29/4/14

Απάντηση στον Εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΣΥ, κύριο Πρόδρομο Προδρόμου



Απάντηση στον Εκπρόσωπο Τύπου του ΔΗΣΥ, κύριο Πρόδρομο Προδρόμου σχετικά με τη δήλωση μου, σχετικά με την αναφορά του κύριου Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, σε συνέντευξη του στον «Φιλελεύθερο», για το θέμα της υπογραφής του μνημονίου


Προσφιλής μέθοδος των εκπροσώπων του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι από τη μια η παρασιώπηση και από την άλλη η στρέβλωση της αλήθειας.

Αυτό κάνει στη χθεσινή ανακοίνωση – απάντηση του στα σχόλια μου για τη δήλωση Γιούνγκερ, που σχετίζονται με τη θέση του ότι δήθεν καθυστερήσαμε να υπογράψουμε το μνημόνιο και γι’ αυτό βρέθηκε ο κ. Αναστασιάδης στη δυσμενή θέση να υπογράψει μετά την εκλογή του.

Κατ’ αρχήν, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, παρασιωπά το γεγονός ότι έχω χαρακτηρίσει τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ ως προσωπικό μου φίλο και διαχρονικό φίλο της Κύπρου, άρα δεν αγνοώ το γεγονός ότι ο κύριος Γιούνγκερ υποστηρίζει διαχρονικά την υπόθεσή μας. Εξήρα πάρα πολλές φορές στη διάρκεια της θητείας μου τη στάση αυτή του κυρίου Γιούνγκερ.

Αυτό, όμως, δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, για λόγους που ο ίδιος γνωρίζει και που εμείς θεωρούμε στοχεύει να εξυπηρετήσει δικές του, καθώς και του ΔΗΣΥ προεκλογικές σκοπιμότητες, προέβη σε αυτή τη δήλωση.

Θα απαντήσω στους ισχυρισμούς του ίδιου και του Εκπροσώπου Τύπου του ΔΗΣΥ, με τα λόγια του Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, στις 21 Ιανουαρίου του 2013, πριν δηλαδή από τις προεδρικές εκλογές. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Eurogroup, ανακοίνωσε ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, «αφού έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου είναι καλυμμένες (….) θεώρησαν ότι η στόχευση της συμφωνίας επί ενός προγράμματος μετά τις επερχόμενες εκλογές στην Κύπρο, θα εξυπηρετούσε καλύτερα την εθνική ιδιοκτησία. Ω εκ τούτου αναμένουμε ότι η τελική συμφωνία επί ενός προγράμματος μπορεί να επιτευχθεί τον Μάρτιο».

Τα πράγματα μιλούν από μόνα τους. Δεν χρειάζονται άλλα σχόλια. Είναι σαφές ότι το Eurogroup, με επικεφαλής τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, ανέμεναν την εκλογή Αναστασιάδη για να υπογράψει το μνημόνιο, το οποίο όπως όλοι διαπιστώνουμε, είναι καταστροφικό.

Δημήτρης Χριστόφιας
Τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
29 Απριλίου 2014