8/4/14

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας «e-Skills for Jobs 2014»

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
στην έναρξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας «e-Skills for Jobs 2014»


Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα να τεθεί κάτω από την αιγίδα μου η έναρξη της εβδομάδας ηλεκτρονικών δεξιοτήτων “e-Skills for Jobs 2014” και να χαιρετίσω τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των οργανισμών Digital Europe και European Schoolnet. Μια πρωτοβουλία που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την ανάγκη να αποκτήσουν ή και να βελτιώσουν τις ηλεκτρονικές δεξιότητές τους. 

Η χώρα μας διέρχεται μια από τις κρισιμότερες φάσεις της σύγχρονης οικονομικής ιστορίας της, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη ανατροπής της δυσχερούς κατάστασης και σε αυτό, βασικό ρόλο έχουν να διαδραματίσουν οι ηλεκτρονικές δεξιότητές μας. Όπως γνωρίζετε, οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν πλέον την αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια εξόδου της χώρας μας από την κρίση.

Στόχος μας δεν είναι να διορθώσουμε, απλώς, το παρελθόν αλλά να αντικρίσουμε δυναμικά το μέλλον με γνώμονα τις ανάγκες του αύριο. Και οι ανάγκες του αύριο είναι «ψηφιακές». Οι Τεχνολογίες των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών αποτελούν την κύρια κινητήρια δύναμη του κοινωνικοοικονομικού εκσυγχρονισμού. Η χρήση τους θα συμβάλει αποφασιστικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας, στην οικονομική ανάπτυξη, στην αύξηση την παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας, θα προωθήσει την καινοτομία και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Η επανάσταση της πληροφορικής έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε και επικοινωνούμε, σπουδάζουμε και εργαζόμαστε. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι Τεχνολογίες των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών αποτελούν τους πνεύμονες της νέας οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Ζούμε σε διασυνδεδεμένες κοινωνίες, όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι όλων των ηλικιών κάνουν χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στην καθημερινή τους ζωή και η ψηφιακή γνώση πλέον είναι αναγκαιότητα.

Για να μπορέσουμε να ενσωματωθούμε σ’ αυτόν τον πολλά υποσχόμενο ψηφιακό κόσμο, θα πρέπει να αποκτήσουμε και τις κατάλληλες ψηφιακές γνώσεις και δεξιότητες.

Η δημιουργία συνθηκών για μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ήταν το κύριο θέμα που μας απασχόλησε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2013, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σημασία που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει στον σημαντικό αυτό παράγοντα για την ανάπτυξη και την πρόοδο των ευρωπαϊκών κοινωνιών.  

Θα συμφωνήσω με τον Πρόεδρο Barroso, ο οποίος σε πρόσφατη ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέφερε ότι «οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες, οι τηλεπικοινωνίες, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και οι ηλεκτρονικές δεξιότητες, είναι οι οδηγοί της αυριανής ανάπτυξης και της παραγωγικότητας». Και ότι «δεδομένης της έκτασης της σημερινής ανεργίας των νέων,  είναι απαράδεκτο να υπάρχουν ένα εκατομμύριο περίπου κενές θέσεις εργασίας στον τομέα των Τεχνολογιών των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών για τα επόμενα χρόνια».  Παρά την κρίση, ο τομέας αυτός παρουσιάζει προοπτική και οι νέοι μας θα πρέπει να τον αγκαλιάσουν με περισσότερη διάθεση και με ζήλο.

Αν κοιτάξει κανείς τα δεδομένα, θα διαπιστώσει ότι η ψηφιακή εικόνα της Κύπρου παρουσιάζει πολλά περιθώρια βελτίωσης. Ως Κυβέρνηση, είμαστε αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουμε το μεγάλο ψηφιακό άλμα. Με σχέδιο και με έργα που ήδη υλοποιούνται βάζουμε την κυπριακή οικονομία και την κοινωνία σε μια νέα τροχιά.

H χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελεί τη βάση της υπό εξέλιξη μεταρρύθμισης του κράτους. Στοχεύουμε σε μια πιο αποτελεσματική δημόσια υπηρεσία με αυτοματοποίηση διαδικασιών, σε καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη με τη χρήση του διαδικτύου, σε αύξηση της παραγωγικότητας των δημοσίων υπαλλήλων με τη διάθεση των απαραίτητων εργαλείων για γρήγορη διεκπεραίωση της εργασίας τους και σε εξοικονομήσεις με την εφαρμογή μοντέρνων μεθόδων εργασίας.
 
Επιπρόσθετα, προωθούνται η ηλεκτρονική απονομή δικαιοσύνης, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής υγείας που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εγκατάσταση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος υγείας σε όλα τα νοσοκομεία και δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε ασθενή.
 
Προωθείται επίσης η ψηφιοποίηση και καλύτερη προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου με τη δημιουργία του “Ιδρύματος Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς”, καθώς και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης.
 
Οι Τεχνολογίες των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών είναι απαραίτητες σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας. Επομένως, η ανάπτυξη συνθηκών Κοινωνίας της Πληροφορίας παραπέμπει σε μια κοινωνία στην οποία η δημιουργία, η μετάδοση, η διάχυση και η αξιοποίηση της πληροφορίας αποτελεί σημαντική οικονομική, κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική δραστηριότητα. Στην εποχή μας, η κοινωνία της πληροφορίας και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση δεν αποτελούν απλώς ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα, αλλά μια συνολική παρέμβαση στην οικονομία, ένα μεταρρυθμιστικό εργαλείο που σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε και θα υλοποιήσουμε θα μπορέσει να δώσει μια νέα ώθηση στη χώρα μας.
 
Συνεχίζουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο με τη βεβαιότητα ότι στα επόμενα χρόνια θα σημειώσουμε ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο. Και σε αυτή την προσπάθεια, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών διαδραματίζει ένα καθοριστικό ρόλο.

Με τη βεβαιότητα ότι η εκστρατεία που αναλαμβάνετε στα πλαίσια της Εβδομάδας Ψηφιακών Δεξιοτήτων θα τύχει μεγάλης επιτυχίας, σας εύχομαι καλή πρόοδο και μεγαλύτερες κατακτήσεις για το καλό του τόπου μας και της κυπριακής κοινωνίας.

____________