8/4/14

Αναφορά της βουλευτή Σ. Κυριακίδου για το φαινόμενο της εμπορίας προσώπων στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ

Αναφορά της βουλευτή Σ. Κυριακίδου για το φαινόμενο
της εμπορίας προσώπων στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ


H βουλευτής κα Στέλλα Κυριακίδου υποστήριξε ότι η εμπορία προσώπων συνιστά σοβαρή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μιλώντας εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για το θέμα της πορνείας, της εμπορίας προσώπων και των σύγχρονων μορφών δουλείας στην Ευρώπη ενώπιον της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που πραγματοποιείται στο Στρασβούργο στις 7-11 Απριλίου 2014. Ταυτόχρονα, σημείωσε, αποτελεί σήμερα βιομηχανία πολλών εκατομμυρίων, η οποία περιλαμβάνει την καταναγκαστική εργασία που επιβάλλεται από εγκληματικές συμμορίες, την αφαίρεση οργάνων, καθώς και άλλες μορφές εγκληματικότητας.

Αναφερόμενη στην εμπορία προσώπων για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην Ευρώπη, η κα Κυριακίδου υπογράμμισε ότι αυτή αποτελεί την πιο διαδεδομένη μορφή του φαινομένου και επισήμανε πως παρά τις ομολογουμένως συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλλονται για καταπολέμησή του, η έλλειψη ομοφωνίας ως προς τη νομική προσέγγιση του θέματος καθίσταται τροχοπέδη.

Όσον αφορά στη συσχέτιση των θεμάτων της πορνείας και της εμπορίας προσώπων για σκοπούς σεξουαλικής εκμετάλλευσης, η Κύπρια βουλευτής τόνισε τη σημασία της κοινής παραδοχής ότι η πορνεία αποτελεί μια μορφή βίας κατά των γυναικών και ότι πρέπει να προσεγγίζεται ως παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρόσθεσε δε ότι, παρόλο που σε ορισμένες χώρες, οι οποίες μπορεί να είναι σεξουαλικά πιο απελευθερωμένες από άλλες, η πορνεία δεν φέρει τόσο βαρύ κοινωνικό στίγμα και ως εκ τούτου οι γυναίκες συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες κατ’ επιλογή, στις περισσότερες περιπτώσεις η πορνεία και η σωματεμπορία είναι αποτέλεσμα της φτώχειας, της εκμετάλλευσης, της κακοποίησης, της ανισότητας των φύλων και των ανεπαρκών, αν όχι ανύπαρκτων δημόσιων πολιτικών.
Η Κύπρια βουλευτής αναφέρθηκε επίσης στην αυξανόμενη συναίνεση σε σχέση με την ποινικοποίηση της ζήτησης σεξουαλικών υπηρεσιών, η οποία φαίνεται, όπως είπε, να αποτελεί το καλύτερο μέσο περιορισμού της πορνείας και εξάλειψης της εμπορίας προσώπων, καταγράφοντας θεαματικές μειώσεις στις σχετικές στατιστικές, ιδιαίτερα στις σκανδιναβικές χώρες. Εντούτοις, επισήμανε, δεν καταγράφεται η ίδια εικόνα σε χώρες όπου το νομικό πλαίσιο παραμένει ελαστικό για τους παραβάτες.

Υπό την ιδιότητά της και ως Γενική Εισηγήτρια της ΚΣΣΕ για τα Παιδιά, η κα Κυριακίδου έδωσε έμφαση στην ανάγκη να καταστεί προτεραιότητα η επανεξέταση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες απειλές και προκλήσεις που προκύπτουν, κυρίως από τη χρήση του διαδικτύου. Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι χρειάζεται να διασφαλιστεί η καταβολή κάθε δυνατής προσπάθειας για πρόληψη των φαινομένων αυτών, για προστασία των θυμάτων και για δίωξη των παραβατών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Πρέπει, συνέχισε, να ανταποκριθούμε πλήρως στις δεσμεύσεις για προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού και, για να το πετύχουμε, απαιτείται τολμηρή πολιτική βούληση, διάθεση οικονομικών και διοικητικών πόρων, συνεργασία με εξειδικευμένες ΜΚΟ, καθώς και εντονότερη ευαισθητοποίηση γύρω από αυτά τα θέματα, μέσα από εκστρατείες, δράσεις που να ασκούν συνεχή πίεση σε κέντρα λήψεως αποφάσεων, μα κυρίως μέσω της εκπαίδευσης.

Μόνο όταν τα θέματα αυτά αποτελέσουν μέρος της κάθε εθνικής πολιτικής ατζέντας θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, είπε κλείνοντας η κα Κυριακίδου.

___________