20/3/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών σε εκδήλωση της Πολιτικής Άμυνας για τα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή της



Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών σε εκδήλωση
 της Πολιτικής Άμυνας για τα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή της


Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Νικολαΐδης παρευρέθηκε σε εκδήλωση της Πολιτικής Άμυνας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης πενήντα χρόνων από την ίδρυσή της, στην έδρα της Μητρόπολης Ταμασού στο Επισκοπειό και ανέγνωσε, εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου, τον ακόλουθο χαιρετισμό:

«Η Πολιτική Άμυνα, που ιδρύθηκε πριν από πενήντα περίπου χρόνια, είναι μια Δύναμη που πηγάζει από την ίδια την κοινωνία και οργανώνεται και λειτουργεί από τον Κύπριο πολίτη για τον κάθε πολίτη αυτού του τόπου, για την προστασία της κοινωνικής συνοχής και τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού πλούτου του τόπου μας.

Αυτό κλήθηκαν να πράξουν τα μέλη της Πολιτικής Άμυνας, και με τις πράξεις τους απέδειξαν πόσο πολύτιμη ήταν η προσφορά τους στην Τηλλυρία το 1967 και σε ολόκληρη την Κύπρο το 1974. Μια προσφορά που δεν σταμάτησε ποτέ, αφού καθημερινά συμβάλλουν έμπρακτα στη σταθερότητα και την ευημερία αυτού του λαού.

Και μέσα από την ανιδιοτελή, εθελοντική προσφορά των συμπολιτών μας, ανδρών και γυναικών, κάθε ηλικίας, των υπόχρεων και εθελοντών, η δυναμική που ανέπτυξε η Πολιτική Άμυνα ξεπέρασε τα περιορισμένα όρια της μικρής μας πατρίδας, συμβάλλοντας στην υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και στην αντιμετώπιση ανθρωπογενών και μη συμφορών εντός και εκτός Κύπρου, όπως σε περιοχές της Ελλάδας αλλά και αλλού, με κίνδυνο της ίδιας της ζωής των μελών της στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν σε πλημμύρες, σεισμούς και πυρκαγιές.

Φυσικές καταστροφές (και όχι μόνο) γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται στο οποιοδήποτε κράτος ανά την υφήλιο. Σημασία δεν έχει μόνο να μπορείς να τις ανατρέψεις, αλλά και να μπορείς να τις αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά, αν είναι δυνατό εν τη γενέσει τους.

Τρεις είναι οι βασικοί πυλώνες για την αποτελεσματική πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση κάθε ενδεχόμενης καταστροφής:
-       Η ορθολογιστική οργάνωση των δυνάμεων εκείνων που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια καταστροφή αλλά και η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού τους.
-       Η καθολική, αν είναι δυνατό, συμμετοχή των πολιτών, μέσα από μια συγκροτημένη δύναμη όπως είναι η Πολιτική Άμυνα.
-       Η στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Στη μικρή και δοκιμαζόμενη από τη συνεχιζόμενη κατοχή και την οικονομική στενότητα της εποχής Κύπρο, μπορούμε να αισθανόμαστε περήφανοι γιατί έχουμε πετύχει τη δημιουργία εκείνων των δυνάμεων που έχουν περίτρανα αποδείξει, με σκληρή και επίπονη θα έλεγα εκπαίδευση, πως είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά κάθε κατάσταση που θα ήταν δυνατό, η όποια ολιγωρία, να οδηγήσει σε συμφορά.

Ως λαός έχουμε αποδείξει ότι ενστερνιζόμαστε πλήρως το ότι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και του φυσικού μας πλούτου είναι ευθύνη όλων, και η οργάνωση της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας με τους χιλιάδες υπόχρεους και εθελοντές αποτελεί την καλύτερη ασπίδα μας. Σήμερα, χιλιάδες πολίτες, άνδρες και γυναίκες, της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπηρετούν υποχρεωτική θητεία στη Δύναμη της Πολιτικής Άμυνας, προετοιμαζόμενοι σχεδόν καθημερινά να συνδράμουν επικουρικά για την αντιμετώπιση των συνεπειών ενός καταστροφικού γεγονότος.

Η σημερινή εκδήλωση καταδεικνύει και του λόγου το αληθές, πως σε τούτο τον μικρό τόπο έχουμε κάνει πράξη, μέσα από τις κρατικές μας Υπηρεσίες αλλά και τις εθελοντικές οργανώσεις που επίσης προσφέρουν τα μέγιστα, το ρητό «εν τη ενώσει η ισχύς».

Σε αυτή όμως τη λιτή σημερινή εκδήλωση, τιμούμε ταυτόχρονα και τον κάθε ανώνυμο εθελοντή που για δεκάδες χρόνια προσφέρει στην πατρίδα τις άοκνες υπηρεσίες του.

Η Πολιτεία, κυρίες και κύριοι, ευγνωμονούσα, σέβεται και αναγνωρίζει. Η παρούσα Κυβέρνηση στέκεται και θα σταθεί και στο μέλλον, έμπρακτα, αρωγός σε κάθε σας προσπάθεια.

Αξιωματικοί και μέλη της Δύναμης Πολιτικής Άμυνας, αγαπητοί εθελοντές,

Οι καιροί είναι δύσκολοι, τα οικονομικά του κράτους περιορισμένα, οι κίνδυνοι όμως εξακολουθούν να παραμένουν οι ίδιοι. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, όπου το μόνιμο προσωπικό των διαφόρων Υπηρεσιών πρώτης ανταπόκρισης, όπως είναι η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και άλλες, έχει μειωθεί, η σημαντικότητα της εθελοντικής υπηρεσίας και προσφοράς των πολιτών λαμβάνει πρόσθετη αξία και σημαντικότητα. Η Δύναμη Πολιτικής Άμυνας αλλά και άλλες εθελοντικές πολιτικές αμυντικές δυνάμεις, όπως είναι το Ειδικό Τμήμα Εκτάκτων Αναγκών του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην αντιμετώπιση ενδεχόμενων καταστροφών.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως το Υπουργείο Εσωτερικών παραμένει υποστηρικτής των προσπαθειών σας για την περαιτέρω αναβάθμιση του θεσμού του εθελοντισμού εντός της Δύναμης, αλλά και εκτός αυτής, για θέματα πολιτικής άμυνας, με απώτερο σκοπό την αμεσότερη και αποτελεσματικότερη δυνατή αντιμετώπιση κάθε ενδεχόμενης καταστροφής».
______________