4/3/14

Συμμετοχή του Υπουργού Εσωτερικών στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Σωκράτης Χάσικος, συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες.

Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η μελλοντική ανάπτυξη του χώρου της Ελευθερίας, της Ασφάλειας και της Δικαιοσύνης για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων που αποτελεί προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε την ανάγκη όπως δοθεί έμφαση στην πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή και αξιολόγηση των υφιστάμενων νομοθετημάτων που αφορούν στον τομέα των Εσωτερικών Υποθέσεων.
Όσον αφορά τα θέματα μετανάστευσης, ο κ. Χάσικος, αφού σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στο νομοθετικό πλαίσιο, υπογράμμισε ότι τώρα θα πρέπει να ενσωματωθούν οι νέες οδηγίες στο εθνικό δίκαιο. Σε σχέση με τις πολιτικές ένταξης, είπε ο Υπουργός, συμφωνούμε απόλυτα ότι θα πρέπει να εμπλέξουμε στο σχεδιασμό και στην υλοποίησή τους, τόσο τις τοπικές και περιφερειακές αρχές όσο και τις τοπικές κοινωνίες και τους οργανωμένους φορείς.
Αναφερόμενος στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, ο κ. Χάσικος τάχθηκε υπέρ της λήψης αυστηρότερων μέτρων για την πάταξη του φαινομένου αυτού, καθώς και υπέρ της εφαρμογής μιας αποτελεσματικής πολιτικής επιστροφών. Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της μετανάστευσης και άλλων πτυχών της εξωτερικής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε την ανάγκη βελτίωσης του συντονισμού μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, αλλά και με τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς.
Σε ό,τι αφορά στο άσυλο, ο κ. Χάσικος εξέφρασε τη στήριξή του για την αποτελεσματική εφαρμογή του κεκτημένου που αποτελεί το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, τη θέσπιση μέτρων για μεταφορά της προστασίας, αλλά και το ενδεχόμενο τροποποίησης της Οδηγίας Προσωρινής Προστασίας, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί πιο ευέλικτα.
Αναφερόμενος στο διεθνές και οργανωμένο έγκλημα, ο κ. Χάσικος τόνισε ότι το έγκλημα δεν γνωρίζει σύνορα και, ως εκ τούτου, απαιτείται μια καθολική προσέγγιση, η οποία θα εμπλέκει τις γειτονικές χώρες, τους στρατηγικούς μας συμμάχους και, κατ’ επέκταση, θα ευθυγραμμίζει την εσωτερική με την εξωτερική ασφάλεια.
Άλλα θέματα που απασχόλησαν το Συμβούλιο ήταν η αποτελεσματική πολιτική επιστροφών της ΕΕ και η εφαρμογή των μέτρων της Ομάδας Δράσης για τη Μεσόγειο που συστάθηκε για εξεύρεση ουσιαστικών λύσεων στις παράνομες μεταναστευτικές πιέσεις που αντιμετωπίζονται στη Μεσόγειο, καθώς και την αποφυγή περιστατικών, όπως η τραγωδία της Λαμπεδούσας.