29/4/14

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σ. Χάσικος προήδρευσε σύσκεψης με τον Δήμο Λεμεσού για τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία






Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προήδρευσε σήμερα, στο Υπουργείο Εσωτερικών, σύσκεψης με τον Δήμαρχο Λεμεσού κ. Ανδρέα Χρίστου και αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, με θέμα τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία της Προγραμματικής Περιόδου 2014 – 2020.



Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Είχαμε τη ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Δήμαρχο και τους εκπροσώπους των Δημοτικών Ομάδων της Λεμεσού, το θέμα της διαχείρισης/κατανομής των κονδυλίων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ. Είναι μια μακρά διαδικασία, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Οπότε, (όλοι) οι Δήμαρχοι νιώθουν την ανάγκη να θέσουν ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών τις ανάγκες τους σε έργα ή άλλες υποδομές που θέλουν. Θα αξιολογήσουμε τις ανάγκες όλων των Δήμων αλλά και των Κοινοτήτων, έτσι ώστε να έχουμε ευτυχή κατάληξη, με την έννοια η κατανομή (των κονδυλίων) να γίνει στα πλαίσια των κριτηρίων που θέτει η ίδια η ΕΕ αλλά και των αναγκών/προτεραιοτήτων που έχουν οι Δήμοι και οι Κοινότητες».

Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση για το ύψος αυτών των κονδυλίων, ο κ. Χάσικος είπε: «Ακόμα δεν έχουμε ακριβή στοιχεία για το τι και πόσα θα πάρει ο καθένας. Δεν έχουμε μπει ακόμα, εξειδικευμένα, στη συζήτηση των έργων. Θα καταλήξουμε (σε αποφάσεις) μέσα από τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ακολούθως και απαντώντας σε άλλη ερώτηση σε ποια έργα δίνει η Κυβέρνηση προτεραιότητα για χρηματοδότηση, ο κ. Υπουργός είπε: «Διανύουμε μια περίοδο βαθύτατης οικονομικής κρίσης και αυτό μας αναγκάζει να βλέπουμε  προς την κατεύθυνση των έργων που εμπεριέχουν το στοιχείο της ανταπόδοσης. Δηλαδή, έργα διακοσμητικού ή καλλωπιστικού χαρακτήρα, αυτή την περίοδο δεν μπορεί να έχουν προτεραιότητα. Θα προωθήσουμε έργα που συνάδουν με το ζητούμενο της επανεκκίνησης της οικονομίας και της ανάπτυξης και μπορούν να δημιουργήσουν και θέσεις εργασίας».

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λεμεσού δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Η Λεμεσός έχει τη δυνατότητα και τις προοπτικές, με την αναπτυξιακή πορεία που έχει πάρει, να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο οποιαδήποτε κονδύλια επενδυθούν σε έργα που σχετίζονται και υπάγονται σε χρηματοδοτήσεις από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία. Η πόλη της Λεμεσού διαθέτει αυτή τη στιγμή μια αντιπροσωπευτική μορφή ανάπτυξης, που είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι διεθνείς επιχειρήσεις, η εκπαίδευση, η βιομηχανία. Και η Λεμεσός απέδειξε ότι μπορεί να αξιοποιεί, να απορροφά, να επενδύει και να έχει άμεσα αποτελέσματα από τα έργα που έχουν ήδη γίνει την προηγούμενη περίοδο. Και υπάρχουν όλα τα εχέγγυα, οποιαδήποτε χρήματα επενδυθούν να αξιοποιηθούν με τον πιο παραγωγικό τρόπο, στη γραμμή που ανέφερε ο κ. Υπουργός και με την οποία συμφωνούμε απόλυτα: Αναζωογόνηση της οικονομίας, νέες θέσεις εργασίας, νέες αναπτυξιακές δυνατότητες».

Στη συνέχεια και απαντώντας σε ερώτηση τι είδους έργα ενδιαφέρουν περισσότερο τη Λεμεσό, ο κ. Χρίστου είπε: «Μας ενδιαφέρει η αξιοποίηση των περιοχών που βρίσκονται μεταξύ του παλαιού και νέου λιμανιού, και της θαλάσσιας ζώνης και των περιοχών που εφάπτονται και οι οποίες είναι από τις λιγότερο ανεπτυγμένες της Λεμεσού. Μας ενδιαφέρουν, επίσης, τα θέματα της ανακύκλωσης και αξιοποίησης των σκυβάλων, της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων, της παραγωγής ηλιακής ενέργειας από ποικίλες μορφής τεχνολογίας που υπάρχουν, με χρηματοδοτήσεις, όπου μπορούν να γίνουν μεικτές επιχειρήσεις».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η Κύπρος απορροφά τα κονδύλια των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων, ο κ. Χάσικος απάντησε καταφατικά ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια φάνηκε και στο παρελθόν ότι απορροφούνται και ότι «δεν μπορεί να πει κάποιος ότι (στην περίπτωση της Κύπρου) τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν αξιοποιούνται».
-------------------