31/3/14

Δήλωση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως

Ο κ. Παπαγεωργίου δυστυχώς συνεχίζει την εκστρατεία της εκτόξευσης ανυπόστατων καταγγελιών, τις οποίες θυμήθηκε μόνο μετά την παύση του από την καρέκλα του αρχηγού της Αστυνομίας.
Σε όλες τις καταγγελίες που περιλαμβάνει στις επιστολές του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχω έγκαιρα απαντήσει γραπτώς. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκρινε ότι οι αναφορές του κ. Παπαγεωργίου ήταν αβάσιμες και ατεκμηρίωτες και ως εκ τούτου δεν ασχολήθηκε περαιτέρω με το θέμα.

Είμαι στη διάθεση του Γενικού Εισαγγελέα αλλά και της Βουλής, εάν κρίνουν σκόπιμο να διερευνήσουν τις καταγγελίες του κ. Παπαγεωργίου. Αυτό όμως που δεν έχω σκοπό να κάνω είναι να συνεχίσω να απαντώ σε κάθε κουτσομπολιό που επινοεί ο κ. Παπαγεωργίου. Η προσοχή η δική μου και της νέας ηγεσίας της Αστυνομίας είναι να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος του τελευταίου ενός χρόνου.

Επειδή όμως φαίνεται ότι η εκστρατεία εκτόξευσης ανυπόστατων καταγγελιών από τον κ. Παπαγεωργίου τυγχάνει κομματικής εκμετάλλευσης, θα σχολιάσω ορισμένα ζητήματα που έχουν εγερθεί, για να μην αφήνεται να δημιουργούνται εντυπώσεις.

Υπάρχει ισχυρισμός ότι έκανα παρεμβάσεις στο έργο του παυθέντα Αρχηγού. Ο κ. Παπαγεωργίου όφειλε να γνωρίζει το νόμο που διέπει την Αστυνομία Κύπρου, διότι από την πρώτη μέρα άσκησα το νόμιμο δικαίωμα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως να εποπτεύω την αστυνομία και να δίδω οδηγίες για την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος. Δεν αντιλαμβάνομαι από πότε το να εκτελεί ένας ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας τα καθήκοντά του, αποτελεί αφόρητη πίεση ή υπόσκαψη.

Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του Υπουργού όταν η απαίτηση της κοινωνίας και το δημόσιο συμφέρον επέβαλλαν την δίωξη του σοβαρού εγκλήματος; Θα έπρεπε, παθητικά, να ανέχομαι την ολιγωρία και τα λάθη του κ. Παπαγεωργίου για να μην αισθάνεται ότι παρεμβαίνω; Θέλει μήπως ο κ. Παπαγεωργίου να μας εξηγήσει γιατί η εξαγγελία ότι θα βγουν αστυνομικοί από τα γραφεία δεν υλοποιήθηκε όπως είχε συμφωνηθεί.

Θέλω να σταθώ όμως στο νέο ισχυρισμό του κ. Παπαγεωργίου για παρέμβαση σε επιχείρηση της Αστυνομίας εναντίον εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφάλειας.
Παραπλανεί όταν ισχυρίζεται ότι παρενέβηκα για τον πιο πάνω σκοπό. Γνώριζε πολύ καλά ότι η επιχείρηση είχε προγραμματιστεί με βάση σχέδιο δράσης για την διερεύνηση καταγγελιών και ενεργειών που σχετίζονταν με την αθέμιτη διάθεση ποτών σε κέντρα αναψυχής με την χρήση απειλών. Αντί να ενεργήσουν με βάση το σχέδιο δράσης περιόρισαν την επιχείρηση στον έλεγχο των αδειών ιδιωτικών εταιρειών ή φυλάκων ασφάλειας, αποφεύγοντας να ελέγξουν οτιδήποτε που σχετίζεται με την διάθεση των ποτών.

Αυτό δεν είναι άσχετο με την ολιγωρία που είχε επιδείξει από τον Ιανουάριο 2013 αναφορικά με την διερεύνηση των καταγγελιών για την αθέμιτη διάθεση ποτών και τις απειλές που δέχτηκαν πρόσωπα που προέβηκαν σε σχετικές καταγγελίες στην Αστυνομία.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου έδωσα οδηγίες προς τον ίδιο και σε συνεργάτες του σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο γραφείο μου και στην παρουσία του, με σκοπό τη διερεύνηση των καταγγελιών επιχειρηματιών για την αθέμιτη διάθεση οινοπνευματωδών ποτών με τη χρήση απειλών, εκβιασμών και άλλων παρόμοιων μεθόδων. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, για λόγους οι οποίοι προκαλούν ερωτηματικά, οι έρευνες δεν έχουν προχωρήσει, δεν έγινε οποιαδήποτε σύλληψη, παρά τις καταγγελίες των επιχειρηματιών, με αποτέλεσμα εταιρεία να αναπτύσσει δραστηριότητα εμπορίας πολυάριθμων προϊόντων και να αναλαμβάνει τον έλεγχο της νύχτας κατά τρόπο επικίνδυνο.

Για το σκοπό αυτό έγινε σύσκεψη στο Προεδρικό με την συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας και δόθηκαν οδηγίες για καταρτισμό σχεδίου δράσης με σκοπό την διερεύνηση και δίωξη των φαινομένων αυτών. Παρενέβηκα ώστε να καταρτιστεί το σχέδιο δράσης σύμφωνα με τις οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας και για να γίνουν οι επιχειρήσεις σύμφωνα με αυτό.

