30/4/14

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικος προήδρευσε σύσκεψης για τη διαχείριση των αποβλήτων


Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών, ευρείας σύσκεψης με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκο Κουγιάλη και με τη συμμετοχή αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων και των δύο Υπουργείων, για το θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων.


Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Εσωτερικών έκανε την ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Ανεξάρτητα από το τι γράφουν σήμερα οι εφημερίδες περί εμφυλίου πολέμου μεταξύ Υπουργών - αυτά είναι υπερβολές, είναι ψεύδη – και μπορείτε να τα χαρακτηρίσετε (τα δημοσιεύματα) όπως θέλετε, να πω ότι εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας και να ενεργούμε επί της ουσίας των προβλημάτων. Ως γνωστό, προχθές, ανοίχτηκαν οι προσφορές για τη δημιουργία νέου εργοστασίου επεξεργασίας σκυβάλων για τη Λεμεσό. Είχαμε εννέα προσφοροδότες, κάτι που υποδεικνύει και το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρξε. Φαίνεται ότι ο πιο φθηνός από τους προσφοροδότες μπορεί να χρεώνει τον Κύπριο φορολογούμενο γύρω στα δεκαεννέα ευρώ τον τόνο. Να πω ότι σήμερα, οι τρέχουσες τιμές χρέωσης για το εργοστάσιο στην Κόσιη, που είναι ανάλογο εργοστάσιο, είναι σχεδόν 75 ευρώ τον τόνο. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ του τι θα χρεώνεται ο φορολογούμενος με το νέο εργοστάσιο (της Λεμεσού) από το τι χρεώνει το παλιό εργοστάσιο (της Κόσιη). Αυτό αναδεικνύει και το μέγεθος του σκανδάλου σε σχέση με το εργοστάσιο στην Κόσιη και, από την άλλη, αναδεικνύει την ορθότητα της απόφασης για ανοικτές διαδικασίες, στις οποίες μπορούσαν να συμμετάσχουν περισσότεροι προσφοροδότες, χωρίς να αποκλειστεί κανένας.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει στα πλαίσια αυτού του διαγωνισμού, δεν αλλάζει το παραμικρό.

Σήμερα, είχαμε μια σύσκεψη στην παρουσία και ξένου ενδιαφερόμενου επενδυτή, αναφορικά με την αξιοποίηση των υφιστάμενων χωματερών, δηλαδή του Κοτσιάτη και του Βατί. Υπάρχει ενδιαφέρον αποκατάστασης των χωματερών. Η Κυβέρνηση, αμέσως, θα προχωρήσει σε προκήρυξη διαγωνισμού, έτσι ώστε, το συντομότερο, να μπορούμε να έχουμε εταιρεία η οποία να μπορεί να αξιοποιήσει και τον Κοτσιάτη και το Βατί. Ευελπιστούμε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία, πρωτίστως, θα είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων που θέτει η ΕΕ για αποκατάσταση των χωματερών και, άρα, αποφεύγεται το ενδεχόμενο επιβολής προστίμου εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, φιλοδοξούμε ότι μπορούμε να έχουμε και εισοδήματα από αυτήν την υπόθεση. Διότι, σήμερα, τα σκουπίδια έχουν αξία και μπορεί, με σωστή διαχείριση, να έχουμε και όφελος το οποίο, βεβαίως, θα καταλήγει πάντοτε στον Κύπριο φορολογούμενο».

Από πλευράς του, ο Υπουργός Γεωργίας δήλωσε τα ακόλουθα:

«Και εγώ με τη σειρά μου να διαψεύσω τα όποια δημοσιεύματα παρουσιάστηκαν σήμερα στον Τύπο για διαμάχη μεταξύ των δύο Υπουργών. Τουναντίον, από την ημέρα που έχουμε αναλάβει ως Κυβέρνηση υπάρχει μια άψογη συνεργασία μεταξύ εμένα και του κ. Χάσικου αλλά και των Υπουργείων μας. Σήμερα, ως συναρμόδια Υπουργεία για τον καταρτισμό στρατηγικής για τη διαχείριση των αποβλήτων, τύχαμε ενημέρωσης για μια πρόταση από ένα επενδυτή για αξιοποίηση των χωματερών. Και οι δύο πιστεύουμε ότι το Κράτος μπορεί να έχει όφελος από αυτήν την αξιοποίηση των χωματερών και εξετάζουμε κάθε περίπτωση και κάθε επένδυση που μπορεί να αποφέρει έσοδα στο Κράτος και κατ’ επέκταση στον Κύπριο πολίτη».

-------------------