4/4/14

Αντιγόνη Παπαδοπούλου: «Κάθε μέρα που περνά, η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη»


Υποδείξεις προς τον Πρέσβη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Σελίμ Γιενέλ, στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής συνεδρίας για την 74η Συνάντηση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας

Τεκμηριωμένη κριτική εναντίον της Άγκυρας άσκησε η Ευρωβουλευτής (ΔΗΚΟ, Σ&Δ), Αντιγόνη Παπαδοπούλου, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, στο πλαίσιο της εκλογικής διαδικασίας στη χώρα. Απευθυνόμενη στον Πρέσβη και επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στην Ε.Ε. Σελίμ Γιενέλ, ανέφερε ότι οι δικαιολογίες για τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης ψήφων καθώς επίσης και το κλείσιμο του twitter, είναι γελοίες. Υποτιμούν τη νοημοσύνη κάθε κριτικά σκεπτόμενου πολίτη που παρακολουθεί τις εξελίξεις και διαπιστώνει πως «Κάθε μέρα που περνά, η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Παπαδοπούλου, συμπληρώνοντας πως « οι εκλογές τέλειωσαν αλλά τα πνεύματα παραμένουν οξυμμένα λόγω περιστατικών εκλογικής νοθείας, προσφυγές και αιτήματα για επανακαταμέτρηση, συγκρούσεις με την αστυνομία και κυβερνητικές απειλές εναντίον όσων ασκούν κριτική στον αυταρχισμό Έρντογάν».

Οι τοποθετήσεις της Ευρωβουλευτή έγιναν στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής συνεδρίας για την 74η Συνάντηση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, στις Βρυξέλλες. Σε ότι αφορά το Κυπριακό, η κα Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στην επιθετική «διπλωματική» εκστρατεία που αναπτύσσει ο Οζντίλ Ναμί, αυτοπροβαλλόμενος ως υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους, μιας παράνομης οντότητας που δεν αναγνωρίζεται από πουθενά. Η κα Παπαδοπούλου έθεσε ευθέως το ερώτημα, χωρίς να πάρει ξεκάθαρη απάντηση, αν προτίθεται η Τουρκία να επιτρέψει την επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους κατοίκους της περιοχής, ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και σύμφωνα με το ψήφισμα 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς περαιτέρω ανταλλάγματα. Σχολιάζοντας παράλληλα την τοποθέτηση του τούρκου αξιωματούχου ότι δημιουργούνται ελπίδες για λύση του Κυπριακού, διερωτήθηκε ποιος θα κινήσει την διαδικασία, το «θύμα» της τουρκικής εισβολής ή ο «θύτης» που είναι η Άγκυρα και που διαχρονικά παρέμεινε αδιάλλακτη.
Αναφορικά με το θέμα των υδρογονανθράκων, η κα Παπαδοπούλου επέκρινε έντονα την Τουρκία, η οποία όπως είπε, οικειοποιείται το φυσικό αέριο της Κύπρου, κοκορευόμενη ότι ο αγωγός φυσικού αερίου θα αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική της σημασία αφού η ίδια θα ελέγχει «το άνοιγμα ή το κλείσιμο της στρόφιγγας».

Στην απάντησή του ο Σελίμ Γιενέλ υποστήριξε πως «οι Ελληνοκύπριοι και ο κ. Αναστασιάδης έχουν αντιληφθεί πως δεν μπορούν να βασίζονται πλέον στην πολιτική του ‘καρότου και του μαστιγίου’ κατά της Τουρκίας από πλευράς ΕΕ και αφού είδαν πως δεν λειτουργεί πια ο μηχανισμός κινήτρων και αντικινήτρων, θα επιδιώξουν τη λύση γιατί η οικονομική κατάσταση τους έχει επηρεάσει». Τόνισε επίσης πως « το φυσικό αέριο θα βοηθήσει την ΕΕ να βρει μία εναλλακτική πηγή μέσω Τουρκίας».


Γραφείο Τύπου Ευρωβουλευτή
04/04/2014