Επισημαίνεται ότι ενώ είχε στην κατοχή του από τον Ιανουάριο του 2013 τρεις καταθέσεις – καταγγελίες που έγιναν από γνωστούς επιχειρηματίες, σε σύσκεψη που συγκάλεσα στις 11/02/2014 αποκαλύφθηκε ότι οι καταθέσεις αυτές δεν είχαν διερευνηθεί αφού ο ανώτερος αξιωματικός που ήταν παρών στη σύσκεψη δήλωσε άγνοια για τις καταγγελίες.

Επιπρόσθετα, επισημαίνω το γεγονός ότι αν και οι οδηγίες από 09/12/2013 ήταν να συνταχθεί άμεσα σχέδιο δράσης, ώστε αυτό να ήταν έτοιμο κατά την διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων, τελικά το σχέδιο ολοκληρώθηκε στις 12/2/2014 και αντί να προχωρήσει με την υλοποίηση του έδωσε οδηγίες για νέα διερεύνηση όλων των πληροφοριών, παρόλο ότι οι ίδιες πληροφορίες είχαν διερευνηθεί στις 20/12/2013 και στις 20/1/2014.

Ο κ. Παπαγεωργίου ζητά και τα ρέστα για την υπόθεση αυτή, την στιγμή που ο ίδιος πρέπει να δώσει απαντήσεις σε αμείλικτα ερωτήματα. Διότι η ολιγωρία του και η καθυστέρηση που επιδείχθηκε στο συγκεκριμένο θέμα συντήρησε μια απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση, από την οποία φαίνεται να ελέγχεται από ανθρώπους της νύχτας.

Ο κ. Παπαγεωργίου επανήλθε επί του θέματος της Δρομολαξιάς, χωρίς να απαντήσει αν με ενημέρωσε για την έκδοση των ενταλμάτων. Απορρίπτω κατηγορηματικά την κατηγορία ότι ενημέρωσα για την έκδοση εντάλματος οποιονδήποτε από τα καταζητούμενα μέλη της Αστυνομίας στην υπόθεση της Δρομολαξιάς. Διερωτώμαι γιατί η επιμονή αυτή όταν από την ίδια ημέρα δημοσιοποίησα την άγνοιαά μου για την έκδοση των ενταλμάτων και ο τέως Αρχηγός ουδέποτε ισχυρίστηκε οτιδήποτε περί του αντιθέτου. Μάλιστα

Τα εντάλματα εναντίον των μελών της Αστυνομίας εκδόθηκαν στις 26/8/2013 και συνελήφθηκαν την ίδια ημέρα, γι αυτό διερωτώμαι πότε ενημέρωσα για την έκδοση τους και ποίες οι συνέπειες από την ισχυριζόμενη από τον ίδιο ενέργεια μου; Εκτός αν όλα αυτά γίνονται για χάριν των εντυπώσεων και της επιχειρούμενης εκστρατείας κατασυκοφάντησης.

Ουδεμία ανάμιξη και ούτε έδωσα οδηγίες για να διακοπεί η διερεύνηση της ποινικής υπόθεσης στη Πάφο. Η διακοπή της διερεύνησης της υπόθεσης έγινε με οδηγίες του τέως Αρχηγού καθότι όπως αναγράφεται χειρόγραφα σε σχετική έκθεση τα «μέλη περιλήφθηκαν στις μεταθέσεις που εκδόθηκαν στις 12.7.2013» και με οδηγίες η επιστολή «να αρχειοθετηθεί σε εμπιστευτικό φάκελο».

Γι αυτό επαναλαμβάνω ότι αν ο τέως Αρχηγός έχει οποιαδήποτε στοιχεία που να τεκμηριώνουν τις καταγγελίες του να τα καταθέσει στο Γενικό Εισαγγελέα, διαφορετικά οφείλει να απολογηθεί δημόσια στην κυπριακή κοινωνία για τα όσα προκάλεσε.

Λέχθηκε ότι παρενέβηκα σε προαγωγές, ενώ είναι γνωστό ότι από τον περασμένο Απρίλιο υπάρχει απαγόρευση προαγωγών. Τον περασμένο Μάρτιο 2013 έγιναν μόνο τρεις προαγωγές, οι δύο αφορούν την επιλογή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του διοικητή και του υποδιοικητή της Προεδρικής Φρουράς, που είναι άτομα της εμπιστοσύνης του, όπως γίνεται με τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η τρίτη εκτός από τις ανάγκες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου συνδέεται και ήταν αναγκαία για σκοπούς σύστασης της Προεδρικής Φρουράς. Και οι τρεις προαγωγές έγιναν αξιοκρατικά, έγιναν με την σύμφωνη γνώμη του τέως Αρχηγού, εδώ και 13 μήνες δεν υπήρξε οποιαδήποτε αμφισβήτηση από την ηγεσία.

Παραβλέπει ο τέως Αρχηγός ότι δεν έχει συμμορφωθεί με σωρεία αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπως είναι η απόφαση στην υπόθεση 1729/11 ημερομηνίας 10/12/2013, όπου ο Δικαστής Ναθαναήλ έθεσε για τον ίδιο θέμα τάξης ως προς την έκταση και τον βαθμό των ενεργειών του λόγω της παράλειψης του να συμμορφωθεί με γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα.

Το ίδιο επαναλαμβάνεται σε σειρά αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναφορικά με την επιμονή του να εκδικαστούν από το Δικαστήριο αποφάσεις του Συμβουλίου Εφέσεων έστω και αν αυτές ήταν βέβαιο ότι θα ακυρώνονταν λόγω της παράνομης συμμετοχής του στη διαδικασία.

Το ίδιο επαναλαμβάνεται και σε έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως ημερομηνίας 16/12/2013, με την οποία δεν υπήρξε συμμόρφωση, και στην οποία δηλώνεται με σαφήνεια ότι συνιστά παράλειψη της Αστυνομίας να συμμορφωθεί με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και συνεπώς μορφή παρανομίας, η οποία πρέπει να αρθεί.

--------------------