8/4/14

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΡΑΕΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΑΗΚ



Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, επιθυμεί να ξεκαθαρίσει τα ακόλουθα:


Σύμφωνα με τους Περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμους του 2003-2012 και τους απορρέοντες από το Νόμο Κανονισμούς, η ΡΑΕΚ έχει καθήκον μεταξύ άλλων, να προστατεύει τα συμφέροντα των καταναλωτών, να προάγει την ανάπτυξη μιας οικονομικά βιώσιμης και αποδοτικής αγοράς ηλεκτρισμού, να εξασφαλίζει την ασφάλεια, συνέχεια, ποιότητα και αξιοπιστία της παροχής ηλεκτρισμού και να ρυθμίζει και εγκρίνει όλες τις διατιμήσεις προς όλους τους καταναλωτές. Όλες οι διατιμήσεις και χρεώσεις που προνοούνται από τον Νόμο πρέπει να αντικατοπτρίζουν τα έξοδα παροχής των υπηρεσιών αυτών.
Η ΑΗΚ, αποτελεί επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας η οποία ασκεί τις δραστηριότητες της παραγωγής, μεταφοράς, διανομής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, και υπόκειται στον εποπτικό και ρυθμιστικό ρόλο της ΡΑΕΚ σύμφωνα με τα καθήκοντα και τις εξουσίες της που απορρέουν από το Νόμο. Η ΡΑΕΚ ρυθμίζει όλες τις διατιμήσεις της ΑΗΚ, ως την ουσιαστικά μοναδική εταιρεία που ασκεί τις πιο πάνω δραστηριότητες.

Η ΡΑΕΚ, έλαβε την Απόφαση της για 8% μόνιμη μείωση στις βασικές διατιμήσεις της ΑΗΚ, μετά από μελέτη που έγινε σε συνεργασία με εξωτερικούς συμβούλους της, στην οποία διαφάνηκε ότι για το έτος 2012 η μέση απόδοση κεφαλαίου για την ΑΗΚ ήταν σύμφωνη με την απόδοση που προνοείται στους σχετικούς κανονισμούς, και συνεπώς η επικερδότητα της ΑΗΚ ήταν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Η ΡΑΕΚ παρακολουθούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2013 τα αποτελέσματα της ΑΗΚ, και έκρινε ότι το αναμενόμενο κέρδος εργασιών της ΑΗΚ για το 2013, μετά την αφαίρεση της μείωσης των εσόδων λόγω των αποφάσεων της ΡΑΕΚ για την έκτακτη προσωρινή μείωση, υπολογιζόταν στα ίδια επίπεδα με τα αποτελέσματα του 2012 και θα υπερέβαινε τα €100εκ. Επομένως, η ΡΑΕΚ εκτίμησε ότι η απόδοση επί του απασχολούμενου κεφαλαίου για ολόκληρο το έτος 2013 θα είναι σε παρόμοια επίπεδα με το 2012 που κρίνεται ικανοποιητική. Η μείωση στις βασικές διατιμήσεις της ΑΗΚ έχει επίσης στόχο τη μετακύλιση στους καταναλωτές των εξοικονομήσεων που αναμένονται να προκύψουν από την πρόωρη αφυπηρέτηση υπαλλήλων της ΑΗΚ και από τον εξορθολογισμό των επιδομάτων του προσωπικού.

Η ΡΑΕΚ επιθυμεί να υποδείξει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι η ΑΗΚ δεν μπορεί μόνη της να καθορίζει τις διατιμήσεις της χωρίς την έγκριση της ΡΑΕΚ, ούτε επιτρέπεται από το Νόμο η Κυβέρνηση να εφαρμόζει κοινωνική πολιτική μέσω των γενικών διατιμήσεων ηλεκτρισμού, κάτι που εισηγείται το ΔΣ της ΑΗΚ.

Η ΡΑΕΚ υποδεικνύει επίσης, ότι η αύξηση της αξίας του Οργανισμού δεν διασφαλίζεται με την αύξηση στις διατιμήσεις, αλλά με την αυστηρή εφαρμογή του Εξορθολογισμού της Οργανικής Δομής, το διαφανή διαχωρισμό των λογαριασμών και των δραστηριοτήτων, τις εξοικονομήσεις και την αύξηση της παραγωγικότητας όπως προνοείται σε μια σειρά αποφάσεων της ΡΑΕΚ που καλείται να εφαρμόσει η ΑΗΚ. Δυστυχώς έχει παρατηρηθεί καθυστέρηση της ΑΗΚ στην εφαρμογή των αποφάσεων ιδιαίτερα για εξορθολογισμό της λειτουργίας του Οργανισμού, που θα επέφερε και σημαντική μείωση στο κόστος και συνεπώς και στις διατιμήσεις.

Η παρέμβαση αυτή κρίνεται αναγκαία, για να ανασκευαστούν αστήρικτοι ισχυρισμοί που έγιναν σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού και είδαν το φως της δημοσιότητας, χωρίς η ΡΑΕΚ να είναι παρούσα στη συνάντηση. Σημειώνεται τέλος ότι η ΡΑΕΚ δεν προτίθεται να επανέλθει δημόσια για ένα θέμα που ευρίσκεται ήδη ενώπιον του δικαστηρίου μετά από προσφυγή της ΑΗΚ.


Λευκωσία 8 Απριλίου 2014