4/4/14

Συμμετοχή της Υπάτης Αρμοστείας της Δημοκρατίας στην Καμπέρα στις εκδηλώσεις του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας



Συμμετοχή της Υπάτης Αρμοστείας της Δημοκρατίας στην Καμπέρα
στις εκδηλώσεις του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας


Η Κύπρος ήταν παρούσα και φέτος στις εκδηλώσεις του Διεθνούς Οργανισμού Γαλλοφωνίας που πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα της Αυστραλίας Καμπέρα.

Συγκεκριμένα, στις 25 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η κύρια πανηγυρική εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Γαλλοφωνίας στο δίγλωσσο άγγλο-γαλλικό σχολείο της Καμπέρας, Telopea Park School / Lycée Franco-Australien. Η εκδήλωση περιλάμβανε παρέλαση των σημαιών των κρατών μελών της Γαλλοφωνίας από παιδιά του σχολείου, μουσικές παρουσιάσεις, προβολή σε μεγάλη οθόνη παρουσίασης διαφανειών για κάθε κράτος μέλος της Γαλλοφωνίας, ερμηνεία του ύμνου της Γαλλοφωνίας και άλλων τραγουδιών από τη χορωδία του σχολείου, καθώς και ομιλίες από εκπροσώπους των χωρών της Γαλλοφωνίας στην Αυστραλία.

Τον επίσημο χαιρετισμό εκ μέρους των διπλωματικών αποστολών των κρατών μελών της Γαλλοφωνίας στην Αυστραλία απηύθυνε ο Πρέσβης του Μαρόκου κ. Mohamed MAEL-AININ, ενώ η επίτιμη ομιλητής ήταν η ελληνικής καταγωγής Ομοσπονδιακή Βουλευτής του Εργατικού Κόμματος της Αυστραλίας κα Μαρία Βαμβακινού, συμπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας για την Πολυπολιτισμικότητα. 

Η εκδήλωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και σ’ αυτήν παρευρέθηκαν αριθμός αρχηγών διπλωματικών αποστολών με έδρα την Καμπέρα, μέλη του διπλωματικού σώματος, εκπρόσωποι του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και της τοπικής Κυβέρνησης, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών και Φορέων και Οργανισμών με έδρα την Καμπέρα, άλλοι επίτιμοι προσκεκλημένοι, καθώς και πλήθος κόσμου και μαθητών.

Επίσης στις 29 Μαρτίου, η Υπάτη Αρμοστεία συμμετείχε με κυπριακό σταντ σε ανοικτή εκδήλωση προς το κοινό που πραγματοποιήθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Καμπέρας. Στο κυπριακό σταντ προσφέρονταν τουριστικό, πολιτιστικό και ενημερωτικό υλικό για την Κύπρο, καθώς και παραδοσιακά εδέσματα. Η κυπριακή συμμετοχή στέφθηκε με επιτυχία και απέσπασε πολύ θετικά σχόλια.
Η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε στο Διεθνή Οργανισμό Γαλλοφωνίας το 2006. Σήμερα, ο Οργανισμός αριθμεί 57 μόνιμα μέλη και 20 παρατηρητές και αποσκοπεί στην προώθηση της γαλλικής γλώσσας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παγκόσμιων αξιών και αρχών.

________________

4 Απριλίου 2014