα της Κύπρου να εξυπηρετήσει ως περιφερειακό Κέντρο Διεθνών Διαιτησιών στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.

Οι προσπάθειες αυτές έρχονται αρωγοί στις πολιτικές της παρούσας Κυβέρνησης, η οποία ενδιαφέρεται ζωηρά για την ανάπτυξη και ευρύτερη χρήση όλων των διαθέσιμων μηχανισμών εξώδικης επίλυσης διαφορών, με όλα τα πλεονεκτήματα που μπορούν εν δυνάμει να προσφέρουν στην εξυπηρέτηση του κοινού, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη του τόπου.

Η διεθνοποίηση των εμπορικών συναλλαγών προκαλεί συχνά διαφορές μεταξύ των συναλλασσομένων, που ενδέχεται να έχουν την έδρα τους σε διαφορετικά κράτη και να υπάγονται σε περισσότερες από μια έννομες τάξεις. Η πολυπλοκότητα των νομικών θεμάτων που μπορεί να αναφύονται σε τέτοιου είδους διαφορές, καθιστά συχνά αναπόφευκτη την προσφυγή σε μεθόδους επίλυσης διαφορών, οι οποίες ξεφεύγουν από τα παραδοσιακά πλαίσια της τακτικής δικαιοσύνης και εξυπηρετούν τις ανάγκες ταχύτητας και απλότητας που χαρακτηρίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η εξωδικαστική επίλυση των διαφορών αυτών αποτελεί μια παράλληλη προς την κρατική δικαιοσύνη δικαιοδοτική τάξη. Είναι στην πραγματικότητα μια μορφή νομικής αυτορρύθμισης που προσφέρει ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, δίνοντας στα εμπλεκόμενα μέρη την πρωτοβουλία στην όλη διαδικασία, μέχρι το τελικό αποτέλεσμα.

Ο θεσμός της διαιτησίας, και ιδιαίτερα η διεθνής εμπορική διαιτησία ως διακανονισμός διαφοράς που αναφύεται σε διασυνοριακή εμπορική ή επιχειρηματική δραστηριότητα, έχει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως είναι κυρίως η ευελιξία στους κανόνες της διαδικασίας, η προσαρμοστικότητα στον ιδιαίτερο χαρακτήρα της κάθε υπόθεσης και στις ειδικότερες ανάγκες και επιθυμίες των μερών, η ταχύτητα στη διεκπεραίωση της διαφοράς, καθώς και η εμπιστευτικότητα, χαρακτηριστικό που ενδιαφέρει και εξυπηρετεί ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις.

Οι διάφορες πτυχές του επιτυχημένου θεσμού θα αναπτυχθούν, αναλυθούν και συζητηθούν με την πολύτιμη συμβολή διακεκριμένων ειδικών στο συγκεκριμένο αντικείμενο από τον διεθνή χώρο και την Κύπρο.

Θερμά καλωσορίζω όλους τους συνέδρους και τους εκλεκτούς ομιλητές, και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Διεθνούς Δικαστηρίου Διαιτησίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ανταλλαγή εξειδικευμένων γνώσεων, εμπειριών και επιστημοσύνης έχει ωφελιμότητα σε πολλά επίπεδα.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι το αντικείμενο της εμπορικής διαιτησίας αφορά και αναφέρεται ουσιαστικά σε οικονομική δραστηριότητα, είναι φανερό ότι η πλήρης και λεπτομερής ενημέρωση παντός ενδιαφερομένου για τον θεσμό και τα πλεονεκτήματά του, και η ευρεία προσφυγή στη διαιτησία για επίλυση διαφορών σε κατάλληλες υποθέσεις, δεν αποβαίνει επωφελής μόνο για τα διάδικα μέρη, αλλά έχει θετικό αντίκτυπο και στην οικονομία γενικότερα, εφόσον προσφέρει ταχεία και δοκιμασμένη λύση σε τομείς όπου η οικονομική αλυσίδα παρουσιάζει πρόβλημα. Ταυτόχρονα, έχει και ευεργετική επίδραση στην τακτική δικαιοσύνη, την οποία αποφορτίζει από τεχνικά περίπλοκες υποθέσεις, που μπορούν καταλληλότερα να επιλυθούν έξω από τη δικαστική αίθουσα.

Είναι ίσως σκόπιμο να σημειωθεί ότι φορείς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα χρησιμοποιούν την ύπαρξη εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών, ως παράγοντα θετικής βαθμολόγησης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μιας χώρας, κάτι που δείχνει ότι ο τρόπος που επιλύουμε τις διαφορές μας δεν είναι μόνο κριτήριο νομικού ή γενικού πολιτισμού, αλλά και βασικός παράγοντας του επιχειρείν.

Αγαπητοί φίλοι,

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση σημειώνω το γεγονός ότι στους σκοπούς του Συνεδρίου περιλαμβάνεται η επιβεβαίωση της δυνατότητας της Κύπρου να αναδειχθεί ως περιφερειακό κέντρο διεθνών διαιτησιών για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.

Η στρατηγική θέση της Κύπρου, το ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον, το ψηλό μορφωτικό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού, το προηγμένο σύστημα τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών πληροφορικής, το ασφαλές νομικό σύστημα, είναι παράγοντες που καθιστούν τη χώρα μας ιδανική γέφυρα των εμπορικών δρόμων τριών ηπείρων, και ένα από τα σημαντικά περιφερειακά οικονομικά και επιχειρηματικά κέντρα τα οποία προσελκύουν ξένες επενδύσεις.

Στην ανάδειξη της Κύπρου ως περιφερειακού κέντρου διεθνών διαιτησιών συμβάλλει καθοριστικά και το γεγονός ότι διαθέτει το ειδικό νομικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή διεθνών εμπορικών διαιτησιών, και ψηλό επίπεδο εξειδικευμένων στο θέμα νομικών επαγγελματιών, μερικοί από τους οποίους έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους ως διαιτητές σε πολύ πολύπλοκες διαφορές.

Δεν έχω αμφιβολία ότι στα πλαίσια των εργασιών του Συνεδρίου, αλλά και επαφών με Κύπριους επαγγελματίες θα αναδειχθούν με πειστικότητα και στη λεπτομέρειά τους όλα τα προτερήματα που προσφέρονται για τη διεξαγωγή στην Κύπρο διεθνών εμπορικών διαιτησιών, και προσβλέπω στη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Επιτροπής Κύπρου και του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου για να ενθαρρυνθεί και να προωθηθεί η υλοποίηση της φιλόδοξης αυτής προοπτικής.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

----------------------