25/4/14

Δήλωση του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή σε σχέση με δημοσιεύματα στον Τύπο για το ΓεΣΥ

Δήλωση του Υπουργού Υγείας κ. Φίλιππου Πατσαλή
σε σχέση με δημοσιεύματα στον Τύπο για το ΓεΣΥ


Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο μέσω των οποίων επιχειρείται σχολιασμός πρόσφατων δηλώσεων μου αναφορικά με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) και ειδικότερα την τοποθέτηση μου ως προς το ενδεχόμενο το ΓεΣΥ να εφαρμοστεί στη βάση ενός μεικτού συστήματος, υπογραμμίζω τα ακόλουθα για διασαφήνιση και διευκρίνιση:

Η εφαρμογή ενός Γενικού Συστήματος Υγείας θα διασφαλίζει καθολικά, για όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, θα προσφέρει τη δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως να επιλέγουν ποιο ιατρό ή νοσηλευτήριο ή παροχέα υγείας επιθυμούν, και θα είναι κοινωνικά δίκαιο ως προς την κατανομή του κόστους περίθαλψης.

Υπάρχουν πολλά ακόμη κενά και εκκρεμούντα θέματα που πρέπει να καλυφθούν μέχρι την ανάπτυξη και υλοποίηση του ΓεΣΥ. Εκκρεμούν κανονισμοί, νομοσχέδια, διατάγματα, η μεταρρύθμιση της διοίκησης του Υπουργείου Υγείας, η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, οι κοστολογήσεις υπηρεσιών υγείας, τί είναι πιο ωφέλιμο να συμπεριληφθεί στην πρώτη φάση του ΓεΣΥ έτσι ώστε το ΓεΣΥ να είναι εφικτό, η μηχανογράφηση του συστήματος και πολλά άλλα. Οφείλουμε να είμαστε σοβαροί, προσεκτικοί, υπεύθυνοι και πολύ μελετημένοι ως προς τις αποφάσεις μας. Το Υπουργείο Υγείας μελετά επισταμένα όλα τα πιο πάνω ούτως ώστε να έχουμε ένα ΓεΣΥ που να είναι το πλέον ωφέλιμο για τον πολίτη, να παρέχει, επαναλαμβάνω, καθολική κάλυψη σε όλους τους πολίτες, να προσφέρει την επιλογή στον ασθενή να επισκεφτεί όποιο ιατρό επιθυμεί, να είναι κοινωνικά δίκαιο και να είναι οικονομικά βιώσιμο.

Για την επίτευξη των πιο πάνω απαραίτητων για εμάς στόχων, οφείλουμε να μελετήσουμε όλα ανεξαιρέτως τα ενδεχόμενα, όλες ανεξαιρέτως τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας, ώστε το ΓεΣΥ που θα εφαρμοστεί να μπορεί να δώσει πρόσθετα πλεονεκτήματα προς τον Κύπριο πολίτη. Κατ’ επέκταση και ως προς το θέμα της πιθανής εμπλοκής ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών ή το μεικτό σύστημα όπως αναφέρεται, αυτό το οποίο έχω δηλώσει και το οποίο επαναλαμβάνω, είναι πως στο παρόν στάδιο, μελετάμε όλα ανεξαιρέτως τα μοντέλα για το πώς ακριβώς θα είναι το ΓεΣΥ. Έχουμε υποχρέωση να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα ώστε να είμαστε υπεύθυνα σε θέση να επιλέξουμε αυτό το οποίο θα είναι το καλύτερο δυνατό για τον Κύπριο πολίτη.

Συνεπώς, η πιθανή εμπλοκή και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών είτε από την αρχή είτε σε κατοπινό στάδιο, είναι ένα από τα μοντέλα που έχουμε καθήκον και υποχρέωση να μελετήσουμε, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό θα είναι το τελικό μοντέλο το οποίο θα επιλεγεί να ακολουθηθεί. Το Υπουργείο Υγείας μελετά με σοβαρότητα, βάζοντας πάνω από όλα το συμφέρον των πολιτών. Στο σημείο αυτό κρίνω χρήσιμο να τονίσω πως καμιά επαφή με ασφαλιστικές εταιρείες δεν έχει γίνει και καμιά απόφαση έχει ληφθεί. Και γι’ αυτό είναι ενήμερος και ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας.

Αναμένω και είμαι έτοιμος για κάθε δημιουργική κριτική και προτάσεις, πάνω στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθεί το Υπουργείο Υγείας, για την εφαρμογή του γενικού συστήματος υγείας.

_______________