4/4/14

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης συμμετείχε στις εργασίες της 29ης Περιφερειακής Ευρωπαϊκής Διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων, FAO



Ο Υπουργός Γεωργίας,  Φυσικών  Πόρων και Περιβάλλοντος  κ. Νίκος Κουγιάλης συμμετείχε στις εργασίες της 29ης Περιφερειακής Ευρωπαϊκής Διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων, FAO

Μπορούμε να μετατρέψουμε την παγκόσμια οικονομική κρίση σε μία ευκαιρία καταπολέμησης της σπατάλης τροφίμων ανά την υφήλιο, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, σήμερα, σε επίπεδο Υπουργών στο πλαίσιο των εργασιών της 29ης Περιφερειακής Ευρωπαϊκής Διάσκεψης του Οργανισμού FAO, στο Βουκουρέστι. Η σπατάλη τροφίμων είναι πρόκληση και ευκαιρία, καθώς η υφιστάμενη αλυσίδα παραγωγής τροφίμων λαμβάνει, σήμερα, παγκόσμιες διαστάσεις.
Ο κ. Κουγιάλης, στην παρέμβασή του,είπε ότι η σπατάλη τροφίμων έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις σήμερα που αποτελεί  πρόβλημα παγκόσμιας κλίμακας, το οποίο επηρεάζει όλους τους κρίκους της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, από τους αγρούς έως το τραπέζι του καταναλωτή, σημειώνοντας ότι ένα δις άνθρωποι στον κόσμο υποσιτίζονται, ενώ, παράλληλα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων, υπολογίζεται ότι 1,3 δις τόνοι τροφίμων ανά έτος χάνεται ή πετιέται παγκοσμίως, ποσότητα που είναι τέσσερις φορές περισσότερη από όση χρειάζεται για να απαληφθεί ο υποσιτισμός. Επεσήμανε δε ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από τα τρόφιμα που χάνονται, αναμένεται να αυξηθούν κατά 40% στην ΕΕ μέχρι το 2020, καθώς αυξάνεται ο πληθυσμός και το διαθέσιμο εισόδημα, χωρίς να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πολιτική.
Για αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής, ο κ. Κουγιάλης πρότεινε την επικέντρωση σε δύο τομείς: στην πρόληψη και πιο λογική χρήση των υπολειμμάτων των τροφίμων, προωθώντας τις κατάλληλες δράσεις και πιο συγκεκριμένα:
1.    Βελτίωση των τεχνικών συγκομιδής, της εκπαίδευσης των αγροτών, των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και ψύξης, της βιομηχανικής διατήρησης προϊόντων, καθώς και της επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων Φορέων.
2.    Προώθηση της τοπικής παραγωγής
3.    Ενεργοποίηση αγροτικών προγραμμάτων         
4.    Ενίσχυση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
5.    Παροχή υποστήριξης και κινήτρων προς τις Κυβερνήσεις και τους διαφόρους Φορείς για επανεξέταση των πολιτικών και ενεργειών προς αυτές τις κατευθύνσεις.
Στο περιθώριο των εργασιών της Διάσκεψης, ο κ. Κουγιάλης είχε συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας κ.Victor-Viorel Ponta, τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας κ. Daniel Constantin, καθώς και με τον Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ κ. Dacian Cioloş. Επίσης, είχε διμερή συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή της FAO κ. José Graziano da Silva.


---------------------------------------