4/3/14

O Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ


O Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κ. Ιωνάς Νικολάου, συμμετείχε στις εργασίες της πρώτης μέρας του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες.


Κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις επί του προτεινόμενου Κανονισμού που διέπει τη λειτουργία του Οργανισμού Συνεργασίας των Αρχών Επιβολής του Νόμου (Europol). Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο αποφάσισε όπως, δοθεί εντολή στην Επιτροπή να υποβάλει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, νέα νομοθετική πρόταση για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Ακαδημίας (CEPOL), η οποία αποτελεί την αρμόδια Αρχή για την εκπαίδευση των μελών των Αρχών Επιβολής του Νόμου.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Νικολάου υπογράμμισε την ανάγκη θέσπισης ξεχωριστού νομοθετήματος για τη CEPOL με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των διατάξεων της υφιστάμενης απόφασης πλαισίου και την περαιτέρω διεύρυνση των δυνατοτήτων εκπαίδευσης, περιλαμβανομένων και των εθνικών αστυνομικών ακαδημιών. Είναι ανάγκη, πρόσθεσε ο κ. Υπουργός, όπως η εν λόγω διαδικασία προωθηθεί παράλληλα με τις εργασίες για αναθεώρηση του Κανονισμού για την Europol ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση. Ταυτόχρονα, ο κ. Νικολάου υποστήριξε ότι η Επιτροπή έχει την απαραίτητη εμπειρογνωμοσύνη και αποτελεί το κατάλληλο θεσμικό όργανο για ετοιμασία της νέας πρότασης και κάλεσε την Επιτροπή όπως καταθέσει την εν λόγω πρόταση σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της παράλληλης εξέτασης των δύο νομοθετημάτων.

Στα πλαίσια της ίδιας συνάντησης, η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ενημέρωσε τους Υπουργούς για την πορεία των εργασιών αναφορικά με την Πρόταση Οδηγίας για την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων από τις Αρχές Επιβολής του Νόμου στα πλαίσια της Αστυνομικής και Δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις. Η εν λόγω Οδηγία θεσπίζει τις διαδικασίες ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Αρχών Επιβολής του Νόμου σε διασυνοριακό επίπεδο και καθορίζει ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της ΕΕ κατά τη διαδικασία αυτή.